Σάββατο 18 Απριλίου 2015

«Έναρξη διαλόγου όταν τα Πανεπιστήμια επανέλθουν σε δημοκρατική λειτουργία»

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Τι απαντά ο υπουργός Παιδείας Α. Μπαλτάς σε ερώτηση βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για τα μεταπτυχιακά.

Σύμφωνα με τις προγραμματικές δηλώσεις της 9ης Φεβρουαρίου 2015 η διαδικασία συνολικής και ουσιαστικής αναδιάρθρωσης της Ανώτατης Εκπαίδευσης δεν μπορεί να εξαιρέσει από τον διάλογο τα ΑΕΙ, το επιστημονικό προσωπικό τους και τους φοιτητές, καθώς και τους εμπλεκόμενους κοινωνικούς φορείς.

Η έναρξη του διαλόγου θα πραγματοποιηθεί την επόμενη μέρα από την οποία τα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ θα επανέλθουν σε δημοκρατική και συλλογική λειτουργίας, γεγονός στο οποίο θα συντελέσει σημαντική η ψήφιση των άμεσων θεσμικών παρεμβάσεων που προωθούνται στη Βουλή από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου.

Τα παραπάνω αναφέρει σε έγγραφό του που διαβίβασε στη Βουλή ο υπουργός Παιδείας Αριστείδης Μπαλτάς απαντώντας σε ερώτηση βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για το αν θα λειτουργήσουν τα Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών των ΑΕΙ που ξεκινούν το εαρινό εξάμηνο καθώς και το ποια είναι τα κριτήρια αξιολόγησής τους και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησής τους.

Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ανέφεραν στο κείμενό τους ότι όπως έγινε γνωστό από δημοσιεύματα του τύπου, ανεστάλη η λειτουργία των Μεταπτυχιακών που ήταν προγραμματισμένα να ξεκινήσουν κατά το εαρινό εξάμηνο. Αφορμή φέρεται να είναι η πρόθεση του Υπουργείου Παιδείας να μεταβάλει το πλαίσιο λειτουργίας και αξιολόγησής τους.

Ο Αριστείδης Μπαλτάς δηλώνει μεταξύ των άλλων ότι τα προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών των ΑΕΙ πανεπιστημιακού και τεχνολογικού τομέα λειτουργούν στο πλαίσιο του αυτοδιοίκητου των Ιδρυμάτων και επομένως η αναστολή της λειτουργίας τους με πρωτοβουλία του υπουργείου ΠΟΠΑΙΘ χωρίς σχετικές αποφάσεις των συλλογικών οργάνων των ΑΕΙ θα σηματοδοτούσε παρέμβαση στο συνταγματικό κατοχυρωμένο δικαίωμα των Ιδρυμάτων, πρακτική την οποία η πολιτική ηγεσία του υπουργείου δεν σκοπεύει να ακολουθήσει.

Τα αναφερόμενα στην ερώτηση των βουλευτών δημοσιογραφικά δημοσιεύματα προβάλουν το ενδεχόμενο αναστολής λειτουργίας των ΠΜΣ στο τρέχον εξάμηνο για λόγους που δεν εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του Υπουργείου.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.