Πέμπτη 16 Απριλίου 2015

Δεν τα παρατάει το υπ. Πολιτισμού για την επιτύμβια στήλη

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Διαβεβαιώσεις πως θα την διεκδικήσει με κάθε νόμιμο τρόπο.

«Το υπουργείο Πολιτισμού θα συνεχίσει τη διεκδίκηση της επιτύμβιας στήλης του 4ου αι. π. Χ. με κάθε νόμιμο τρόπο και από τον νέο κάτοχο», ανέφεραν επίσημοι κύκλοι του υπουργείου Πολιτισμού προς το ΑΠΕ-ΜΠΕ, μετά την πληροφόρηση για πώληση από τον Οίκο Κρίστις του αρχαίου αντικειμένου έναντι 128.020 ευρώ και παρά την ελληνική αίτηση για απόσυρσή του.

Όπως επισημάνθηκε από τους ίδιους κύκλους, η ολοκλήρωση μιας δημοπρασίας δεν αποκλείει τον επαναπατρισμό, κάτι που συνέβη και άλλες φορές όταν προέκυψαν στοιχεία, όπως για παράδειγμα, το 2012, με τον επαναπατρισμό του βυζαντινού μαρμάρινου ελκυστήρα από τον ναό της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα στην κοινότητα Νομιτσί της Μεσσηνιακής Μάνης, ο οποίος είχε πωληθεί σε δημοπρασία από τον ίδιο Οίκο.

Επίσης, όπως τονίστηκε, μπορεί να συμβεί και το αντίστροφο, δηλαδή να επιτευχθεί η απόσυρση του αντικειμένου, αλλά λόγω έλλειψης στοιχείων να ζητηθεί αποζημίωση από το ελληνικό Δημόσιο. «Γι’ αυτό θέλει πολύ προσοχή ο χειρισμός παρόμοιων υποθέσεων, που από τη φύση τους είναι δύσκολες, καθώς η παράνομη ενέργεια που πρέπει να αποδειχτεί, τελέστηκε πολύ παλιά», σημειώθηκε από τους κύκλους του ΥΠΠΟ, που δεν παρέλειψαν να επισημάνουν την ανάγκη να παραμείνει χωριστή η Διεύθυνση Τεκμηρίωσης (η οποία με το νέο Οργανόγραμμα του ΥΠΠΟ έχει ενοποιηθεί με τη Διεύθυνση Εθνικού Αρχείου Μνημείων), καθώς διαχειρίζεται τόσο σοβαρά θέματα.

Υπενθυμίζεται, ότι η επιτύμβια στήλη, που φέρει την επιγραφή «Δωριά Ποσειδωνίου», έχει αφαιρεθεί από αρχαίο νεκροταφείο της Χαλκίδας και ο οίκος υποστηρίζει ότι ανήκει σε ιδιωτική γαλλική συλλογή που το απέκτησε πριν από το 1994. Ωστόσο, οι ελληνικές αρχές επισημαίνουν ότι υπάρχουν αποδείξεις πως αυτό έχει καταγραφεί σε ελληνικό έδαφος μετά την απελευθέρωση της Ελλάδος και συνεπώς, όπως τονίζουν, η εξαγωγή του είναι παράνομη.

Είναι αξιοσημείωτο, ότι η τιμή εκκίνησης της στήλης ήταν τα 40.000 ευρώ, καθώς και ότι από τη σημερινή δημοπρασία αρχαιοτήτων αποσύρθηκαν τέσσερα άλλα αντικείμενα, τρία αρχαία ελληνικά αγγεία και μια ετρουσκική κεφαλή όλα ιταλικής προέλευσης.

Η απόσυρση έγινε μετά από έρευνα του δρ. Χρήστου Τσιρογιάννη σε συνεργασία με την Ιντερπόλ και τις ιταλικές αρχές. Ο Χρήστος Τσιρογιάννης, που είναι ερευνητής στο πανεπιστήμιο της Γλασκόβης, ειδικός στα παράνομα διεθνή δίκτυα αρχαιοτήτων και μέλος του κέντρου μελέτης εγκλήματος και δικαιοσύνης στο τμήμα διεθνούς διακίνησης πολιτιστικής κληρονομιάς (Trafficking in Culture), μιλώντας νωρίτερα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, τόνισε πως «δεν αποτελεί πλέον έκπληξη ότι ο οίκος δημοπρασιών Κρίστις επιχειρεί για άλλη μια φορά να δημοπρατήσει αρχαιότητες με αμφίβολη ή ανύπαρκτη νόμιμη προέλευση».

Παράλληλα, τόνισε ότι «θα πρέπει ο κόσμος να γνωρίζει όλη την αλήθεια σχετικά με αυτές τις υποθέσεις που δυστυχώς εμφανίζονται ολοένα και πιο συχνά στο διεθνές εμπόριο αρχαιοτήτων. Η ενημέρωση αυτή αποτελεί ευθύνη των αρμόδιων αρχών κάθε κράτους, που με τις παραλήψεις τους μπορεί ακόμη και να συμβάλουν στην διαιώνιση αυτής της δυσμενούς κατάστασης». Σε σχετική ερώτηση του ΑΠΕ - ΜΠΕ ο δρ Τσιρογιάννης διευκρίνισε ότι οι πρόσφατες έρευνές του δεν σχετίζονται με την στήλη «Δωριάς Ποσειδωνίου» και ότι αυτό ήταν θέμα με το οποίο ασχολήθηκε το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.