Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2015

Κινηματογραφική περιπλάνηση στο χθες και το σήμερα της Αρκαδίας

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Το ντοκιμαντέρ «Αρκαδία Χαίρε» βγαίνει στις αίθουσες από τις 15 Οκτωβρίου.

Το ντοκιμαντέρ «Αρκαδία Χαίρε» του Φίλιππου Κουτσαφτή έρχεται στις ελληνικές αίθουσες, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, στις 15 Οκτωβρίου. Το φιλμ που έκανε πρεμιέρα στο 18o Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, τιμήθηκε με το βραβείο της FIPRESCI (Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου) για την καλύτερη ελληνική ταινία.

Το «Αρκαδία Χαίρε» είναι μία περιπλάνηση στο χθες και το σήμερα της Αρκαδίας, ενός τόπου τόσο φορτισμένου με μύθους και αναφορές που μοιάζει να κατοικεί σε ένα πεδίο που δεν ανήκει αποκλειστικά στη σύγχρονη πραγματικότητα. Ενός τόπου που έχει τη δική του ξεχωριστή θέση στο χρόνο και το χώρο, αλλά και στη συνείδηση αμέτρητων ανθρώπων ανά τους αιώνες, που ονειρεύτηκαν το ιδανικό της ή τα όσα η Αρκαδία συμβολίζει.

Ο Φίλιππος Κουτσαφτής, μετά την Ελευσίνα και την εμπορική και κριτική επιτυχία του ντοκιμαντέρ «Αγέλαστος Πέτρα», επισκέπτεται ακόμη έναν φορτισμένο, ιστορικά και συναισθηματικά, τόπο.

Ο ίδιος, ο οποίος υπογράφει τη σκηνοθεσία, τα κείμενα και τη φωτογραφία της ταινίας, σημειώνει: «Σε ολόκληρη την Ελλάδα υπάρχουν τόποι έντονα φορτισμένοι ιστορικά και συναισθηματικά. Ωστόσο, η Αρκαδία φέρει μέσα και πάνω της μύθους και ιστορίες άγνωστες στους πολλούς. Υπάρχει ο μύθος της "Ευδαίμονος Αρκαδίας", που ήρθε από τη Δύση. Πίστευαν πως αν υπάρχει ένας επί γης παράδεισος, αυτός είναι η Αρκαδία, ένας ονειρικός τόπος με κοινωνική δικαιοσύνη, μέτρο και άδολο έρωτα. Αυτή την ιστορία δεν την καλοξέρουμε. Αλλά στη Δύση, από τα ρωμαϊκά χρόνια μέχρι και την εποχή του Διαφωτισμού, το πίστευαν θερμά. Ακόμη και σήμερα υπάρχει μία Ακαδημία στη Ρώμη που λέγεται "Αρκαδία". Πρέπει να βρούμε τα κομμάτια που επαναφέρουν τη σχέση με τον τόπο μας στο προσκήνιο. Να ξαναβρούμε την ταυτότητά μας».

Η ταινία είναι παραγωγή του κοινωφελούς ιδρύματος «Μ.Ν.Στασινόπουλος-Βιοχάλκο».

Δείτε το trailer...






Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.