Πέμπτη 18 Ιουνίου 2015

Νέφος σκόνης καλύπτει τη Σελήνη

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Το φεγγάρι περιβάλλεται από ένα μόνιμο νέφος σκόνης, το οποίο πιθανότατα προκαλείται από τα σωματίδια που έχουν εκτιναχθεί μετά από τις συχνές προσκρούσεις σωματιδίων κομητών στην επιφάνεια της Σελήνης. Κάθε σωματίδιο κομήτη που πέφτει με μεγάλη ταχύτητα στη σεληνιακή επιφάνεια, σηκώνει ψηλά χιλιάδες άλλα μικρότερα σωματίδια της ίδιας της επιφάνειας.

Αυτό ανακάλυψαν Αμερικανοί επιστήμονες, οι οποίοι ανέλυσαν στοιχεία που συνέλεξε το διαστημικό σκάφος LADEE, που βρισκόταν σε τροχιά γύρω από τον δορυφόρο της Γης.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή φυσικής του Πανεπιστημίου του Κολοράντο Μιχάλι Χοράνιι, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Nature", διευκρίνισαν ότι το εν λόγω νέφος είναι διαφορετικό από εκείνο που πιθανότατα παρατήρησαν οι αστροναύτες των διαστημικών αποστολών «Απόλλων» 15 και 17.



Το νέφος που τώρα ανακαλύφθηκε, περιέχει μεγαλύτερα σωματίδια και είναι πιο αραιό από εκείνο που είχε παλαιότερα εντοπισθεί και προερχόταν μάλλον από λεπτότερη σκόνη της σεληνιακής επιφάνειας. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι παρόμοια νέφη, προκαλούμενα από πτώσεις κομητών και αστεροειδών, μπορεί να τυλίγουν και άλλους δορυφόρους του ηλιακού μας συστήματος.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι όταν υπάρχουν «βροχές» διαττόντων αστέρων («πεφταστέρια») στη Γη, τότε το ίδιο φαινόμενο επηρεάζει και τη Σελήνη, καθώς αυτά τα ρεύματα διαπλανητικής σκόνης, που αποτελούν απομεινάρια από ουρές κομητών, «βομβαρδίζουν» και το φεγγάρι, με αποτέλεσμα να γίνεται πιο έντονο το νέφος των σωματιδίων γύρω της.

 

Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.