Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2015

Αυτά είναι τα προαπαιτούμενα μέτρα για τη δόση των 3 δισ. ευρώ

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Την ερχόμενη εβδομάδα, πριν από το Eurogroup στις 5 Οκτωβρίου, αναμένεται να ληφθεί η τελική απόφαση για το ποια προαπαιτούμενα μέτρα θα μπορούσαν να ξεκλειδώσουν την υποδόση των 3 δισ. που υπολείπεται από τον περασμένο Αύγουστο και συζητήθηκαν στο Euroworking Group την περασμένη Πέμπτη.

Η υποδόση των 3 δισ. θα χωριστεί σε δύο μέρη των 2 και 1 δισ. ευρώ και δεν θα αφορά σε χρηματοδοτικές ανάγκες, καθώς δεν υπάρχει προθεσμία κάποιας πληρωμής δόσης, αλλά θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες.

Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, αναφέρει η «Καθημερινή» τα πιο «ελαφρά μέτρα» θα περιλαμβάνονται στην πρώτη υποδόση των 2 δισ., καθώς και ό,τι δεν έχει γίνει από τα 25 προαπαιτούμενα που αντιστοιχούν στον μήνα του Σεπτεμβρίου.

Μεταξύ αυτών είναι η παράταση του ορίου επιστροφής από τη φαρμακευτική δαπάνη (claw back) για τρία χρόνια, η θέσπιση νέου ποινολογίου για φορολογικές παραβάσεις, η θέσπιση σχεδίου δράσης για δημόσιες συμβάσεις, ενώ σημαντικές είναι και οι ενεργειακές μεταρρυθμίσεις που προβλέπονται όπως η κατάργηση της έκπτωσης 20% στη βαριά βιομηχανία που ίσχυε μέχρι τώρα και αντικατάσταση αυτής της ρύθμισης με άλλα μέτρα.

Συγχρόνως δυσκολία αναμένεται στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων (συμβολαιογράφοι, μηχανικοί, δικαστικοί επιμελητές και αναλογιστές) που θα βρίσκεται κατά πάσα πιθανότητα στα προαπαιτούμενα για την πρώτη υποδόση των 2 δισ. Επίσης πρέπει να προχωρήσει η κυβέρνηση στην κατάργηση των μονομερών δράσεων που έλαβε στο πρώτο μισό του έτους, όπως η ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε 100 δόσεις.

Ενώ η δύσκολη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού αναμένεται να συνοδεύει την πρώτη αξιολόγηση που θα ακολουθήσει αμέσως μετά την υλοποίηση των δύο πακέτων προαπαιτουμένων, ένα μέρος της που αφορά την προώθηση υπουργικών αποφάσεων γα την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης (μετά την κατάργηση των πρόωρων) θα πρέπει να εφαρμοστεί τις επόμενες εβδομάδες, αναφέρει η «Καθημερινή».

Όσον αφορά την υποδόση του 1 δισ. που θα ακολουθήσει αμέσως μετά, τα μέτρα θα είναι βαριά και δύσκολα (ίσως τα δυσκολότερα από το σύνολο των μέτρων όλου του προγράμματος), καθώς θα περιλαμβάνουν δημοσιονομικά, κάποια ασφαλιστικά, την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αλλά και τις ρυθμίσεις για τα «κόκκινα» δάνεια.

Συγκεκριμένα, έως τις αρχές Νοεμβρίου και για την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ θα πρέπει να είναι έτοιμα τα δημοσιονομικά μέτρα που δεν είχαν προσδιοριστεί τον Αύγουστο, στο πλαίσιο του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος (που αναμένεται να συνοδεύεται με περαιτέρω περικοπές στις κρατικές δαπάνες), να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, να ολοκληρωθεί η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, αλλά και να γίνουν και οι υπόλοιπες δράσεις του Οκτωβρίου, όπως περιγράφονται στο μνημόνιο.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.