Κυριακή 16 Αυγούστου 2015

Τι είναι ο «θερμικός νόμος» που σχετίζεται με τα φρικτά καλοκαιρινά εγκλήματα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Τι συμβαίνει την θερινή περίοδο και οπλίζονται τα χέρια των ανθρώπων - Οι περιπτώσεις που συγκλόνισαν την Ελλάδα.

Άγρια εγκλήματα που συγκλόνισαν το πανελλήνιο. Οικογενειακές ιστορίες που πνίγηκαν στο αίμα. Όσο και αν ακούγεται οξύμωρο ή ανατριχιαστικό το καλοκαίρι και οι υψηλές θερμοκρασίες, η κούραση του χειμώνα και ο μεγαλύτερος ελεύθερος χρόνος παίζουν τον ρόλο τους.

Όλα αυτά σε συνδυασμό με την λιγότερη κατανάλωση ενέργειας και άρα πλεόνασμα δύναμης, όπως εξηγούν ειδικοί της εγκληματολογίας, οδηγούν σε ανεξέλεγκτη, μη προβλέψιμη, επιθετική και πολλές φορές δολοφονική εκτόνωση.



Μπορεί για τους περισσότερους καλοκαίρι να σημαίνει παραλίες και ξεκούραση για κάποιους άλλους, όμως, ο Ιούλιος και ο Αύγουστος είναι οι δυο μήνες που πέρασαν την λεπτή -κόκκινη- διαχωριστική γραμμή και έβαψαν τα χέρια τους με αίμα. Σημαντικό ρόλο παίζει ο λεγόμενος «θερμικός νόμος».

Ιστορίες βγαλμένες σαν από θρίλερ. Υποθέσεις που παγώνουν το αίμα όσων τις ακούν. Δολοφονίες που καθήλωσαν την κοινή γνώμη μπροστά από τους τηλεοπτικούς δέκτες ή έκαναν τις εφημερίδες να θυμίζουν βιβλία τρόμου.

Ο Ιούλιος, ο Αύγουστος και ο «θερμικός νόμος»

Παλαιότερες έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στο εξωτερικό κατέληξαν στο συμπέρασμα πως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες αυξάνεται η συχνότητα εκδήλωσης περιστατικών βίας, όπως ανθρωποκτονίες, κακοποιήσεις και βιασμοί. Ενδεικτικά, από έρευνες που έγιναν στις ΗΠΑ βρέθηκε ότι η μεγαλύτερη συχνότητα επιθέσεων και βιασμών σε διάφορα γεωγραφικά διαμερίσματα παρατηρήθηκε κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο και η αυξημένη αυτή συχνότητα αντιστοιχούσε στις περιόδους με τις υψηλότερες θερμοκρασίες του περιβάλλοντος.

Μια μεγάλη έρευνα με δείγμα 27.000 περιπτώσεων έδειξε ότι η βίαιη συμπεριφορά που ασκήθηκε από άνδρες εναντίον γυναικών ή γυναικών με τις οποίες συζούσαν παρουσίασε επίσης εποχικές μεταβολές με αύξηση των κρουσμάτων βίας κατά τους καλοκαιρινούς μήνες κατά τρόπο ανάλογο με τα αποτελέσματα προηγούμενων ερευνών.



Ο Ιταλός Enrico Ferri, ένας εκ των θεμελιωτών της εγκληματικής κοινωνιολογίας, υποστήριξε, ότι «λόγω της υψηλής θερμοκρασίας ο οργανισμός καταναλώνει λιγότερες δυνάμεις από ό,τι υπό κανονικές θερμοκρασίες και επομένως δημιουργεί πλεονάσματα δύναμης που εξωτερικεύονται σε δεδομένη στιγμή με ανεξέλεγκτο και βίαιο τρόπο, ακόμη και για ασήμαντη αφορμή».

