Παρασκευή 24 Ιουλίου 2015

Από Θεσσαλονίκη στον Πειραιά με καγιάκ

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Μια διαδρομή με έπαθλο την προσφορά.

Σε μια προσπάθεια ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης για τη διάδοση της εθελοντικής δωρεάς του μυελού των οστών, ο αθλητής του καγιάκ ανοιχτής θαλάσσης, Άγγελος Χριστοφορίδης, θα διανύσει το επόμενο διάστημα τη διαδρομή Θεσσαλονίκη - Πειραιάς, μια απόσταση 330 ναυτικών μιλίων.

«Το εγχείρημα υποστηρίζει η ομάδα των αθλητών καγιάκ ανοιχτής θαλάσσης South Evian Gulf Team, που δημιουργήσαμε το 2010 μαζί με μερικούς φίλους, με σκοπό την πραγματοποίηση κωπηλατικών μαραθωνίων εκατοντάδων ναυτικών μιλίων στην ανοιχτή θάλασσα με έναν κοινωνικό σκοπό», εξηγεί στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο κ. Χριστοφίδης. Παράλληλα, σημειώνει, ότι «το ζήτημα της δωρεάς μυελού των οστών επιλέχθηκε ως κοινωνικό μήνυμα καθώς αυτή τη στιγμή υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στην Ελλάδα. Το αποτέλεσμα είναι οικογένειες μικρών παιδιών που πάσχουν από λευχαιμία να απευθύνονται στο εξωτερικό για την μεταφορά μοσχευμάτων με δυσβάσταχτο κόστος που πρέπει μάλιστα να προκαταβάλλεται».

Αντίστοιχη δράση, με το ίδιο μήνυμα, πραγματοποιήθηκε και πέρσι, με τη διοργάνωση «Ελλάδα χίλια μίλια» από το δυτικότερο άκρο της Ελλάδας, του Οθωνούς, μέχρι το ανατολικότερο, το Καστελόριζο. Οι εκστρατείες της ομάδας των αθλητών καγιάκ ανοιχτής θαλάσσης είχαν ξεκινήσει το 2011 με τον διάπλου του Αιγαίου, από την Ερέτρια μέχρι το Ηράκλειο Κρήτης, για το «Χαμόγελο του παιδιού» και συνεχίστηκαν το 2012, με τον διάπλου του Βορείου Αιγαίου, από τη Σιθωνία Χαλκιδικής, μέχρι την Ερέτρια, για την «Κιβωτό του κόσμου» και το 2013,με τη διαδρομή Πειραιάς -Χανιά, για το «Σύλλογο Καρκινοπαθών Παιδιών, «Πίστη».

Την ερχόμενη Κυριακή, ο Άγγελος Χριστοφίδης θα ξεκινήσει τη διαδρομή Θεσσαλονίκη -Πειραιάς, από τον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Θεσσαλονίκης. Μετά από μια σύντομη στάση στην παραλία της Κατερίνης το ίδιο απόγευμα και τον Πλαταμώνα, την επομένη (27/7), η αποστολή θα πλεύσει νότια, κατά μήκος των ακτών της Μακεδονίας και της Στερεάς Ελλάδας. Θα πραγματοποιήσει στάση στη Σκιάθο (29/7), θα διασχίσει τον Ευβοϊκό, με μία στάση στην Ερέτρια (1/8) και θα συνεχίσει παράκτια σε όλη τη νότια ακτή της Αττικής. Αφότου πραγματοποιήσει μια στάση στην Κέα (4/8), θα καταπλεύσει στο Μικρολίμανο του Πειραιά (7/8).

Η εκτιμώμενη διάρκεια ταξιδιού είναι 14-15 ημέρες. Στις προγραμματισμένες στάσεις της αποστολής, εκπρόσωποι και εθελοντές του Κέντρου Ενημέρωσης και Προσέλκυσης Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών του Πανεπιστημίου Πατρών "Χάρισε Ζωή", θα ενημερώνουν για τη σημασία της εθελοντικής δωρεάς μυελού των οστών και θα εγγράφουν νέους, υποψήφιους δότες. Η αποστολή τίθεται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, καθώς και υπό την Αιγίδα του Πανεπιστημίου Πατρών.

Λίγα λόγια για το «Χάρισε Ζωή»

Το Κέντρο Ενημέρωσης & Προσέλκυσης Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών του Πανεπιστημίου Πατρών (ΚΕΔΜΟΠ) «Χάρισε Ζωή», ενημερώνει και εγγράφει εθελοντές δότες για ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο του αίματος, όπως λευχαιμία (τον πιο συνήθη καρκίνο στα παιδιά). Πολλοί από αυτούς τους ασθενείς θα έχουν νέα ελπίδα ζωής αν βρουν συμβατό δότη για να κάνουν μεταμόσχευση μυελού των οστών. Για να γίνει αυτή η μεταμόσχευση, όμως, πρέπει να βρεθεί συμβατός δότης, κάτι εξαιρετικά δύσκολο, δεδομένου ότι οι πιθανότητες συμβατότητας είναι 1:20.000, μπορεί 1:1.000.000. Για να αυξηθούν οι πιθανότητες εύρεσης χρειάζεται πολλοί άνθρωποι να συμμετέχουν στην παγκόσμια και εθνική δεξαμενή ως εθελοντές πρόθυμοι να δωρίσουν ζωή. Η διαδικασία είναι ακίνδυνη και ανώδυνη. Αν βρεθεί συμβατός δότης δεν είναι απαραίτητη η παρακέντηση. Η συλλογή μπορεί να γίνει μέσω αιμοδοσίας.

Παγκοσμίως, αυτή τη στιγμή, υπάρχουν 25 εκατ. δότες. Στην Κύπρο, 1 στους 8 είναι εγγεγραμμένος εθελοντής δότης. Στη Ελλάδα δεν είναι ούτε το 0,003%. Το «Χάρισε Ζωή», μέσα από τη δεξαμενή εθελοντών δοτών του έδωσε νέα ελπίδα ζωής σε 10 ασθενείς, με πιο πρόσφατο το περιστατικό ενός δίχρονου παιδιού με λευχαιμία. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να εγγραφούν ως εθελοντές δότες με μια απλή αίτηση και ένα μικρό δείγμα σάλιου. Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στο www.xarisezoi.gr και το www.xarisezoi.gr/online-aitisi/.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.