Σάββατο 8 Αυγούστου 2015

Σήμα κινδύνου για τη διαχείριση απορριμμάτων εκπέμπει ο δήμαρχος Κομοτηνής

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Προβλήματα δημιουργεί η καθυστέρηση ολοκλήρωσης των έργων επέκτασης του ΧΥΤΑ Κομοτηνής.

Σήμα κινδύνου για τον περιφερειακό σχεδιασμό διαχείρισης απορριμμάτων εκπέμπει ο δήμαρχος Κομοτηνής, Γιώργος Πετρίδης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, γεγονός που αποδίδει στην καθυστέρηση ολοκλήρωσης των έργων επέκτασης του ΧΥΤΑ Κομοτηνής, της μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων και του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) Αλεξανδρούπολης.

Ο περιφερειακός σχεδιασμός για την διαχείριση των απορριμμάτων στην ΑΜ-Θ προέβλεπε στην τελική του φάση την κατασκευή δύο μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων, μία για τον ανατολικό τομέα, που θα κάλυπτε την Ροδόπη και τον Έβρο και μία για τον δυτικό τομέα, (Ξάνθη, Δράμα , Καβάλα) με έδρες, αντίστοιχα, την Αλεξανδρούπολη και την Χρυσούπολη.

Σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα θα έπρεπε ήδη το εργοστάσιο της Αλεξανδρούπολης να είναι στην διαδικασία ολοκλήρωσής του, ο δε ΧΥΤΥ Αλεξανδρούπολης να είναι έτοιμος και παραδοτέος. Σύμφωνα με τον κ. Πετρίδη «ο δήμος Κομοτηνής είχε την πρόνοια να είναι ο μοναδικός δήμος της περιοχής ο οποίος αυτή την στιγμή διαθέτει νόμιμο χώρο απόθεσης απορριμμάτων που καλύπτει τα απορρίμματα του νομού Ροδόπης και του νησιού της Σαμοθράκης το οποίο έχει ιδιαίτερα προβλήματα σε αυτόν τον τομέα».

Όπως επισημαίνει, ο ΧΥΤΑ Κομοτηνής έχει ήδη υπερπληρωθεί και τείνει να ξεφύγει από τα νόμιμα όρια λειτουργίας του, ενώ τον Νοέμβριο του 2014 εξεδόθη ΚΥΑ η οποία υποχρέωνε όλους τους δήμους του Έβρου και της Ροδόπης να μεταφέρουν τα απορρίμματά τους στον μοναδικό νόμιμο χώρο που είναι ο ΧΥΤΑ Κομοτηνής.

«Η ΚΥΑ αυτή δεν εφαρμόστηκε, γιατί δεν μπορεί μια ΚΥΑ να μας υποχρεώσει να παρανομήσουμε εναποθέτοντας τα σκουπίδια μας σε ένα χώρο που δεν προβλέπεται να καλυφθεί γι΄ αυτόν τον λόγο», τονίζει ο κ. Πετρίδης επισημαίνοντας, ότι ο δήμος Κομοτηνής έχει δεσμευτεί και με έγγραφα να αποδεχθεί μεταβατικά τα σκουπίδια του Έβρου, αμέσως μετά την ολοκλήρωση του έργου κατασκευής της επέκτασης του ΧΥΤΑ Κομοτηνής που υλοποιείται με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ. «Αποδεχθήκαμε την έννοια της περιφερειακής συνείδησης και της συνδρομής μας σε κοινωνίες που θα κληθούν να πληρώσουν πρόστιμα από αυτή την ιστορία», σημειώνει ο ίδιος.

Το μπλοκάρισμα των χρηματοδοτήσεων του ΕΣΠΑ θέτει, όμως, σύμφωνα με τον ίδιο, εν αμφιβόλω την αποπεράτωση του έργου της επέκτασης του ΧΥΤΑ Κομοτηνής, που θα έπρεπε να κανονικά να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2015. Την ίδια στιγμή το χρονοδιάγραμμα για την κατασκευή της μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων της Αλεξανδρούπολης, «είναι πλέον εκτός κάθε πραγματικότητας και μετά την απόρριψη της διαδικασίας των ΣΔΙΤ από τη νέα κυβέρνηση, πάει στις καλένδες», ισχυρίζεται ο κ. Πετρίδης. Και όλα αυτά - όπως υπογραμμίζει- ενώ δεν έχει ξεκινήσει καν η υλοποίηση του έργου του ΧΥΤΥ Αλεξανδρούπολης.

Ο δήμαρχος Κομοτηνής ζητά από την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα ο περιφερειακός σχεδιασμός και να παρθεί πίσω η ΚΥΑ του Νοεμβρίου του 2014 «που απειλεί να μετατρέψει την Κομοτηνή σε σκουπιδότοπο της περιφέρειας».

«Ας δώσουν μία λύση, που δεν μπορεί όμως να είναι μονοσήμαντα η νέα επέκταση του ΧΥΤΑ Κομοτηνής που θα καλύπτει όλο τον Έβρο και την Ροδόπη και ενδεχομένως στο ορατό μέλλον και για άλλες περιοχές της περιφέρειας», καταλήγει ο κ. Πετρίδης.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.