Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2015

Θρήνος από το μακελειό στο Όρεγκον - Πως φτάσαμε ως εκεί; - Ποιος ήταν ο δράστης

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Η απειλή στους φοιτητές του Όρεγκον πριν από την επίθεση


Αυτή την ώρα, η αστυνομία του Όρεγκον ερευνά το ενδεχόμενο ο ένοπλος να είχε συνεργούς. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες που μετέδωσαν τα αμερικανικά Μέσα, ο άγνωστος άνδρας που πυροβόλησε και σκότωσε τουλάχιστον 10 άτομα φαίνεται ότι έδρασε μόνος. Μάλιστα όπως αναφέρουν αμερικανικά δίκτυα, η αστυνομία του Όρεγκον ερευνά τις απειλές μέσω διαδικτύου, σε φοιτητές του πανεπιστημίου, από άγνωστο που τους προειδοποίησε να μην πάνε στο μάθημά τους το πρωί.



--------------

Η πρώτη κλήση στην αστυνομία του Όρεγκον για την επίθεση στο πανεπιστήμιο


Στο συγκλονιστικό ηχητικό (βίντεο στο youtube) που δημοσίευσε η αστυνομία του Όρεγκον, θα ακούσετε την πρώτη αναφορά που κάνει το κέντρο προς τα περιπολικά, διαβιβάζοντας ότι μία φοιτήτρια ακούει πυροβολισμούς στα εργαστήρια του Πανεπιστημίου.

Δείτε το βίντεο



--------------

Ο ήρωας φοιτητής που δέχτηκε 5 σφαίρες στο Όρεγκον


Ο Κρις Μιντζ είναι ο τριαντάχρονος βετεράνος του στρατού και φοιτητής που έθεσε τη ζωή του σε κίνδυνο και πυροβολήθηκε πέντε φορές από το δράστη που σκότωσε 9 ανθρώπους στο πανεπιστήμιο του Όρεγκον, προκειμένου να σώσει τους συμφοιτητές του.



Ο τριαντάχρονος υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση και αναρρώνει από τα τραύματα του.

Σύμφωνα με τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ο τριαντάχρονος είχε υπηρετήσει για 10 χρόνια στο στρατό.

--------------

Ομπάμα για το μακελειό του Όρεγκον: Δεν αρκεί πια να προσεύχεται κανείς


Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ζήτησε με θυμό αυστηρότερους νόμους κατοχής όπλων στις Ηνωμένες Πολιτείες μετά το πιό πρόσφατο μακελειό σε κολέγιο στη βορειοδυτική πολιτεία Όρεγκον, και κατηγόρησε έμμεσα την Εθνική Ένωση Όπλων, το πανίσχυρο λόμπυ οπλοκατοχών, ότι εμποδίζει μεταρρυθμίσεις.

Σε δήλωση που έκανε στην αίθουσα ανακοινώσεων του Λευκού Οίκου, ο Ομπάμα, εμφανώς θυμωμένος, είπε ότι δεν αρκεί πια να προσεύχεται κανείς όταν υπάρχουν παρόμοια επεισόδια σε όλη τη χώρα με τέτοια συχνότητα.

'Όπως είπα μόλις πριν από μερικούς μήνες, και πάλι λίγους μήνες πριν από αυτούς, και λέω κάθε φορά που βλέπουμε μια από αυτές τις μαζικές δολοφονίες, οι σκέψεις μας και οι προσευχές μας δεν αρκούν," τόνισε ο πρόεδρος στους δημοσιογράφους μετά από το θάνατο 13 ατόμων και τον τραυματισμό 20 περίπου από έναν οπλισμένο άντρα σε κοινοτικό πανεπιστήμιο πριν σκοτωθεί ο δράστης από την αστυνομία.

Είναι εμφανές ότι όποιος κάνει τέτοια εγκλήματα "έχει αρρωστημένο μυαλό," είπε, προσθέτοντας, "Δεν είμαστε όμως το μόνο κράτος στη Γη που έχει ανθρώπους με ψυχικές ασθένειες που θέλουν να βλάψουν άλλους ανθρώπους. Είμαστε η μόνη προηγμένη χώρα στη Γη που βλέπει τέτοιου είδους μαζικές δολοφονίες κάθε μερικούς μήνες."

Ο Ομπάμα μίλησε κυρίως χωρίς σημειώσεις, και πρόλαβε με θυμό πιθανούς ισχυρισμούς των υποστηρικτών της οπλοκατοχής ότι πολιτικοποιεί μια τραγωδία. "Αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να πολιτικοποιούμε," είπε, και ζήτησε από τους αμερικανούς κάθε παράταξης να υποχρεώσουν τους εκλεγμένους αντιπροσώπους τους να δράσουν επί του θέματος.

