Δευτέρα 11 Μαΐου 2015

Ανοίγει το Taxis για 5,5 εκατομμύρια φορολογικές δηλώσεις - Τι πρέπει να ξέρετε

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Στο τέλος της εβδομάδας ανοίγει η εφαρμογή.

Στο τέλος της εβδομάδας αναμένεται να ανοίξει το Taxis για να δεχθεί 5,5 εκατομμύρια φορολογικές δηλώσεις.

Ακόμη δεν έχει καθοριστεί ο ακριβής χρόνος έναρξης υποβολής των δηλώσεων, καθώς εξαρτάται από τον χρόνο ψήφισης της τροπολογίας, με την οποία η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών προχώρησε σε αλλαγές στις ισχύουσες διατάξεις για τα ανείσπρακτα ενοίκια και τη φορολογική μεταχείριση αγροτικών επιδοτήσεων και αποζημιώσεων. Με την ίδια τροπολογία προβλέπεται ότι όσοι φορολογούμενοι εξοφλήσουν τον φόρο εισοδήματος εφάπαξ έως το τέλος Ιουλίου θα έχουν έκπτωση φόρου 2%.

Οι φορολογούμενοι θα διαπιστώσουν φέτος ότι η εφορία γνωρίζει εκ των προτέρων κάθε ευρώ που πλήρωσαν στις τράπεζες για τοκοχρεολυτικές δόσεις πάσης φύσεως δανείων. Οι σχετικοί κωδικοί θα είναι προσυμπληρωμένοι από τη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΓΓΔΕ, όπως συμβαίνει με τους τόκους καταθέσεων.

-----

Σημαντικές αλλαγές στη συμπλήρωσή της σε σχέση με πέρσι.

Έως το τέλος Ιουνίου θα μπορούν οι φορολογούμενοι να υποβάλλουν τις δηλώσεις τους στο taxisnet, που ανοίγει την ηλεκτρονική εφαρμογή του μέσα στην εβδομάδα.

Οι φορολογούμενοι θα έχουν στη διάθεση τους ενάμιση μήνα ώστε να υποβάλουν τη φορολογική τους δήλωση, η οποία παρουσιάζει σημαντικές διαφορές ως προς τη συμπλήρωσή της σε σχέση με την περσινή.

Για πρώτη φορά οι τοκοχρεολυτικές δόσεις που έχουν καταβάλλει οι φορολογούμενοι στις τράπεζες για εξόφληση δανείων θα είναι προεκτυπωμένες στη δήλωση.

Αλλαγές υπάρχουν και στον πίνακα 5 του βασικού εντύπου (Ε1). Σε αυτόν θα πρέπει να αναγραφούν αναλυτικά όχι μόνο τα τεκμήρια διαβίωσης (για σπίτια, ΙΧ αυτοκινήτα, πισίνες), αλλά και οι δαπάνες απόκτησης αγαθών (όπως θα περιγράφονται στη δήλωση) προκειμένου το άθροισμα των δύο να συγκρίνεται με το εισόδημα του φορολογούμενου και αν προκύπτει διαφορά υπέρ των πρώτων να καταβάλλεται επιπλέον φόρος.

Αλλαγές προβλέπονται και στον τρόπο δήλωσης των τόκων από καταθέσεις εξωτερικού. Οι τόκοι των καταθέσεων στις τράπεζες του εξωτερικού θα αναγράφονται σε ειδικό κωδικό του εντύπου Ε1. Έτσι οι φορολογούμενοι με καταθέσεις στο εξωτερικό απαλλάσσονται από την υποχρέωση να πάνε στις ΔΟΥ για να δηλώσουν τους τόκους και να καταβάλουν την παρακράτηση φόρου 15%

Σε ότι αφορά τις φοροαπαλλαγές, στο νέο έντυπο έχει καταργηθεί ο κωδικός για την αναγραφή του ποσού διατροφής αφού έχει καταργηθεί η σχετική έκπτωση. Για τον ίδιο λόγο έχει καταργηθεί και ο κωδικός για την έκπτωση φόρου από δωρεές ιατρικών μηχανημάτων. Στο εξής μόνο ιατρικές δαπάνες και νοσήλια, οι αποδείξεις δαπανών, οι δωρεές και λόγοι αναπηρίας θα μειώνουν το φόρο.

Με βάση την τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή την περασμένη εβδομάδα από την αναπληρώτρια υπουργό Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη από φέτος θεσπίζεται έκπτωση φόρου 2% για την εφάπαξ καταβολή του φόρου εισοδήματος ως το τέλος Ιουλίου από τους φορολογούμενους.

Επίσης θεσπίζεται το αφορολόγητο του συνόλου των αποζημίωσαν των αγροτών για φυσικές καταστροφές καθώς και αφορολόγητο 12.000 ευρώ για τις αγροτικές επιδοτήσεις. Με την ίδια τροπολογία και η προκαταβολή φόρου για τους αγρότες περιορίζεται στο μισό. Μ αυτήν επαναφέρεται επίσης η δυνατότητα στους ιδιοκτήτες ακινήτων με ανείσπρακτα ενοίκια να τα εκχωρούν στο δημόσιο μέσω των ΔΟΥ για να απαλλάσσονται από το φόρο για εισόδημα που δεν εισέπραξαν.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr και http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.