Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2015

Ξένα funds διαχειριστές στα «κόκκινα» δάνεια

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ανοίγει ο δρόμος για διαχείριση και αναδιάρθρωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους 100 δισ. ευρώ.

Οι αλλαγές θα είναι σαρωτικές σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των μεγάλων επιχειρηματικών δανείων, καθώς «τρίτοι πάροχοι» θα αναλάβουν δράση για να ανασυντάξουν ολόκληρους κλάδους της ελληνικής οικονομίας και επιχειρήσεις θα συγχωνευθούν, βιώσιμες επιχειρήσεις θα ενισχυθούν οικονομικά, ενώ άλλες θα αλλάξουν χέρια, θα «σπάσουν» ή θα κλείσουν.

(Πατήστε επάνω στη φωτογραφία για μεγαλύτερη ανάλυση):



Ήδη η Τράπεζα της Ελλάδος, το ΤΧΣ και σε συνεργασία με τους θεσμούς, εργάζονται πάνω στο πλαίσιο που θα επιτρέψει σε τρίτους να εμπλακούν στη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, όπως hedge funds, distress, μεικτά σχήματα διαχείρισης «κόκκινων» δανείων.

Σύμφωνα με όσα προβλέπει το μνημόνιο, η διαχείριση του ιδιωτικού χρέους θα ξεκινήσει από την άνοιξη του 2016 και μετά. Μέχρι τότε γίνεται η προεργασία και προετοιμασία από την ΤτΕ και τα πιστωτικά ιδρύματα, ώστε να κατηγοριοποιηθούν τα δάνεια που «σώζονται», αλλά και να διαχωριστούν σαφώς ποιοι είναι οι δανειολήπτες που βρίσκονται σε πραγματική αδυναμία και ποιοι είναι οι κακοπληρωτές. Από την πλευρά του το ΤΧΣ θα εκπονήσει μελέτη για τη δυνατότητα της συμμετοχής ιδιωτών στη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων.

Σχέδιο δράσης από ΤΧΣ
Μάλιστα η διοίκηση του Ταμείου -κατά την ενημέρωση δημοσιογράφων- ανέφερε χαρακτηριστικά ότι: καλείται να αποτυπώσει τις δυσκολίες που υπάρχουν ώστε να αναπτυχθεί μια δυναμική και ευέλικτη αγορά διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων, να θέσει κριτήρια αποδοτικότητας στη διαχείριση των NPLs (μη εξυπηρετούμενα δάνεια) και να καταγράψει ένα σχέδιο δράσης για τη διαχείριση των δανείων μεγάλων επιχειρήσεων.

Στο πλαίσιο αυτό, θα αναζητηθούν οι βέλτιστες διεθνείς πρακτικές και «τρίτοι πάροχοι» οι οποίοι θα μπορούσαν να προωθήσουν σε σύντομο χρόνο συγχωνεύσεις βιώσιμων εταιρειών, διάσπαση άλλων ή ακόμη και να συνεισφέρουν κεφαλαιακά στην εξυγίανση των επιχειρήσεων. Στο θέμα αναφέρθηκε και η κ. Λούκα Κατσέλη -πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας και της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών- η οποία μιλώντας σε εκδήλωση στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο σημείωσε «ότι σήμερα το 1 στα 2 δάνεια πλέον είναι κόκκινο».

Οπως είπε, οι τράπεζες αναμένουν το νέο νομοθετικό πλαίσιο για τη διαχείριση «κόκκινων» δανείων, μια συνολική στρατηγική που εκπονούν από κοινού ΕΚΤ, ΤτΕ και ΤΧΣ.

Η ίδια εκτιμά ότι η διαχείριση των στεγαστικών και των καταναλωτικών μη εξυπηρετούμενων δανείων «θα αφεθεί στην κάθε τράπεζα ξεχωριστά να τα διαχειριστεί από μόνη της», σημειώνοντας πως «η κατεύθυνση είναι να παραμείνει η διαχείριση σε επίπεδο τράπεζας», καθώς όλες έχουν διαμορφώσει πλέον, μετά το 2010, έναν μηχανισμό διαχείρισης.

Ωστόσο για τα επιχειρηματικά και δη τα κοινοπρακτικά δάνεια υπογράμμισε ότι «χρειάζεται καλύτερος συμβιβασμός μεταξύ τραπεζών, για να τεθεί ένα βιώσιμο χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής». Μάλιστα, συμπλήρωσε ότι στο πλαίσιο του νέου αναπτυξιακού νόμου που ετοιμάζει η κυβέρνηση, μπορεί να γίνει πρόβλεψη επαναφοράς των ρυθμίσεων για αναδιάρθρωση επιχειρήσεων που υπήρχε το 2010.

«Έχει σημασία πέρα από την αναδιάρθρωση δανείων να υπάρξει και αναδιάρθρωση επιχειρήσεων στο πλαίσιο του νέου αναπτυξιακού νόμου. Υπάρχει αντίστοιχο νομοθετικό πλαίσιο στην Ευρώπη», ανέφερε σχετικά.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.