Σάββατο 13 Ιουνίου 2015

Αναγεννήθηκαν κατεστραμμένοι ιστοί σε πειραματόζωα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ελπίδες για νέα θεραπεία σε ασθενείς με βλάβες σε ζωτικά όργανα.

Αμερικανοί επιστήμονες κατάφεραν να αναγεννήσουν κατεστραμμένους ιστούς σε ποντίκια με τη χρήση ενός πειραματικού φαρμάκου και αυτό δίνει ελπίδες σε ανθρώπους με βλάβες στο ήπαρ, το έντερο ή άλλο όργανο.

Το φάρμακο, προς το παρόν γνωστό ως SW033291, βρίσκεται ακόμη σε αρχικό στάδιο και χρειάζεται περαιτέρω μελέτη, προτού δοκιμαστεί σε ανθρώπους και αφού προηγουμένως γίνουν πειράματα σε μεγαλύτερα ζώα. Λειτουργεί σαν βιταμίνη για τα βλαστικά κύτταρα των ιστών, ενισχύοντας έτσι την ικανότητά τους να αναγεννούν τους ιστούς πιο γρήγορα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή γενετικής του καρκίνου Σάνφορντ Μάρκοβιτς της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Case Western Reserve του Οχάιο, που έκαναν τη δημοσίευση στο περιοδικό «Science», δήλωσαν ότι εάν όλα πάνε καλά, στο μέλλον θα υπάρξει μία νέα θεραπεία που θα σώζει ζωές πολλών ανθρώπων με διάφορες παθήσεις, ακόμη και με καρκίνο.

Όπως είπε ο κ. Μάρκοβιτς, το φάρμακο αποκαθιστά βλάβες σε πολλαπλούς ιστούς, συνεπώς αφήνει πολλές υποσχέσεις ότι θα είναι δυνατό να χρησιμοποιηθεί σε διάφορες παθήσεις. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι πρώτοι ασθενείς που θα δοκιμάσουν το φάρμακο σε μελλοντικές κλινικές δκοιμές, οι οποίες αναμένεται να αρχίσουν σε περίπου τρία χρόνια, θα είναι όσοι πάσχουν από ελκώδη κολίτιδα, ηπατοπάθεια ή έχουν κάνει μεταμόσχευση μυελού των οστών.

Επιφυλακτικοί εμφανίσθηκαν, πάντως, άλλοι επιστήμονες. «Το φάρμακο φαίνεται υπερβολικά καλό για να είναι αληθινό» δήλωσε ο ειδικός στα βλαστοκύτταρα Ντούσκο Ίλιτς του πανεπιστημίου King's College του Λονδίνου, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο. Όπως είπε, θα πρέπει κατ' αρχήν να διασφαλιστεί ότι η ουσία δεν ευνοεί τη δημιουργία καρκινικών όγκων σε άλλο σημείο του σώματος.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.