Πέμπτη 16 Ιουλίου 2015

«Πράσινο φως» από το Τούρκικο ΣτΕ για τα πολεοδομικά έργα στο πάρκο Γκεζί

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ξεσηκώνονται και πάλι οι πολίτες – Οργισμένα μηνύματα στα social media.

Η τουρκική δικαιοσύνη επέτρεψε στους τοπικούς αξιωματούχους της Κωνσταντινούπολης να προχωρήσουν και πάλι μ' ένα πολύ αμφιλεγόμενο πολεοδομικό σχέδιο, το οποίο είχε προκαλέσει πριν από δύο χρόνια βίαιες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην Τουρκία, ανέφερε σήμερα μία ένωση πολιτών η οποία αντιτίθεται στο σχέδιο.

ΤΟΥΡΚΙΑ

Το Συμβούλιο Επικρατείας, στο οποίο προσέφυγε ο δήμος της Κωνσταντινούπολης, αναίρεσε μία απόφαση που είχε λάβει διοικητικό δικαστήριο το οποίο είχε δώσει εντολή να σταματήσουν τα έργα σε έναν από τους ελάχιστους ελεύθερους χώρους της πόλης, γύρω από το εμβληματικό πάρκο Γκεζί, διευκρινίζει σε ανακοίνωσή της η ένωση πολιτών Αλληλεγγύη Ταξίμ, από το όνομα της πλατείας στις παρυφές της οποίας βρίσκεται το πάρκο.

«Γνωρίζουμε τι θέλετε να κάνετε, ούτε να το διανοηθείτε!» ανέφερε η ένωση υπογραμμίζοντας πως «η πλατεία Ταξίμ και το πάρκο Γκεζί είναι στο εξής υπό την προστασία της Κωνσταντινούπολης, της Τουρκίας και ολόκληρου του κόσμου».

Τον Ιούνιο του 2013, μία μαζική κινητοποίηση προκειμένου να σταματήσει η καταστροφή του πάρκου Γκεζί με την εκρίζωση δένδρων για την κατασκευή κτιρίων εξελίχθηκε σε μία πρωτοφανή εξέγερση κατά των «αυταρχικών και ισλαμιστικών παρεκκλίσεων» της ισλαμοσυντηρητικής κυβέρνησης με αποτέλεσμα οκτώ νεκρούς και χιλιάδες τραυματίες.

Η νέα έγκριση του σχεδίου προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Δεν θα αφήσουμε ποτέ να καταστραφεί το Γκεζί», έγραψαν πολίτες στο Twiter.

Το αμφιλεγόμενο σχέδιο προβλέπει την κατασκευή ενός οικιστικού και εμπορικού συμπλέγματος εκεί όπου βρισκόταν ένας παλιός οθωμανικός στρατώνας, σύμφωνα με τις επιθυμίες του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που ήταν πρωθυπουργός το 2013 και αποτέλεσε τον κύριο στόχο των διαδηλώσεων οι οποίες κατεστάλησαν βίαια από την αστυνομία.

Το ισλαμιστικών καταβολών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), που κυβερνά την Τουρκία από το 2002, κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουνίου αλλά έχασε την κυβερνητική πλειοψηφία.

Αυτή την εποχή διεξάγονται διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό μίας κυβέρνησης συνασπισμού.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.