Ο πρόεδρος κάλεσε επίσης και τους κατόχους όπλων που τα χρησιμοποιούν για κυνήγι, σπορ και προστασία να αναρωτηθούν αν το λόμπυ των οπλοκατοχών αντιπροσωπεύει τις απόψεις των. Δεν ανέφερε το NRA ευθέως, αλλά ήταν εμφανές ότι οι δηλώσεις του αφορούσαν την οργάνωση, η οποία έχει ευρεία πολιτική επιρροή στην Ουάσινγκτον.

Ο Ομπάμα και ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχαν κάνει μια συντονισμένη προσπάθεια να αλλάξουν ριζικά το καθεστώς οπλοκατοχής μετά το επεισόδιο πυροβολισμού μικρών παιδιών στο Νιούταουν που είχε σοκάρει τη χώρα, αλλά δεν το κατάφεραν.

Σήμερα είπε ότι θα συνεχίσει να αναφέρει την ανάγκη για μεταρρύθμιση κάθε φορά που συμβαίνει ένα τέτοιο επεισόδιο, αλλά ο Λευκός Οίκος έχει ξεκαθαρίσει ότι είναι αμφίβολο αν θα ξαναπροσπαθήσει να περάσει προτάσεις για τέτοιες μεταρρυθμίσεις στο Κονγκρέσο, που ελέγχεται από τους ρεπουμπλικάνους.

--------------

Νέα στοιχεία για τον δράστη στο Όρεγκον


Άγνωστα παραμένουν μέχρι αυτή την ώρα τα κίνητρα του δράστη που σκότωσε 9 ανθρώπους το πανεπιστήμιο του Όρεγκον. Τα στοιχεία που έρχονται στη δημοσιότητα συγκλίνουν στο ότι επρόκειτο για έναν κλειστό και λιγομίλητο άνθρωπο.

Η αστυνομία διεξάγει έρευνες «από πόρτα σε πόρτα, επιθεωρεί τις συνοικίες προκειμένου να βρει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτήν την τρομακτική ενέργεια» σημείωσε ο σερίφης της κομητείας του Ντάγκλας, Τζον Χάνλιν. «Πήγαν στο σπίτι του δράστη. Όμως για μία ακόμη φορά είναι πολύ νωρίς να πούμε ποια ήταν τα κίνητρά του» δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN.



Ο σερίφης αρνήθηκε να αποκαλύψει το όνομα του δράστη, που έχασε την ζωή του κατά τη διάρκεια των πυροβολισμών. «Δεν θέλω να δοξαστεί το όνομά του. Δεν θέλω να εκθειάσω το σκοπό του» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, πρόκειται για τον Κρις Χάρπερ Μέρσερ. Έναν νεαρό άνδρα ηλικίας 26 ετών. Το πρακτορείο ειδήσεων reuters μετέδωσε ότι πηγές της αστυνομίας επιβεβαιώνουν την ταυτότητα του δράστη.



Ερωτηθείς σχετικά με τις μαρτυρίες που έκαναν λόγο ότι ο δράστης δέχθηκε τα πυρά των αστυνομικών καθώς ήταν «οπλισμένος σαν αστακός» και πυροβολούσε εναντίον των αστυνομικών, ο σερίφης απάντησε «αυτό είναι σωστό».

Δεν επιβεβαίωσε εντούτοις τις μαρτυρίες ότι ο δράστης είχε ζητήσει από τους φοιτητές να του πουν εάν ήταν χριστιανοί προτού τους σκοτώσει, τον έναν μετά τον άλλο στην τάξη τους.

Η αστυνομία απαγόρευσε την είσοδο στο διαμέρισμα του 26χρονου και τοποθέτησε κίτρινη κορδέλα ασφαλείας.



Mια 57χρονη νοσηλεύτρια, που ζει στο διαμέρισμα ακριβώς από πάνω από εκείνο του Μέρσερ, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι αισθάνεται «σοκαρισμένη, συγκλονισμένη» όταν σκέφτεται ότι κατοικούσε δίπλα από τον δράστη.

Άλλοι γείτονες περιέγραψαν τον δράστη στους New York Times ως έναν νεαρό άνδρα αγχώδη και λιγομίλητο που ζούσε με τη μητέρα του. Κάθε ημέρα ντυνόταν με τον ίδιο τρόπο: στρατιωτικά άρβυλα, παντελόνι παραλλαγής και λευκό μπλουζάκι.

«Δεν επρόκειτο για έναν πολύ φιλικό άνθρωπο» επεσήμανε μία από τις γειτόνισσες του προσθέτοντας «δεν ήθελε καμία σχέση με κανέναν άνθρωπο»

Ένας άνδρας εξάλλου που συστήθηκε ως ο πατέρας του δράστη, είπε σε δημοσιογράφους έξω από το σπίτι του στο Λος Άντζελες χθες τη νύχτα: «Είναι μια ολέθρια ημέρα, ολέθρια για εμένα και την οικογένειά μου».

