Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2015

Σε έξαρση η λαθροϋλοτομία στην Ήπειρο

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Το φαινόμενο συνδέεται με την έναρξη της οικονομικής κρίσης.

Σε έξαρση βρίσκεται το φαινόμενο της λαθροϋλοτομίας στην Ήπειρο, καθώς ο χειμώνας πλησιάζει. Τα περιστατικά παράνομης κοπής δένδρων ξεκινούν τον Σεπτέμβριο, σταδιακά αυξάνονται τον Οκτώβριο και κορυφώνονται τον Νοέμβριο.

Η υπόθεση απασχολεί έντονα τις Δασικές Υπηρεσίες, ειδικότερα από το 2010, επισημάνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο προϊστάμενος του Δασαρχείου Μετσόβου, Ευάγγελος Σιούτας. Εκτιμά πως το φαινόμενο «συνδέεται με την έναρξη της οικονομικής κρίσης, την άνοδο της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης, λόγω αυξημένου φόρου, και γενικότερα την ένδεια στην οποία έχουν περιέλθει οι πολίτες». Επικαλείται, ως παράδειγμα, την περίπτωση του Μετσόβου με τους 3.000 κατοίκους. «Παλαιότερα, οι επιχειρήσεις και τα σπίτια στην ορεινή κωμόπολη, σε ποσοστό 80-90% χρησιμοποιούσαν λέβητες πετρελαίου. Αυτό το ποσοστό σήμερα έχει αντιστραφεί. Οι λέβητες ξύλου, για λόγους οικονομίας, αντικατέστησαν εκείνους του πετρελαίου» τονίζει ο κ. Σιούτας.

Η Δασική Υπηρεσία έχει πρόγραμμα κοπής καυσόξυλων για την κάλυψη των αναγκών των κατοίκων των ορεινών περιοχών, στις οποίες τζάκια και σόμπες ανάβουν από τον Σεπτέμβριο. Τα εκμεταλλεύσιμα δάση έχουν περάσει από διαχειριστικές μελέτες, σύμφωνα με τις οποίες, εκτός από τα ξύλα που προορίζονται για εμπορία μέσω των δασικών συνεταιρισμών, προβλέπεται και ποσότητα ξυλείας, που «σημαδεύεται» για τις ατομικές ανάγκες των πολιτών, οι οποίοι είναι ενημερωμένοι, για το πού θα την προμηθευτούν. Αλλά υπάρχουν και πολίτες που λειτουργούν αυτοβούλως για να καλύψουν πλήρως τις ανάγκες τους, καθώς δεν τους φτάνουν οι ποσότητες ξυλείας, που νόμιμα προμηθεύονται.

Επιπλέον, δεν είναι λίγες οι φορές, που κάτοικοι ορεινών χωριών ακούν νύχτες και ξημερώματα «να δουλεύουν πριόνια στο δάσος». Είναι οι επιτήδειοι, που στοχεύουν στο παράνομο κέρδος. Για να αποφύγουν τη σύλληψη, μπαίνουν στο δάσος νύχτα και με προφυλάξεις, αλλά ο θόρυβος από τα κοπτικά τούς προδίδει...

Το Δασαρχείο Μετσόβου, το τελευταίο διάστημα έχει εντοπίσει παράνομη υλοτομική δραστηριότητα, σε τουλάχιστον 10 περιπτώσεις. Οι λαθροϋλοτόμοι συνελήφθησαν και τους επιβλήθηκαν αυστηρά διοικητικά πρόστιμα, που αγγίζουν τα 200 ευρώ ανά τόνο ξύλου. Κάποιοι παραπέμφθηκαν σε δίκη. Επίσης, υπάρχουν και αρκετές ακόμα υποθέσεις, που τελούν υπό διερεύνηση, επειδή εντοπίστηκαν μετά την κοπή των δένδρων.

Το Δασαρχείο της Κόνιτσας, στη ευθύνη του οποίου υπάγεται το βόρειο τμήμα του νομού Ιωαννίνων, καλείται να επιτηρήσει ένα εκατομμύριο στρέμματα δάσους, πολλά σημεία του οποίου είναι άμεσα προσβάσιμα από Αλβανούς λαθροϋλοτόμους.

«Έχουμε κατάσχει 1000 κυβικά ξυλείας στην περιοχή. Πρόκειται για καυσόξυλα, είτε τεχνική ξυλεία. Επιπλέον εντοπίσαμε και άλλες παράνομες κοπές δένδρων. Όμως, δεν έχουμε πλήρη εικόνα, λόγω έλλειψης προσωπικού» σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο προϊστάμενος του Δασαρχείου Κόνιτσας, Κώστας Τριάντης, και προσθέτει: «Με ένα κλιμάκιο δεν μπορείς να καλύψεις τα βόρεια του νομού Ιωαννίνων. Είμαστε 10 άτομα και πρέπει να φυλάξουμε ένα εκατομμύριο στρέμματα».

Τροχοπέδη στην παράνομη δραστηριότητα των Αλβανών ήταν η σύλληψη 31χρονου συμπατριώτη τους πριν από περίπου δύο χρόνια στο Ασημοχώρι. Τότε, άνδρες της συνοριακής φύλαξης εντόπισαν τον συλληφθέντα μαζί με άλλα δύο άτομα να επιδίδονται σε παράνομη υλοτομία σε ελληνικό δάσος. Οι παραβάτες φόρτωναν τα ξύλα σε φορτηγό, που είχαν φέρει στο σημείο από χωματόδρομο των συνόρων. Στη θέα των αστυνομικών, οι συνεργοί του 31χρονου, εκμεταλλευόμενοι το δύσβατο της περιοχής, τράπηκαν σε φυγή προς το αλβανικό έδαφος και διέφυγαν της σύλληψης.

«Φανταστείτε, άνοιγαν δρόμους... Τώρα, μετά την σύλληψη στο Ασημοχώρι, φοβούνται περισσότερο» λέει ο κ. Τριάντης και συμπληρώνει: «Θα πρέπει οι υπηρεσίες, ειδικά των συνόρων, να αναβαθμιστούν, να έρθει προσωπικό, να ενισχυθεί το Δασαρχείο. Έχουμε έναν επαγγελματία οδηγό και δύο ερασιτέχνες μόνιμους υπάλληλους. Το απόγευμα οι περιπολίες είναι δύσκολες».

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο του προγράμματος δασοπροστασίας, κλιμάκια της Δασικής Υπηρεσίας περιπολούν «στο μέτρο του εφικτού» με τη συνδρομή της αστυνομίας.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.