Πέμπτη 16 Απριλίου 2015

Γιγάντιο τούνελ στις Άλπεις

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Σχεδόν έτοιμο είναι, ύστερα από 23 χρόνια εργασιών, το μακρύτερο σιδηροδρομικό τούνελ του κόσμου, η Σήραγγα Βάσης Γκόταρντ (Gotthard Base Tunnel), το οποίο περνάει κάτω από τις Ελβετικές Αλπεις και έχει μήκος περίπου 57 χιλιομέτρων.

Επισήμως οι σιδηροδρομικές γραμμές (δύο μονής κατεύθυνσης), που ξεκινούν από το Μπόντιο και καταλήγουν στο Ερστφιλντ, θα δοθούν στην κυκλοφορία στις 5 Ιουνίου του 2016, όμως ήδη γίνονται κάποιες διαδρομές, κυρίως για τη μεταφορά υλικών που χρειάζονται για την ολοκλήρωση του έργου αλλά και για τα μέσα ενημέρωσης.
Το τούνελ, το κόστος κατασκευής του οποίου ανήλθε σε περίπου 9,5 δισεκατομμύρια ευρώ, θεωρείται ως ένα από τα σύγχρονα θαύματα της μηχανικής, καθώς πέραν του μήκους του και της πολυπλοκότητας της διάνοιξής του χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή του τεχνικές που μέχρι σήμερα δεν είχαν δοκιμαστεί.



Τα φρεάτια για να αερίζεται η έκταση και για να περνάει το τσιμέντο για την κατασκευή των τοιχωμάτων, του δαπέδου και της οροφής των σηράγγων έφταναν τα 800 μέτρα μήκος το καθένα και οι μηχανικοί χρειάζονταν την καθοδήγηση δορυφόρων για να χαρτογραφήσουν το σύνολο του μήκους της διαδρομής. Σε περίπτωση λάθους ελάχιστων χιλιοστών, θα αναγκάζονταν να ανακατασκευάσουν ολόκληρα τμήματα του τούνελ.




Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.