Παρασκευή 10 Ιουλίου 2015

Παροδική οστεοπόρωση ισχίου

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Η παροδική οστεοπόρωση είναι ανάμεσα στις παθήσεις του ισχίου που ενώ δημιουργεί έντονα συμπτώματα όταν παρέλθει, δεν καταλείπει καμία βλάβη.

Τι είναι

Όπως λέει και η ονομασία, είναι ένα είδος τοπικής οστεοπόρωσης, που αφορά την κεφαλή του μηριαίου και την περιοχή μέχρι τους τροχαντήρες. 



Η τοπική αυτή οστεοπόρωση επηρεάζει την λειτουργία του ισχίου και προκαλεί πόνο.

Πού οφείλεται

Η ακριβής αιτία της πάθησης δεν είναι διευκρινισμένη. Από πολλούς ερευνητές θεωρείται ότι είναι αγγειακή διαταραχή, δηλαδή παροδική διαταραχή της αιμάτωσης της μηριαίας κεφαλής.

Πώς εμφανίζεται

Τα συμπτώματα της παροδικής οστεοπόρωσης είναι ανάλογα με τα συμπτώματα της φλεγμονής (αλλά δεν υπάρχει πυρετός) και της αρχόμενης νέκρωσης του ισχίου. Αρχίζει με ελαφρό πόνο στην βουβωνική χώρα στη διάρκεια της βάδισης, που επιτείνεται μετά κόπωση και προκαλεί προοδευτικά χωλότητα. Αργότερα συνοδεύεται από δυσχέρεια ένδυσης (βάζω κάλτσες) και ανοίγματος των ισχίων.

Πώς ελέγχεται

Στα αρχικά στάδια περιορίζονται οι στροφές σε ύπτια θέση και σε πρηνή (σημείο Βλάχου). Προοδευτικά περιορίζεται και η κάμψη.

Στην ακτινογραφία δεν υπάρχει διαταραχή της μορφής της κεφαλής, ή ελάττωση της μεσαρθρίου σχισμής.

Η διάγνωση τίθεται με την μαγνητική τομογραφία, όπου στην Τ1 και Τ2 λήψη η αλλοίωση της δομής του οστού αφορά όλη την κεφαλή και την τροχαντήριο περιοχή, σε αντιπαράθεση με την νέκρωση που αφορά σαφώς περιορισμένη περιοχή της μηριαίας κεφαλής.



Πώς αντιμετωπίζεται

Η παροδική οστεοπόρωση αντιμετωπίζεται συντηρητικά, με αποφόρτιση του ισχίου με δύο πατερίτσες για τρεις (3) εβδομάδες και με μία (από το υγιές σκέλος) για άλλες τρεις (3) εβδομάδες. Όταν η νόσος έχει προχωρήσει και το ισχίο είναι πολύ επώδυνο και δύσκαμπτο, είναι καλό ν΄ αρχίζει η θεραπεία με αποσυμπίεση μέσω δερματικής έλξης και συνεχίζεται με αποφόρτιση.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.