Παρασκευή 10 Ιουλίου 2015

Διεθνής Αμνηστία: Προτεραιότητα οι επιχειρήσεις διάσωσης προσφύγων στη Μεσόγειο

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

«Οποιαδήποτε περικοπή στις επιχειρήσεις δεν θα οδηγήσει παρά μόνο σε περισσότερους θανάτους στη θάλασσα».

Η Διεθνής Αμνηστία προειδοποίησε σήμερα για τον κίνδυνο τα μέσα που διατίθενται για τις επιχειρήσεις διάσωσης στη Μεσόγειο «να εκτραπούν» του προορισμού τους και να χρησιμοποιηθούν για την καταπολέμηση της διακίνησης προσφύγων, μετά την έναρξη στα τέλη Ιουνίου ναυτικής αποστολής της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η αποστολή αυτή με την ονομασία EU Navfor Med, στην οποία παίρνει μέρος μια δύναμη 1.000 ανδρών, περιορίζεται σε πρώτη φάση στην αυξημένη επιτήρηση των δικτύων των διακινητών, όμως θα μπορούσε τελικά να επιτρέψει την καταστροφή των πλεούμενων που χρησιμοποιούνται από τους διακινητές κοντά στις λιβυκές ακτές.

«Η επιχείρηση αυτή δεν πρέπει να εκτρέψει τα μέσα της βασικής αποστολής από τον προορισμό τους που είναι να περιπολούν στην ανοικτή θάλασσα με στόχο τη διάσωση ανθρώπων που βρίσκονται σε κίνδυνο», αναφέρει η Διεθνής Αμνηστία.

Η οργάνωση προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων που εδρεύει στο Λονδίνο υπογραμμίζει ότι η ενίσχυση των επιχειρήσεων διάσωσης στη Μεσόγειο επέτρεψε μείωση τον Μάιο και τον Ιούνιο των θυμάτων ναυαγίων σε σχέση με τις αρχές του έτους.

Παρότι μεταξύ 1ης Ιανουαρίου και 26ης Απριλίου, «1.721 άνθρωποι πνίγηκαν ή εξαφανίστηκαν στη θάλασσα από τους 27.722 που επιχείρησαν τον διάπλου» της Μεσογείου, ένα ποσοστό 6,2%, το ποσοστό αυτό μειώθηκε σε «0,23%», με 99 νεκρούς, μεταξύ τέλους Απριλίου και τέλους Ιουνίου, σύμφωνα με την Αμνηστία.

«Η διάθεση περισσότερων πόρων στο σωστό σημείο για τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης επιτρέπει να σώζονται ζωές. Οποιαδήποτε περικοπή στις επιχειρήσεις αυτές δεν θα οδηγήσει παρά μόνο σε περισσότερους θανάτους στη θάλασσα», προειδοποιεί η Γκαουρί βαν Γκούλικ, στέλεχος της Αμνηστίας.

Σχεδόν 150.000 μετανάστες έφθασαν στην Ευρώπη δια θαλάσσης από την αρχή του έτους, οι μισοί στην Ιταλία και οι μισοί στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.