Σάββατο 8 Αυγούστου 2015

Διπλό φορο-σοκ για μικρομεσαίους και «μπλοκάκια»

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Στην άμεση προώθηση νέων φοροεισπρακτικών μέτρων που θα πλήξουν πάνω από 700.000 μικρομεσαίους επιτηδευματίες και ελευθέρους επαγγελματίες συμφώνησαν η κυβέρνηση και οι δανειστές.

Στο νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα μέτρα που θα κατατεθεί στη Βουλή λίγο πριν ή λίγο μετά τον Δεκαπενταύγουστο προκειμένου να υποστηριχθεί η συμφωνία για το νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης της χώρας μας θα περιλαμβάνονται διατάξεις που θα προβλέπουν τη σταδιακή αύξηση του συντελεστή φορολογίας εισοδήματος των ατομικών επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών 26% στο 29% και τη σταδιακή αύξηση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος για τους ίδιους φορολογούμενους από το 55% στο 100%.

Οι διατάξεις

Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια των τελευταίων συναντήσεων του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των δανειστών και παραγόντων του υπουργείου Οικονομικών με τα τεχνικά κλιμάκια των εκπροσώπων των «θεσμών» συμφωνήθηκε:

1. Να εξομοιωθεί πλήρως το καθεστώς φορολογίας εισοδήματος των ατομικών επιχειρήσεων (εμπορικών, βιοτεχνικών, παροχής, υπηρεσιών) και των ελεύθερων επαγγελματιών με το πρόσφατα διαμορφωθέν καθεστώς για τις ανώνυμες εταιρείες και τις ΕΠΕ. Αυτό σημαίνει την αύξηση του συντελεστή φορολογίας εισοδήματος όλων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών από το 26% στο 29% για ποσά μέχρι 50.000 ευρώ. Η αύξηση του συντελεστή θα γίνει σταδιακά, από το 25% στο 28% για τη χρήση του 2015 και από το 28% στο 29% για τη χρήση του 2016.

2. Να νομοθετηθεί άμεσα η ήδη συμφωνηθείσα από τις 12 Ιουλίου, ρύθμιση που προβλέπει την αύξηση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος για όλες τις ατομικές επιχειρήσεις (εμπόρους, βιοτέχνες και επιτηδευματίες που τηρούν απλόγραφικά βιβλία), όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες και όλες τις προσωπικές εταιρείες από το 55% στο 75% του κύριου φόρου εισοδήματος για τη χρήση του 2015 και στο 100% για τη χρήση του 2016.
Επιβαρύνσεις

Οι δύο παραπάνω ρυθμίσεις θα έχουν ως συνέπεια να υπερφορολογηθούν τα εισοδήματα που θα δηλώσουν πάνω από 700.000 μικρομεσαίοι επαγγελματίες το 2016 για το τρέχον έτος καθώς ο κύριος φόρος για ποσά καθαρών εισοδημάτων μέχρι 50.000 ευρώ θα υπολογίζεται με συντελεστή αυξημένο από το 26% στο 28% και στη συνέχεια επί του αυξημένου κύριου φόρου θα υπολογιστεί επιπλέον με 75% αντί με 55%. Ακόμη πιο μεγάλες θα είναι οι επιβαρύνσεις το 2017 για τα εισοδήματα του 2016, καθώς ο συντελεστής του κύριου φόρου θα αυξηθεί στο 28% και η προκαταβολή φόρου θα αυξηθεί περεταίρω από το 75% στο 100%.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.