Δευτέρα 2 Μαρτίου 2015

Προς αύξηση του φόρου σε ποτά και τσιγάρα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Αναπροσαρμογή του ΦΠΑ.

Ανοικτό το ενδεχόμενο επιβολής έκτακτου φόρου σε όσους φορολογούμενους δηλώνουν πάνω από ένα όριο ετήσιου εισοδήματος άφησε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης, προκειμένου να συγκεντρώσει «ρευστό» στα κρατικά ταμεία, ενώ ταυτόχρονα στο υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζονται για την αύξηση του φόρου στα τσιγάρα και τα αλκοολούχα ποτά.

Μάλιστα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Μπαλάφας μιλώντας στον ΣΚΑΪ επιβεβαίωσε ότι είναι εξαιρετικά πιθανό να υπάρξει αύξηση του φόρου στα τσιγάρα και στα αλκοολούχα. Σύμφωνα με πληροφορίες σχεδιάζεται να αυξηθεί ο ΦΠΑ στα δύο προιόντα. Με αυτό τον τρόπο εκτιμάται ότι μπορεί να αυξηθούν τα κρατικά έσοδα, ενώ ταυτόχρονα θα ικανοποιηθεί η δέσμευση στην επιστολή Βαρουφάκη προς τους Ευρωπαίους για αναπροσαρμογή ΦΠΑ.

Σημειώνεται ότι τελευταία φορά που αυξήθηκε ο φόρος στα τσιγάρα ήταν πριν ένα χρόνο.

Συγκεκριμένα τον Ιανουάριο του 2014 αυξήθηκε ο συντελεστής του πάγιου φόρου των τσιγάρων από τα 80 στα 82,50 ευρώ ανά φορολογική μονάδα (1.000 τεμάχια) τσιγάρων και, αντιστοίχως, το ελάχιστο ποσό του ειδικού φόρου κατανάλωσης από τα 115 στα 117,50 ευρώ ανά φορολογική μονάδα. Με τον τρόπο αυτό επέρχεται αύξηση του πάγιου φόρου κατά πέντε λεπτά του ευρώ ανά πακέτο τσιγάρων των 20 τεμαχίων, ενώ με την αύξηση του ελάχιστου ποσού του ειδικού φόρου κατανάλωσης διασφαλίζεται ότι τα αναμενόμενα έσοδα δεν θα επηρεαστούν από τη μεταβλητότητα των τιμών.

Επίσης, αυξήθηκε ο συντελεστής του ειδικού φόρου κατανάλωσης που επιβάλλεται στο λεπτοκομμένο καπνό για την κατασκευή χειροποίητων (στριφτών) τσιγάρων και στα άλλα καπνά για κάπνισμα, από τα 153 στα 156,70 ευρώ ανά χιλιόγραμμο καθαρού βάρους και για τα δύο είδη προϊόντων, στα οποία επέρχεται αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης κατά επτά λεπτά του ευρώ ανά συσκευασία των 20 γραμμαρίων.

Τέλος, αυξήθηκε ισοδύναμα ο συντελεστής του ειδικού φόρου κατανάλωσης που επιβάλλεται στα πούρα και στα πουράκια και ορίζεται σε ποσοστό 35% επί της κατά χιλιόγραμμο τιμής λιανικής πώλησής τους, από το 34% που ισχύει σήμερα. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι σε συσκευασία πούρων με τιμή λιανικής πώλησης 100 ευρώ επέρχεται αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης κατά ένα ευρώ.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.