Δευτέρα 4 Μαΐου 2015

Η διάγνωση του καρκίνου συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου αντιμετωπίζουν ασθενείς που μόλις διαγνώστηκαν με καρκίνο, αναφέρει νέα έρευνα.

Ασθενείς που μόλις διαγνώστηκαν με καρκίνο αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου τους μήνες που ακολουθηθούν τη διάγνωση. Ο κίνδυνος για εγκεφαλικό επεισόδιο είναι υψηλότερος σε όσους έχουν πιο επιθετικό καρκίνο, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Τα ευρήματα προέρχονται από ανάλυση ασθενών 66 ετών και άνω που είχαν διαγνωστεί με καρκίνο στο μαστό, στο παχύ έντερο, στον προστάτη, στον πνεύμονα και στο πάγκρεας.

Σε σύγκριση με ηλικιωμένους που δεν είχαν καρκίνο, όσοι διαγνώστηκαν με καρκίνο αντιμετώπιζαν πολύ υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Ο κίνδυνος ήταν υψηλότερος κατά τους 3 πρώτους μήνες μετά τη διάγνωση, όταν η ένταση της χημειοθεραπείας, των ακτινοβολιών και των άλλων αγωγών συνήθως είναι υψηλότερη, δήλωσαν ερευνητές του Weill Cornell Medical College στη Νέα Υόρκη.

Ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου ήταν υψηλότερος στους ασθενείς με καρκίνο στον πνεύμονα, το πάγκρεας και το παχύ έντερο, που συχνά διαγιγνώσκονται σε προχωρημένο στάδιο. Ο κίνδυνος ήταν χαμηλότερος σε όσους έπασχαν από καρκίνο στο μαστό και τον προστάτη.

Ο καρκίνος αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, ανεξάρτητα από άλλους παράγοντες κινδύνου όπως η υπέρταση και ο διαβήτης, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘’Annals of Neurology.’’

Οι ερευνητές δεν εξέτασαν γιατί οι ασθενείς με καρκίνο αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου αλλά εκτιμάται ότι ο καρκίνος και οι αγωγές του επηρεάζουν τα αγγεία και το σύστημα πήξης οδηγώντας σε πύκνωση το αίμα.

Ο ερευνητής Dr. Babak Navi, δήλωσε ότι τα ευρήματα αφορούν τους ασθενείς και την περίθαλψή τους επειδή το εγκεφαλικό επεισόδιο συχνά οδηγεί στο θάνατο και την αναπηρία.

Οι ασθενείς και οι γιατροί τους, πρόσθεσε, θα πρέπει να είναι σε εγρήγορση για συμπτώματα εγκεφαλικού επεισοδίου και να καλέσουν βοήθεια αν εμφανιστούν. Επιπλέον το εγκεφαλικό επεισόδιο είναι ιδιαίτερα σχετικό με τους καρκινοπαθείς επειδή συχνά αποκλείει ή καθυστερεί την αγωγή κατά του καρκίνου με αποτέλεσμα μειωμένο χρόνο επιβίωσης.

Η νέα έρευνα ανακάλυψε σχέση μεταξύ της διάγνωσης του καρκίνου και του κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο αλλά δεν απέδειξε αιτιατή σχέση.


Πηγή: http://www.iatronet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.