--------------

«Όσο περισσότερους σκοτώσεις, τόσο περισσότερο βρίσκεσαι στη δημοσιότητα»

Ποιος ήταν ο 26χρονος που άνοιξε πυρ σε κολέγιο του Όρεγκον.

Ως άτομο νευρικό περιγράφουν οι γείτονές του τον Κρις Χάρπερ Μέρσερ, τον 26χρονο που άνοιξε πυρ στο κολέγιο Άμπκουα στην πόλη Ρόζεμπεργκ του νότιου Όρεγκον σκοτώνοντας τουλάχιστον εννέα ανθρώπους και τραυματίζοντας επτά πριν πέσει και ο ίδιος νεκρός από αστυνομικά πυρά.

Με τέσσερα όπλα, πιστόλια και καραμπίνα, ο δράστης σκότωνε φοιτητές αφού πρώτα τους ρωτούσε αν είναι χριστιανοί και στη συνέχεια τους προανήγγειλε πως σε λίγο θα συναντούσαν τον Θεό...

Σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian, ο Μέρσερ είχε γεννηθεί στην Αγγλία και είχε εγκατασταθεί στις ΗΠΑ σε νεαρή ηλικία, όπως δήλωσε στο CBS η ετεροθαλής αδελφή του Κάρμεν Νέσνικ. Είχε έντονη παρουσία στο Διαδίκτυο όπου, μεταξύ άλλων, φαινόταν να παρέχει στήριξη στον IRA και να ενδιαφέρεται για τις μαζικές δολοφονίες.

Παιδί διαζευγμένων γονέων, ζούσε με τη μητέρα του σε διαμέρισμα το οποίο δεν απείχε πολύ από το πανεπιστήμιο.

Σε ανάρτησή του στην ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης Spiritual Passions, όπου υπάρχει φωτογραφία του υπό το ψευδώνυμο IRONCROSS45 –το οποίο ο Μέρσερ χρησιμοποιούσε και ως διεύθυνση ηλεκτρονικής αλληλογραφίας– ο ίδιος περιγράφει τον εαυτό του ως «άνδρα που ψάχνει για γυναίκα». Έγραφε επίσης ότι «δεν ήταν θρήσκος, αλλά πνευματικός» άνθρωπος, ότι «δεν έπινε καθόλου αλκοόλ», ζούσε με τους γονείς του και ήταν συντηρητικός Ρεπουμπλικανός.

Κοινωνικά, ο ίδιος έγραφε ότι «στην αρχή ήταν ντροπαλός», αλλά ήταν «καλύτερος σε μικρές παρέες», ότι «έκανε διαρκώς δίαιτα» κι αναζητούσε «το γιν για το γιανγκ του». Μία φωτογραφία που συνόδευε το προφίλ κάποιου στο MySpace υπό το όνομα Κρις Χάρπερ-Μέρσερ, από το Τόρανς, δείχνει έναν νεαρό άνδρα με σοβαρή έκφραση, ξυρισμένο κεφάλι και γυαλιά οράσεως με μαύρο σκελετό να κρατάει ένα δίκαννο.

Σε άλλη ιστοσελίδα, ο δράστης γράφει για τον Βέστερ Φλάναγκαν, τον άνδρα ο οποίος σκότωσε δύο δημοσιογράφους στη διάρκεια ζωντανής μετάδοσης τον Αύγουστο και στη συνέχεια αυτοκτόνησε και χαρακτηρίζει ωραία τα πλάνα από τη συγκεκριμένη επίθεση. «Σε μία ενδιαφέρουσα παρατήρηση, πρόσεξα ότι τόσα πολλά άτομα σαν εκείνον είναι ολομόναχα και άγνωστα, αλλά μόλις χύσουν λίγο αίμα, τα μαθαίνει όλος ο κόσμος. 'Ένας άνδρας που δεν τον ήξερε κανένας, τώρα τον ξέρουν όλοι. Το πρόσωπό του προβάλλεται σε κάθε οθόνη, το όνομά του το προφέρουν τα χείλη κάθε ανθρώπου στον πλανήτη κι όλο αυτό στη διάρκεια μίας μέρας. Φαίνεται ότι όσο περισσότερους σκοτώσεις, τόσο περισσότερο βρίσκεσαι στη δημοσιότητα», ανέφερε η ανάρτηση.


Πηγή: http://www.enikos.gr , http://www.enikos.gr , http://www.enikos.gr , http://www.enikos.gr , http://www.enikos.gr και http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.