Αρκετοί επιστήμονες πρόσθεταν στην θεωρία του Enrico Ferri και το γεγονός πως κατά το θέρος και ιδίως κατά την περίοδο που προηγείται των θερινών διακοπών οι άνθρωποι είναι κατά κανόνα ιδιαίτερα επιβαρυμένοι από την κούραση του χειμώνα, επιθετικοί και ευέξαπτοι, νιώθοντας μέσα στη ζέστη και στο νέφος σαν… εγκλωβισμένα θηρία. Έχουν λοιπόν μεγαλύτερη προδιάθεση για αντεγκλήσεις, φιλονικίες και πράξεις βίας από ό,τι σε άλλες πιο δροσερές εποχές του έτους.



Οι διαπιστώσεις αυτές ενισχύονται σε μεγάλο βαθμό από το γεγονός πως έρευνες αλλά και στατιστικά στοιχεία δείχνουν πως οι άνθρωποι που κατοικούν σε πόλεις που βρίσκονται σε χώρες του Βορρά κατά τη διάρκεια του χειμώνα δεν μπορούν να κινηθούν λόγω του χιονιού η γενικότερα της κακοκαιρίας. Εκεί, τα περισσότερα εγκλήματα γίνονται τους καλοκαιρινούς μήνες καθώς οι άνθρωποι έχουν μεγαλύτερο περιθώριο ευελιξίας στις κινήσεις τους!



Όλα τα παραπάνω, επί της ουσίας δημιουργούν την βάση πάνω στην οποία έχει στηριχθεί ο «θερμικός νόμος» ο οποίος διατυπώθηκε στα πρώιμα χρόνια της εγκληματολογίας και συγκεκριμένα στα μέσα του 18ου αιώνα από τον πατέρα της γαλλικής εγκληματολογικής στατιστικής Α. Quetelet.

Σύμφωνα με αυτόν τον νόμο, λοιπόν, τους θερμούς μήνες του έτους υπερτερούν τα εγκλήματα κατά προσώπου, η αποκαλούμενη και «βία των παθών». Ανθρωποκτονίες, βιασμοί, βίαιες επιθέσεις, ξυλοδαρμοί. Αντίθετα, στη διάρκεια του χειμώνα κυριαρχούν τα εγκλήματα κατά ιδιοκτησίας. Δηλαδή κλοπές, διαρρήξεις κλπ.

Καλοκαιρινά εγκλήματα που συγκλόνισαν την Ελλάδα

Η ελληνική κοινή γνώμη έχει παρακολουθήσει με κομμένη ανάσα και τρόμο αρκετές φορές στο πρόσφατο παρελθόν να επιβεβαιώνεται μπροστά στα μάτια της ο «θερμικός νόμος». Είναι ιστορίες και αστυνομικές υποθέσεις που συγκλόνισαν το πανελλήνιο και έμειναν στην ιστορία ως μερικά από τα πλέον φρικτά εγκλήματα.

Στις 7 Ιούλιου του 1996 ο 54χρονος μηχανολόγος και επιχειρηματίας Απόστολος Κοσμάς δολοφόνησε με τσεκούρι τον 29χρονο γιο του, που έπασχε από σχιζοφρένεια, την ώρα που αυτός κοιμόταν και στη συνέχεια πήγε στο εξοχικό τους στον Κάλαμο όπου επιχείρησε να τεμαχίσει και να κάψει το πτώμα.



Στις 19 και 20 Μαΐου της ίδιας χρονιάς, ο 24χρονος φοιτητής Νομικής, Θεόφιλος Σεχίδης σκότωσε στη Θάσο τον 55χρονο πατέρα του Δημήτρη, τη 48χρονη μητέρα του Μαρία, την 27χρονη αδελφή του Ερμιόνη, την 75χρονη γιαγιά του Ερμιόνη Καλαμάρα και τον 58χρονο θείο του, αδελφό του πατέρα του, Βασίλη Σεχίδη. Στη συνέχεια τεμάχισε τα πτώματα τους και τα πέταξε στη χωματερή του νησιού.



