Σάββατο 13 Ιουνίου 2015

Μεταποιητικές και εμπορικές επιχειρήσεις πρώτες στα «λουκέτα» στη Μεσσηνία

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ευνοϊκά τα στοιχεία για τον τουρισμό και τις μεταφορές.

Στη Μεσσηνία, γη υψηλής παραγωγικότητας με εκλεκτά προϊόντα ονομασίας προέλευσης, ιστορικά μνημεία και τουριστικές υποδομές (λιμάνι κι αεροδρόμιο), αλλά και με παράδοση στην ανάπτυξη της τοπικής βιομηχανίας και βιοτεχνίας, τα «λουκέτα» στις επιχειρήσεις δεν είναι άγνωστη υπόθεση. Ακόμη και στην παραλιακή λεωφόρο της Καλαμάτας, εκεί που άλλοτε ο επιχειρηματίας πλήρωνε «αέρα» για να εξασφαλίσει επαγγελματική στέγη, σήμερα τα ξενοίκιαστα καταστήματα είναι αρκετά.

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας (για το έτος 2014), από τα πέντε τμήματα που ενσωματώνει στο δυναμικό του, φαίνεται να έχουν πληγεί περισσότερο η μεταποίηση και το εμπόριο. Πτώση, όμως, παρουσιάζει και ο τομέας των υπηρεσιών, ενώ μικρή αύξηση σημειώνεται στον τουρισμό και αισθητά μεγαλύτερη στις μεταφορές.

Βάσει των καταγεγραμμένων στοιχείων οι επιχειρήσεις των πόλεων των αγροτικών περιοχών της Μεσσηνίας (Γαργαλιάνοι, Κυπαρισσία, Μεσσήνη, Πύλος, Φιλιατρά), αλλά και η πόλη της Καλαμάτας επλήγησαν περισσότερο. Αύξηση επιχειρήσεων παρατηρείται μόνον στις κατ' εξοχήν τουριστικές κωμοπόλεις Καρδαμύλη και Στούπα, ενώ σε αριθμητική ισορροπία διαμορφώθηκαν οι μεταβολές στην Κορώνη.

Έναντι των 700 επιχειρήσεων που διέκοψαν τη δραστηριότητά τους το 2014 στο νομό Μεσσηνίας, δημιουργήθηκαν 549 νέες (μείωση περίπου 27,5%).
Αναλυτικά ανά τμήμα:

Στα μητρώα του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας σημειώνονται 128 διαγραφές βιοτεχνικών (μεταποίηση) επιχειρήσεων, έναντι 59 νέων εγγραφών.

Αρνητική τροχιά έχουμε και στο εμπόριο. Διεγράφησαν 193 εμπορικές επιχειρήσεις, ενώ δημιουργήθηκαν 136 νέες.

Μικρή πτώση παρουσιάζει και ο τομέας των υπηρεσιών, με 351 διαγραφές επαγγελματιών, έναντι 321 νέων εγγραφών.

Αύξηση περίπου 57% παρουσιάζει ο τομέας των μεταφορών, με 11 νέες εγγραφές επιχειρήσεων το 2014, έναντι 7 διαγραφών.

Αλλά και στον τομέα του τουρισμού έχουμε μια αύξηση 10%, καθώς υπάρχουν 22 νέες εγγραφές, έναντι 20 διαγραφών.

Ανά πόλη:

Μεγαλύτερη μείωση επιχειρήσεων εντοπίζεται στις αγροτικές περιοχές της Μεσσηνίας. Στους Γαργαλιάνους 40 διαγραφές επιχειρήσεων, έναντι 14 εγγραφών. Στην Κυπαρισσία 36 διαγραφές, έναντι 18 νέων εγγραφών. Στα Φιλιατρά 20 διαγραφές έναντι 10 εγγραφών. Στη Μεσσήνη 34 επιχειρήσεις διέκοψαν τις δραστηριότητές τους, ενώ δημιουργήθηκαν 24 νέες. Μείωση επιχειρήσεων έχουμε και στην Πύλο (11 έκλεισαν, 7 άνοιξαν). Πτώση εγγραφών παρουσιάζει και η πρωτεύουσα του νομού Μεσσηνίας, η Καλαμάτα (288 εγγραφές, έναντι 337 διαγραφών).

Αντίθετα στην τουριστική Στούπα άνοιξαν 8 νέες επιχειρήσεις, έναντι 6 που έκλεισαν, όπως και στην Καρδαμύλη δημιουργήθηκαν 5 νέες επιχειρήσεις, έναντι 3 που διέκοψαν τη δραστηριότητά τους.

Αμετάβλητη παραμένει η εικόνα στην Κορώνη, 7 νέες εγγραφές, έναντι 7 διαγραφών.

Ανά κύρια δραστηριότητα:

Παντοπωλεία: έκλεισαν 34 και άνοιξαν 26. Επιχειρήσεις ενοικιαζόμενων δωματίων: διέκοψαν τη δραστηριότητά τους 19, έναντι 23 που έκαναν έναρξη. Στο χώρο της εστίασης (ταβέρνες, εστιατόρια, φαστ φουντ, ψητοπωλεία) έχουμε 91 διαγραφές, έναντι 81 νέων εγγραφών του είδους.
Τέλος, παρατηρήθηκαν 24 νέες εγγραφές επιχειρήσεων καφέ-μπαρ, έναντι 23 διαγραφών.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.