Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2015

Απόγνωση για τους γονείς των 43 φοιτητών στο Μεξικό

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ζητούν από τον πρόεδρο Νιέτο να ξεκινήσει νέα έρευνα υπό διεθνή επιτήρηση.

Νέα έρευνα απαιτούν από τον πρόεδρο του Μεξικού Ενρίκε Πένια Νιέτο οι γονείς των 43 μεξικανών φοιτητών οι οποίοι απήχθησαν και θεωρείται ως βέβαιο ότι δολοφονήθηκαν πριν από ένα χρόνο. Μάλιστα κατηγόρησαν τον επικεφαλής της κυβέρνησης ότι αγνοεί το αίτημα τους για τη διαλεύκανση ενός εγκλήματος που έχει φθείρει την εικόνα της χώρας.

Οι οικογένειες τους ζήτησαν από την κυβέρνηση να ξεκινήσει μια νέα έρευνα υπό διεθνή επιτήρηση και να επανεξετάσει τους ίδιους τους ερευνητές της κυβέρνησης, έπειτα από τις αμφιβολίες που εγείρουν διεθνείς ειδικοί για το επίσημο πόρισμα της κυβέρνησης για το περιστατικό.

Σε μια συνάντηση με τις οικογένειες των φοιτητών την Πέμπτη, ο Νιέτο τους πρότεινε τη σύσταση ενός νέου τμήματος στο υπουργείο Δικαιοσύνης για την αναζήτηση εξαφανισμένων προσώπων. Παρόλα αυτά δεν εξουσιοδότησε τη νέα διεθνή έρευνα ούτε υποσχέθηκε την επανεξέταση του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Χεσούς Μουρίγιο και την εμπλοκή αξιωματούχων στη διερεύνηση για ενδεχόμενη παρακώλυση της δικαιοσύνης, όπως οι οικογένειες επιθυμούσαν.



«Αισθάνομαι τελείως απελπισμένη γιατί η κυβέρνηση δεν μας έδωσε καμία απάντηση», δήλωσε η Κριστίνα Μπαουτίστα, μητέρα ενός από τους εξαφανισμένους φοιτητές. «Από τους ειδικούς έχουμε πάρει πολλές απαντήσεις, από τον Νιέτο καμία», τόνισε.

Σύμφωνα με την εκδοχή της μεξικανικής κυβέρνησης, οι φοιτητές συνελήφθησαν από διεφθαρμένους τοπικούς αστυνομικούς, που τους παρέδωσαν στο καρτέλ Γκερέρος Ουνίδος (Ενωμένοι Πολεμιστές) που τους εκτέλεσαν πριν τους κάψουν σε ένα κοντινό σκουπιδότοπο.

Παρόλα αυτά, διεθνείς ειδικοί αναφέρουν πως οι περιγραφές της κυβέρνησης δεν έχουν λογική συνέπεια. Σε μια έκθεση που είδε το φως της δημοσιότητας στις αρχές του μήνα, εντοπίστηκαν έντονα κενά στην επίσημη έρευνα με αποτέλεσμα να απορριφθεί ο βασικός ισχυρισμός που ήθελε τα θύματα να αποτεφρώθηκαν σε ένα σκουπιδότοπο στην Κουκουίλα, κοντά στην Ιγουάλα.



Από πλευράς του ο Νιέτο, υποσχόμενος ότι θα συνεχίσει την έρευνα, δεσμεύτηκε να ακολουθήσει τις συστάσεις της διεθνούς έκθεσης καθώς και να συστήσει ομάδας ειδικών που θα προβεί σε έρευνες στην Κοκουίλα.

«Είμαστε στην ίδια μεριά. Εσείς και εγώ αναζητούμε το ίδιο πράγμα: Να μάθουμε τι έγινε σε κάθε ένα από τα παιδιά σας», δήλωσε ο πρόεδρος σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της κυβέρνησης που παραχώρησε συνέντευξη μετά την συνάντηση.

Παρόλα αυτά πολλοί διατείνονται ότι η κυβέρνηση δεν είναι ικανή να ηγηθεί μιας δίκαιης έρευνας, ειδικά μετά την απαλλαγή του Νιέτο και του υπουργού Οικονομικών από οποιοδήποτε αδίκημα κατά την διάρκεια κυβερνητικού ελέγχου σχετικά με εξαγορές σπιτιών από δημόσιους εργολάβους που διεξήχθει τον προηγούμενο μήνα.

Με αφορμή τις υποψίες για σύγκρουση συμφερόντων που ανακίνησε η εν λόγω απόφαση, οι οικογένειες των θυμάτων καθώς και φοιτητές κι ακτιβιστές συγκεντρώθηκαν στην ιστορική κεντρική πλατεία του Μεξικού κουνώντας πλακάτ με τις φωτογραφίες των εξαφανισμένων νεαρών, ζητώντας την παραίτηση του Νιέτο.

«Ήταν απαίτησή μας να τον συναντήσουμε», ανέφερε ο Σέζαρ Γκονζάλεζ, ο πατέρας ενός από τους φοιτητές και συμπλήρωσε πως «δυστυχώς η κυβέρνηση δεν μας έχει δώσει ποτέ τίποτα, εκτός από ψυχολογική υποστήριξη».



Τον αναβρασμό εξαιτίας της άλυτης εδώ και ένα χρόνο υπόθεσης φανερώνουν και οι 16 τραυματίες από σημερινές συγκρούσεις που σημειώθηκαν μεταξύ αστυνομίας και φοιτητών στην κεντρική πολιτεία του Μεξικού Μιτσοακάν ντε Οκάμπο. Σύμφωνα με τις αρχικές αναφορές, οι φοιτητές φέρονται να έκλεψαν πέντε λεωφορεία με σκοπό να ταξιδέψουν στην πόλη του Μεξικό για να λάβουν μέρος στις δημόσιες διαδηλώσεις στο πλαίσιο της πρώτης επετείου από την εξαφάνιση 43 φοιτητών στην νοτιοδυτική πόλη Ιγουάλα στην πολιτεία Γκερέρο.

Οι αστυνομικές δυνάμεις ανέκοψαν την πορεία των λεωφορείων μεταξύ των πόλεων Μορελία και Πατσουάρο και ακολούθησαν συγκρούσεις μεταξύ των φοιτητών και των αστυνομικών δυνάμεων, με αναφορές για ρίψη πετρών και χρήση δακρυγόνων. Οι διαδηλωτές φέρεται να επιτέθηκαν και σε μια ομάδα δημοσιογράφων που κάλυπτε τα επεισόδια.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.