Σάββατο 13 Ιουνίου 2015

Αλγόριθμος βοηθά στην απώλεια βάρους

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ερευνητές μελετούν τις επιπτώσεις των εξατομικευμένων προγραμμάτων διατροφής.

Η προσπάθεια απώλειας των περιττών κιλών δεν είναι μια εύκολη υπόθεση για την πλειοψηφία των ανθρώπων, οι οποίοι καταφεύγουν στη λύση της… μείωσης των θερμίδων που καταναλώνουν καθημερινά, για να πετύχουν το στόχο τους.

Σύμφωνα όμως με μια νέα έρευνα, η ποσότητα της τροφής που καταναλώνει κανείς δεν είναι ο μοναδικός παράγοντας που πρέπει να λαμβάνει κανείς υπόψη.

Αντ’ αυτού, ο τρόπος με τον οποίο τα βακτήρια που υπάρχουν στο εντερικό του σύστημα αντιδρούν σε αυτά που… μπαίνουν στο στόμα και καταλήγουν στο στομάχι, καθορίζει το αν θα βάλει κανείς βάρος ή όχι.

Μια ομάδα ερευνητών από το ινστιτούτο Επιστήμης Weizmann στη Rehovot του Ισραήλ, ισχυρίζεται ότι έχει δημιουργήσει έναν αλγόριθμο σε υπολογιστή, ο οποίος αποκαλύπτει αν ένας άνθρωπος μπορεί να συνεχίσει να τρώει ψωμί ή παγωτό και να εξακολουθεί να χάνει βάρος.

Η έρευνα μελετά τις επιδράσεις των εξατομικευμένων προγραμμάτων διατροφής, έχοντας ως σκοπό να διερευνήσει την άποψη ότι η «υγιεινή διατροφή» -όπως η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών- ενδείκνυται για όλους.

Οι ερευνητές ισχυρίζονται, ότι στην πραγματικότητα είναι πιο σημαντικό να ακολουθεί κανείς μια διατροφή «κομμένη και ραμμένη» στα μέτρα του.

Επίσης, εξετάζουν τρόπους με τους οποίους μπορεί να καταπολεμηθεί ο διαβήτης, οι καρδιακές ασθένειες και η παχυσαρκία.

«Είμαστε όλοι διαφορετικοί» ανέφερε ο Dr Eran Zegal από το ινστιτούτο Weizmann στον Guardian , ο οποίος «τρέχει» το συγκεκριμένο πρόγραμμα με τον Dr Eran Elinav.

«Βλέπουμε τεράστια μεταβλητότητα στις αντιδράσεις των ανθρώπων στα τρόφιμα, οπότε αν θέλει κανείς να προτείνει μια δίαιτα, πρέπει να είναι προσαρμοσμένη στον καθένα ξεχωριστα».

Τα τελευταία δύο χρόνια οι ερευνητές έχουν μελετήσει πάνω από 1.000 ανθρώπους, ελέγχοντας τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα τους και παρακολουθώντας τις διατροφικές τους συνήθειες και τρόπο ζωής.

Ήθελαν να ερευνήσουν πώς η διάσπαση των τροφίμων διαφέρει μεταξύ διαφορετικών ανθρώπων, λόγω των μικροοργανισμών που ζουν στα έντερά τους. Βρήκαν, ότι τα βακτήρια που υπάρχουν σε κάθε άνθρωπο, καθορίζουν πόσο καλά ο οργανισμός τους αντιδρά σε συγκεκριμένα γεύματα. Χρησιμοποιώντας τα δεδομένα αυτά, δημιούργησαν έναν αλγόριθμο σε υπολογιστή, ο οποίος μπορεί να προβλέψει πώς ένας άνθρωπος θα αντιδράσει σε κάποιο συγκεκριμένο τρόφιμο, σύμφωνα με τους μικροοργανισμούς που «φιλοξενεί» στο σώμα του.

Το μεγαλύτερο εύρημα, στο οποίο κατέληξαν οι ερευνητές, είναι ότι η επίτευξη του στόχου της απώλειας βάρους δεν εξαρτάται μόνο από το θερμιδικό περιεχόμενο των τροφίμων που καταναλώνει, αλλά από το είδος των τροφίμων που καταναλώνει.

Οι επιστήμονες σχεδιάζουν να διενεργήσουν μια μελέτη σε μεγαλύτερη κλίμακα, για να διερευνήσουν περαιτέρω της επιπτώσεις ενός εξατομικευμένου προγράμματος διατροφής.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.