Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2015

ΕΣΑμεΑ: Κοινωνική εξορία τα ιδρύματα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Δελτίο Τύπου 02.10.2015


Αρ. Πρωτ.: 2312

Χρειάζεται εδώ και τώρα εθνική στρατηγική για την ανεξάρτητη διαβίωση στην κοινότητα

«Χρειαζόμαστε μια διαφορετική προσέγγιση, χρειαζόμαστε μια ολοκληρωτικά διαφορετική, νέα πολιτική για την κοινωνική φροντίδα και πρόνοια σε αυτή τη χώρα, μία εθνική στρατηγική», τόνισε με κάθε δυνατό τρόπο ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ Ιωάννης Βαρδακαστάνης, στην έναρξη του 5ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Μονάδων Κοινωνικής Πρόνοιας ΕΠ ΑΡΩΓΗ που διοργανώνει το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Κρήτης, 1 και 2 Οκτωβρίου στην Κρήτη με θέμα «Κοινωνική Φροντίδα και Αλληλεγγύη: Μεθοδολογίες, Παρεμβάσεις και Πολιτικές».

Ο κ. Βαρδακαστάνης ανέφερε ότι το σημερινό πρότυπο κοινωνικής φροντίδας, το πρότυπο των μεγάλων ιδρυμάτων κλειστού τύπου, το οποίο λειτουργεί άτακτα και απρογραμμάτιστα, παραπέμπει στο... Βυζάντιο! Τόνισε ότι χρειάζεται να συμφωνήσουμε για την αλλαγή πλεύσης προς ένα σύγχρονο μοντέλο, που θα βασίζεται στην ανεξάρτητη, στην υποστηριζόμενη διαβίωση, στην ανοιχτή διαβίωση, στη διαβίωση στην κοινότητα και στη σταδιακή εξασθένιση του συστήματος των μεγάλων κλειστών ιδρυμάτων.

Ο κ. Βαρδακαστάνης ανέφερε πολλά παραδείγματα στρεβλώσεων: τις ΣΥΔ, τις στέγες υποστηριζόμενης διαβίωσης, που ιδρύθηκαν μέσα την κρίση και θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως τα φωτεινά παραδείγματα ενάντια στην ιδρυματοποίηση, πολλές πλέον από τις οποίες λειτουργούν ως άτυπα ιδρύματα κλειστού χαρακτήρα, λόγω της υποχρηματοδότησης. Τα ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ, μονάδες ανοιχτής φροντίδας, εντάχθηκαν στα νοσοκομεία και λεηλατήθηκαν. Παραμένουν τα μεγάλα ιδρύματα κλειστού τύπου, στελεχωμένα με ηρωικούς εργαζόμενους, στα οποία διαβιούν άτομα με αναπηρία από όλη την Ελλάδα, μακριά από τις οικογένειές τους, σε μια ιδιότυπη κοινωνική εξορία.

«Ολόκληρο το δημόσιο σύστημα κοινωνικής φροντίδας είναι ακρωτηριασμένο. Η ΕΕ μας επέβαλλε την Εθνική Στρατηγική Κοινωνικής Ένταξης ως αιρεσιμότητα για να έχουμε πρόσβαση στους πόρους των διαρθρωτικών ταμείων. Οι διάφορες στρατηγικές όμως που σχεδιάστηκαν ήταν στάχτη στα μάτια των κουτόφραγκων για να παίρνουμε τα ευρώ τους. Πόσο συνδεδεμένα είναι τα Κέντρα Κοινωνικής Φροντίδας με το Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης; Πώς κόπηκε η χρηματοδότηση των ΚΔΑΠμεΑ στη μέση; Γιατί τα 44 κέντρα ανοιχτής φροντίδας λειτουργούν σε συνθήκες οικονομικής ασφυξίας;

Χρειάζεται να διαχειριστούμε σωστά, με έλεγχο και αξιολόγηση, τους πόρους που έχουμε, που είναι λιγότεροι σε σχέση με το προηγούμενο ΕΣΠΑ και να χτίσουμε ένα σύστημα πρωτοβάθμιας κοινωνικής φροντίδας μέσω της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και με συντονιστή το Κράτος. Να αναλάβει η κυβέρνηση την πρωτοβουλία για να υπάρξει μια βαθιά διακομματική συμφωνία για ένα νέο μοντέλο εθνικού συστήματος κοινωνικής υποστήριξης και πρόνοιας, το οποίο δεν θα αλλάζει κάθε φορά που η χώρα έχει εκλογές. Που θα προωθήσει την ανεξάρτητη διαβίωση, την υποστηριζόμενη διαβίωση στην κοινότητα, και τον προγραμματισμό της εγκατάλειψης των μεγάλων ιδρυμάτων σε 10-15 χρόνια».

Ολόκληρη η ομιλία του κ. Βαρδακαστάνη στο 01.51.00 στον σύνδεσμο http://is.gd/H2nVwE

Χθες Πέμπτη 1 Οκτωβρίου ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ είχε επίσης συνάντηση με αναπηρικούς φορείς του Λασιθίου, του Αγίου Νικολάου, της Σητείας και της Ιεράπετρας.

Παράλληλα σήμερα Παρασκευή 2 Οκτωβρίου ο κ. Βαρδακαστάνης συμμετείχε σε σύσκεψη μαζί με εκπροσώπους της Περιφερειακής Ομοσπονδίας ΑμεΑ Κρήτης, καθώς και με τον αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας και μέλος της Εκτελεστικής της ΕΣΑμεΑ κ. Αν. Χαροκόπο με τον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη. Ο κ. Βαρδακαστάνης ενημέρωσε τον περιφερειάρχη για τα θέματα της Αναπηρίας στην Κρήτη και στη χώρα και πρότεινε την υπογραφή πρωτοκόλλου μεταξύ της ΕΣΑμεΑ και της Περιφέρειας Κρήτης, στο πρότυπο της συνεργασίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας με την ΕΣΑμεΑ, για τον συντονισμό δράσεων όχι μόνο σε κοινωνικό αλλά και σε κάθε επίπεδο της ζωής των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους στην Κρήτη. Ο περιφερειάρχης συμφώνησε για την υπογραφή του πρωτοκόλλου και δεσμεύτηκε για τη διαδικασία ολοκλήρωσης.

Στη συνέχεια η ίδια αντιπροσωπεία συναντήθηκε με τον δήμαρχο Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινό και του εξέθεσε τα προβλήματα των ατόμων με αναπηρία στον Δήμο, Τονίστηκαν τα θέμα κοινωνικής πρόνοιας, του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», η προσβασιμότητα στην πόλη, στα ΜΜΜ, στους αρχαιολογικούς χώρους κλπ. Ο δήμαρχος από την πλευρά του τόνισε την διάθεση για συνεργασία με το αναπηρικό κίνημα και τους συλλόγους των ατόμων με αναπηρία, σε πνεύμα εμπιστοσύνης και ειλικρίνειας.
Το δελτίο Τύπου σε μορφή MS Word 2013 (136.47 KB)


Πηγή: http://www.esamea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.