Τρίτη 30 Ιουνίου 2015

Πώς να επιβιώσετε μέσα στις αρρυθμίες των capital controls

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Η νέα καθημερινότητα στη ζωή των Ελλήνων.

Κάθε μέρα στην ουρά του ΑΤΜ και πάλι είσαι τυχερός... Αυτή είναι η νέα καθημερινότητα των Ελλήνων που είναι εργαζόμενοι ή συνταξιούχοι και έχουν χρεωστική κάρτα και θεωρούνται τυχεροί! Τυχεροί και ευνοημένοι γιατί μπορούν να σηκώσουν 420 ευρώ την εβδομάδα, παρά την καθημερινή ταλαιπωρία τους, σε αντίθεση με εκατομμύρια συνταξιούχων που δεν έχουν κάρτα και θα πάρουν μόνο 120 ευρώ για να βγάλουν τουλάχιστον μία εβδομάδα...

Ένταση, αλαλούμ, αλλά και αγωνία για την επόμενη μέρα ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά της νέας τραπεζικής πραγματικότητας που σύμφωνα με το Reuters ήρθε για να μείνει τουλάχιστον για μήνες. Σύμφωνα με το Reuters οι τράπεζες θα μείνουν κλειστές για μήνες, ενώ τα capital controls θα αργήσουν να φύγουν...

Πολλά ΑΤΜ, χθες από το μεσημέρι αντί για 60 ευρώ που είναι το ημερήσιο όριο αναλήψεων, έδιναν 50 ευρώ, ενώ πολλές επιχειρήσεις αρνήθηκαν να κάνουν συναλλαγές με πιστωτικές κάρτες.
Διαβάστε τις απαντήσεις σε μια σειρά κρίσιμων ερωτημάτων για τη νέα πραγματικότητα

1) Αν δεν σηκώσω 60 ευρώ σήμερα από το ΑΤΜ μπορώ αύριο να βγάλω 120 ευρω;

Όχι. Αν θέλετε τα 60 ευρώ την ημέρα θα πρέπει να στήνεστε στις ουρές των ATM καθημερινώς. Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) δεν περιλαμβάνει πρόβλεψη για σωρευτική ανάληψη του ποσού με βάση το ημερήσιο όριο που δικαιούται ο κάθε καταθέτης, με αποτέλεσμα να μη μπορεί κάποιος να πάρει από το ΑΤΜ με τη μορφή εφάπαξ το συνολικό ποσό που θα εδικαιούτο για δύο, τρεις ή ακόμη και περισσότερες ημέρες.

2) Είμαι συνταξιούχος χωρίς κάρτα. Πότε και πως θα βγάλω λεφτά;

Στη χθεσινή σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών υπό τον υπουργό Οικονομικών στην οποία συμμετείχαν οι εκπρόσωποι των πέντε μεγαλύτερων πιστωτικών ιδρυμάτων της χώρας, σε διαρκή συνεννόηση με την Τράπεζα της Ελλάδος, αποφασίστηκε ότι θα πάρουν μόνο 120 ευρώ για αυτή την εβδομάδα, δηλαδή κάπου στα 17 ευρώ την ημέρα.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση από την Τετάρτη 1 Ιουλίου, και για τρεις συναπτές μέρες, δηλαδή μέχρι την Παρασκευή θα ανοίξουν περί τα 1000 τραπεζικά καταστήματα σε όλη την χώρα για να εξυπηρετήσουν τους συνταξιούχους που δεν διαθέτουν κάρτες ανάληψης ή χρεωστικές κάρτες και οι οποίοι θα δύνανται να αποσύρουν έως 120 ευρώ μετρητά μία φορά μόνον κατά την διάρκεια της εβδομάδας τούτης.

Παράλληλα, οι τράπεζες δεσμεύονται να εκδώσουν άμεσα χρεωστικές κάρτες ώστε οι συνταξιούχοι να μπορούν να συναλλάσσονται κανονικά σε σημεία πώλησης που δέχονται χρεωστικές κάρτες καθώς και να κάνουν τις προβλεπόμενες αναλήψεις των 60 ευρώ ημερησίως.

