Πέμπτη 18 Ιουνίου 2015

Απαράδεκτο: Αρνήθηκαν επίδομα σε ανάπηρο με... κομμένα πόδια

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Του είπαν ότι… μπορεί να κάνει τη φυσική του ανάγκη και να μαγειρέψει μόνος
Θύμα της γραφειοκρατικής τρέλας και του ανάλγητου κρατικού μηχανισμού έπεσε ένας ακρωτηριασμένος Πατρινός, στον οποίο το ΙΚΑ αρνήθηκε να χορηγήσει επίδομα αναπηρίας με την απαράδεκτη δικαιολογία πως έχει τη δυνατότητα να αυτοσυντηρηθεί!

Ακούγεται απίστευτο αλλά είναι άκρως ελληνικό. Ο 40χρονος άνδρας και τα μέλη της οικογένειάς του αδυνατούν να πιστέψουν όλα όσα βιώνουν και αισθάνονται απέραντη οργή για τον τρόπο με τον οποίο η Πολιτεία τους γυρνάει την πλάτη.

Όλα συνέβησαν πριν από περίπου ενάμιση μήνα, στη διάρκεια ελέγχου των αιτήσεων ασθενών που αιτούνταν τη χορήγηση σύνταξης αναπηρίας από τον ασφαλιστικό τους φορέα.

Μεταξύ αυτών ήταν και ο νεαρός άνδρας, ο οποίος είχε την ατυχία να έχει χάσει και τα δύο του πόδια και να είναι για όλη του τη ζωή καθηλωμένος σε αναπηρικό αμαξίδιο!

Ο ίδιος ορθώς σκέφθηκε να διεκδικήσει την αναπηρική σύνταξη, ώστε με το ευτελές ποσό των 300 ευρώ που θα λάμβανε να είχε τη δυνατότητα να πληρώνει μια γυναίκα νοσοκόμα που να πηγαίνει καθημερινά για κάποιες ώρες στο σπίτι του να του μαγειρεύει ένα πιάτο φαγητό και να του εξασφαλίζει τη στοιχειώδη απαραίτητη φροντίδα και καθαριότητα.

Αυτός, λοιπόν, ήταν ο λόγος που το 40χρονο άτομο με αναπηρία, μπήκε στη διαδικασία να υποβάλλει την σχετική αίτηση, έχοντας μάλιστα τη βεβαιότητα ότι αυτή θα γινόταν αμέσως δεκτή.

Ωστόσο, πριν από λίγες ημέρες, έλαβε την αναπάντεχη απάντηση των μελών της ιατρικής επιτροπής των ΚΕΠΑ (Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας) που τον είχαν εξετάσει, η οποία ήταν αρνητική.

Αν και τα μέλη που απαρτίζουν την επιτροπή διαπίστωσαν με τα ίδια τους τα μάτια τα σοβαρά προβλήματα κινητικότητας και τις αδυναμίες του, εντούτοις γνωμάτευσαν πως ήταν σε θέση να εξυπηρετεί μόνος του τις ανάγκες του. Δηλαδή, δεν χρειάζεται κάποιον άνθρωπο για να του δώσει χείρα βοηθείας και κατά συνέπεια δεν έχει ανάγκη το ειδικό επίδομα αναπηρίας.

Σύμφωνα με το πρωτοφανές σκεπτικό της απόφασης, ο εν λόγω ασθενής έχει τη δυνατότητα να πηγαίνει στην τουαλέτα για τις φυσικές του ανάγκες, αφού μετακινείται με το καροτσάκι. Επιπλέον, του είπαν ότι έχει τη δυνατότητα και να τραφεί μόνος του, ακόμα και να μαγειρέψει μόνος του!

Μάλιστα στην εύλογη απορία πώς είναι δυνατόν να μαγειρέψει αφού με το καροτσάκι ούτε καν φθάνει την ηλεκτρική κουζίνα, η απάντηση ήταν ακόμα πιο αποστομωτική: Ότι υπάρχουν ειδικές, κοντύτερες σε ύψος, ηλεκτρικές κουζίνες για ΑμεΑ!

Αξίζει, τέλος, να τονισθεί πως στα χρόνια της κρίσης τα επιδόματα αναπηρίας χορηγούνται με το… σταγονόμετρο, με αποτέλεσμα αρκετοί δικαιούχοι να χάνουν το βοήθημα και να αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα διαβίωσης.


Πηγή: http://www.kontranews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.