Τρίτη 30 Ιουνίου 2015

Εισαγωγές μόνο για τρόφιμα - καύσιμα - φάρμακα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Επιχειρήσεις εισαγωγής τροφίμων, ειδών πρώτης ανάγκης, καυσίμων και φαρμάκων είναι αυτές που θα έχουν προτεραιότητα στις πληρωμές και τα εμβάσματα προς το εξωτερικό, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές. Μια πρακτική που μεν θα διασφαλίζει αυτές τις κατηγορίες, όσο είναι δυνατόν, θα οδηγήσει όμως σε ανατιμήσεις και πιθανή έλλειψη προϊόντων σε άλλους κλάδους.

Πηγές της Αντιπροεδρίας σε χθεσινή άτυπη ενημέρωση των δημοσιογράφων ανέφεραν ότι τα capital controls ισχύουν για επιχειρήσεις με δραστηριότητα στο εξωτερικό, οπότε υπάρχει «μπλόκο» στην έξοδο χρημάτων. Για να γίνει μια συναλλαγή με το εξωτερικό θα πρέπει να περάσει από την έγκριση της αρμόδιας Επιτροπής Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών. Οι ενδιαφερόμενοι επιχειρηματίες θα πρέπει να απευθύνονται στις τράπεζες με τις οποίες συνεργάζονται και εκείνες θα μεταφέρουν το αίτημα στην Επιτροπή.

Η Επιτροπή θα εγκρίνει και το ποσό της συναλλαγής αλλά και το αν θα πραγματοποιηθεί ή όχι. «Προτεραιότητα θα δοθεί στις συναλλαγές που αφορούν σε προμήθειες καυσίμων, βασικών ειδών διατροφής αλλά και ζητημάτων που σχετίζονται με την Υγεία», ανέφεραν αρμόδιες πηγές.

Στην ερώτηση τι θα γίνει με άλλες επιχειρήσεις, η απάντηση ήταν πως «η Επιτροπή θα αποφασίσει εάν και σε τι ύψος θα εγκριθεί μια συναλλαγή».

Στην επόμενη ερώτηση εάν με αυτή τη λογική είναι δυνατόν να προκύψουν προβλήματα σε εισαγωγές και έλλειψη προϊόντων, οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης αναγκάστηκαν να απαντήσουν καταφατικά.

Στο μεταξύ, στον αέρα βρίσκονται οι Έλληνες εξαγωγείς, καθώς οι μεταφορές των προϊόντων που προορίζονται για το εξωτερικό πρέπει να προπληρώνονται, ενώ τα φορτία έχει συμφωνηθεί να φεύγουν σε συγκεκριμένες ημερομηνίες. Εξάλλου, πολλά προϊόντα, όπως φρούτα και λαχανικά, ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και κινδυνεύουν να σαπίσουν. Για το λόγο αυτό, η πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων, Χριστίνα Σακελλαρίδη, θα συναντηθεί άμεσα με την ηγεσία του Enterprise Greece ζητώντας να βγουν από τον… πάγο και οι οικονομικές συναλλαγές που αφορούν στις εξαγωγές.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.