Ο κατάλογος των τραπεζικών καταστημάτων που θα ανοίξουν την Τετάρτη θα δημοσιοποιηθεί αργότερα σήμερα.

3) Είμαι ταξίδι στο εξωτερικό. Γιατί δεν λειτουργεί η κάρτα μου;

Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για τις περιπτώσεις των Ελλήνων που βρίσκονται στο εξωτερικό και οι οποίοι έχουν στην κατοχή τους κάρτα –χρεωστική ή πιστωτική– που έχει εκδοθεί από ελληνική τράπεζα. Από χθες χιλιάδες Έλληνες που βρίσκονται στο εξωτερικό να αδυνατούν να κάνουν οποιαδήποτε συναλλαγή, όπως η ανάληψη μετρητών, η πληρωμή ξενοδοχείου.

4) Παίρνω σύνταξη από χώρα του εξωτερικό σε ελληνική τράπεζα. Πόσα χρήματα μπορώ να σηκώσω;

Εφόσον τα χρήματα της σύνταξης από τη χώρα του εξωτερικού μπαίνουν σε ελληνική τράπεζα μπορείτε με την κάρτα να τραβήξετε 60 ευρώ την ημέρα.

5) Γιατί δεν δέχονται την πιστωτική μου κάρτα σε καταστήματα;

Οι χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες μπορούν να χρησιμοποιούνται κανονικά για αγορές εντός Ελλάδος και με βάση το όριο που προβλέπει η τράπεζα, δηλαδή το όριο υπερανάληψης ή το πιστωτικό όριο αντίστοιχα. Eτσι, εάν το όριο μιας πιστωτικής είναι 3.000 ευρώ, ο κάτοχός της μπορεί να κάνει αγορές μέχρι 3.000 ευρώ.

Όμως παρά τη σχετική πρόβλεψη στην πράξη τα πράγματα υπήρξαν διαφορετικά, καθώς αρκετοί καταναλωτές αντιμετώπισαν προβλήματα στις συναλλαγές τους με κάρτες με καταστήματα. Ορισμένα καταστήματα δεν αποδέχονταν χρεωστική ή πιστωτική κάρτα, υπό τον φόβο ότι ενδεχομένως οι συναλλαγές τους δεν θα εκκαθαριστούν, ενώ άλλοι έκαναν δεκτές συναλλαγές έως του ορίου των 60 ευρώ.

6) Πληρωμή του μισθού μου μπορεί να γίνει;

Ναι. Οι μεταφορές χρημάτων μέσω Ιντερνετ ή τηλεφώνου θα γίνονται κανονικά εφόσον ο λογαριασμός στον οποίο μεταφέρονται τα χρήματα είναι στην Ελλάδα.

7) Θα μου κόψουν το ρεύμα αν δεν πληρώσω το λογαριασμό;

Όχι. Καμία συνέπεια δεν θα υποστούν και όσοι δεν πληρώσουν τις μέρες αυτές τις τράπεζες και τις ΔΕΚΟ γα δόσεις και λογαριασμούς που λήγουν. Επίσης δεν υπάρχει πρόβλημα με την εφορία.

8) Δεν πλήρωσα το ασφαλιστήριο συμβόλαιο του αυτοκινήτου μου ή το συμβόλαιο υγείας. Τι θα γίνει;

Η πληρωμή μπορεί να γίνει ηλεκτρονικά. Αν δεν έχετε τη δυνατότητα πρέπει να επικοινωνήσετε με την ασφαλιστική σας εταιρεία και να ενημερωθείτε.

9) Να καταθέσω φορολογική δήλωση;

Η υποβολή όλων των δηλώσεων ή αιτήσεων ρύθμισης συνεχίζεται κανονικά σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις και προθεσμίες.

10) Τι ισχύει για τις επιταγές

Οι επιταγές που έχουν κατατεθεί στις τράπεζες μέχρι και την Παρασκευή θα εκκαθαριστούν. Ωστόσο όσοι έχουν στα χέρια τους επιταγές που είναι να πληρωθούν σήμερα ή τις επόμενες μέρες δεν μπορούν να τις εισπράξουν.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.