Δευτέρα 11 Μαΐου 2015

«Μην το πετάς… σκέψου αν τρώγεται»

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Δράσεις στη Θεσσαλονίκη με στόχο την ευαισθητοποίηση στο θέμα της σπατάλης τροφίμων.

Με σύνθημα «Μην το πετάς… σκέψου αν τρώγεται» παιδιά προσχολικής ηλικίας πήραν μέρος σε ομαδικές δραστηριότητες και βιωματικά παιχνίδια στον αύλειο χώρο του δημαρχείου Θεσσαλονίκης με στόχο την ευαισθητοποίηση και την αλλαγή συμπεριφοράς στο θέμα της σπατάλης των τροφίμων.

Παιδιά από παιδικούς σταθμούς της Θεσσαλονίκης, της Θέρμης, της Πυλαίας, της Καλαμαριάς και παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας συμμετείχαν σε εργαστήρια με φρούτα και λαχανικά από την Κεντρική Λαχαναγορά, τα οποία συνήθως απορρίπτονται και πετιούνται, επειδή είναι σε πλεόνασμα ή επειδή έχουν «άσχημη εμφάνιση» και δεν διατίθενται προς πώληση παρ΄ότι είναι 100% βρώσιμα.

Η σημερινή δράση στο πλαίσιο της «Ημέρας της Μητέρας», ήταν η τελική εκδήλωση του ευρωπαϊκού έργου FUSIONS «Cr-EAT-ive Schools» με σκοπό τη μείωση των αποβλήτων τροφίμων σε οικογένειες με παιδιά προσχολικής ηλικίας, το οποίο συντονίζεται από την ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΕ, Ανώνυμη Αναπτυξιακή Εταιρεία ΟΤΑ Ανατολικής Θεσσαλονίκης.

«Σήμερα διοργανώσαμε μία μεγάλη γιορτή που απευθυνόταν σε παιδιά και σε μητέρες, με στόχο την ευαισθητοποίηση παιδιών προσχολικής ηλικίας στο θέμα της σπατάλης των τροφίμων. Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα εφαρμόστηκε σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς σε έξι παιδικούς σταθμούς» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η διαχειρίστρια ευρωπαϊκών προγραμμάτων της Ανατολικής ΑΕ, Δώρα Πασχάλη.

Οι μικροί καλλιτέχνες έφτιαξαν και χειροτεχνίες, από όσπρια με περασμένη ημερομηνία λήξης και έμαθαν ότι τρόφιμα που λήγουν μπορούν να χρησιμοποιηθούν και να μην πετιούνται.

Τα παιδιά μαζί με τον σεφ Κωνσταντίνο Αϊβαζόγλου έφτιαξαν χυμούς με πορτοκάλι και λεμόνι και πρωτότυπη φρουτοσαλάτα από τα φρούτα που προμήθευσε τους διοργανωτές η Κεντρική Λαχαναγορά Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια απόλαυσαν φρουτοσουβλάκια.

Στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα και στη σημερινή εκδήλωση συμμετείχαν οι παιδικοί σταθμοί «Πανόραμα» του Δήμου Θεσσαλονίκης, «Ελαφάκια» του Δήμου Θέρμης, «Μπίλλειος Στέγη» του Δήμου Καλαμαριάς, 2ος Παιδικός Σταθμός «Καλαϊτζη-Τερλεμέζη» του Δήμου Πυλαίας Χορτιάτη και το «Σχολείο της Φύσης».

«Το μήνυμα πέρασε, οι υπεύθυνοι των παιδικών σταθμών έκαναν πολύ καλή δουλειά όλη τη χρονιά, έγινε ενημέρωση των γονέων και ήταν ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για τους δασκάλους και τα παιδιά» σημείωσε η κ. Πασχάλη.

Τις δράσεις παρακολούθησαν σήμερα δύο εκπρόσωποι της αγγλικής εταιρείας WRAP, φορέα διαχείρισης στερεών αποβλήτων της Αγγλίας που συντονίζει το ευρωπαϊκό έργο.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.