Στις 3 Ιουλίου του 1997, ένας ανεκπλήρωτος έρωτας «οδήγησε» τον 45χρονο Θανάση Κουτσογιαννάκη να εκτελέσει με την κυνηγετική καραμπίνα του την 36χρονη Παναγιώτα Βαλτεσιώτη και στη συνέχεια -με το ίδιο όπλο- να βάλει τέλος στη ζωή του.

Μόλις 19 μέρες αργότερα, η Κάτια Γιαννακοπούλου δολοφόνησε, έξω από το σπίτι του στη Ν. Σμύρνη, με πέντε σφαίρες, τον αρχιμανδρίτη Άνθιμο Ελευθεριάδη με τον οποίο διατηρούσε ερωτικό δεσμό για μεγάλο χρονικό διάστημα.



Σχεδόν μία εβδομάδα αργότερα, την 1η Αυγούστου του 1997, ο μουσικοσυνθέτης Ακης Πάνου σκότωσε τον 35χρονο Σωτήρη Γιαλαμά με τον οποίο διατηρούσε δεσμό η 20χρονη κόρη του Ελευθερία.



Ένα ακόμα καλοκαιρινό έγκλημα (παρά το γεγονός πως δεν έγινε Ιούλιο ή Αύγουστο αλλά Ιούνιου) έγινε το 2008. Την Πέμπτη, 4 του μήνα, ο γνωστός ηθοποιός Νίκος Σεργιανόπουλος βρίσκεται κατακρεουργημένος με 21 μαχαιριές μέσα στο σπίτι του στην οδό Μετεώρων στο Παγκράτι. Ένα μήνα αργότερα συλλαμβάνεται και ομολογεί την φρικτή δολοφονία ο γεωργιανής καταγωγής Νταβίντ Μουρτχικνέλι.



Στις 3 Αυγούστου του ίδιου έτους, στο Βούρβουλο Σαντορίνης ο 31χρονος Θανάσης Αρβανίτης σκοτώνει με μαχαίρι την 25χρονη σύντροφό του Αδαμαντία Κάρκαλη και στη συνέχεια την αποκεφαλίζει! Στη συνέχεια κρατώντας το κομμένο κεφάλι αρχίζει και κάνει.. βόλτες στο χωριό. Αστυνομικοί τον εντοπίζουν, προσπαθούν να τον σταματήσουν, αλλά ο δράστης εκτός ελέγχου τραυματίζει τρία άτομα προτού συλληφθεί και ο ίδιος τραυματισμένος.

Στις 22 Ιουλίου 2012 στην παραλία της Χρυσής Ακτής στη Πάρο σε ένα απόμερο σημείο και μακριά από τα βλέμματα των λουόμενων ένας νεαρός Πακιστανός προκειμένου να κλέψει το κινητό από την 15χρονη Μυρτώ προσπάθησε να τις συνθλίψει το κρανίο με μία πέτρα. Η άτυχη κοπέλα κατάφερε τελικά να επιζήσει αλλά πλέον αντιμετωπίζει τρομερά προβλήματα υγείας.



Στα τέλη Αυγούστου της ίδια χρονιάς, στην Ηλεία, η 43χρονη Θεοδώρα Καρβέλα μαζί με τον 41χρονο εραστή της βάζουν σε εφαρμογή το σχέδιο δολοφονίας του συζύγου της, του 52χρονου ιερέα Αθανάσιο Αυγερόπουλο. Η δολοφονία γίνεται στις 2 Σεπτεμβρίου και η εξιχνίαση της υπόθεσης αποκάλυψε ένα έγκλημα πάθους που είχε στόχο και την περιουσία του ιερωμένου καθώς όπως προέκυψε η 43χρονη έκανε εξωσυζυγικές σχέσεις αναζητώντας τον άνθρωπο που θα δολοφονούσε τον σύζυγο της!


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.