Τρίτη 31 Μαρτίου 2015

Προβλήματα από την κακοκαιρία στη βόρεια Ελλάδα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

«Πνίγονται» περιοχές στις Σέρρες


Ο κάμπος του Αχινού, των Ιβήρων και της Μαυροθάλασσας έχει γίνει απέραντη λίμνη.
Σε έξαρση βρίσκεται το πλημμυρικό φαινόμενο στον δήμο Βισαλτίας, με τα νερά στου Στρυμόνα να «πνίγουν» αμέτρητες καλλιεργήσιμες εκτάσεις και να έχουν μετατρέψει τον κάμπο του Αχινού, των Ιβήρων και της Μαυροθάλασσας σε μία απέραντη λίμνη.

Την ίδια ώρα, σε κίνδυνο παραμένει κτηνοτροφική μονάδα της περιοχής, στον Αχινό, ο ιδιοκτήτης της οποίας, παρά τις συστάσεις από την αστυνομία και την αρμόδια δημοτική αρχή, δεν έχει απομακρύνει τα περίπου 300 ζώα, επικαλούμενος αδυναμία να το κάνει.

«Θα πάμε με την πυροσβεστική στην κτηνοτροφική μονάδα, για να δούμε, αν μπορέσουμε να μεταφέρουμε κάποια ζώα» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του τοπικού διαμερίσματος Αχινού Ανέστης Κεμανιτζόγλου.

Στον δήμο Εμμανουήλ Παππά, όπου έχουν πλημμυρίσει χιλιάδες στρέμματα, οι εργασίες για τα αναχώματα συνεχίζονται προκειμένου να προστατευτούν οι κτηνοτροφικές μονάδες της περιοχής, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Γιώργο Στόικο, ενώ η στάθμη των νερών στα πλημμυρισμένα χωράφια είναι ανεβασμένη.

Στην Κερκίνη, η κατάσταση -μέχρι στιγμής- παραμένει σταθερή, με τη στάθμη του νερού στη λίμνη να παραμένει στο «κόκκινο» μεν, χωρίς θεαματική αύξηση δε, καθώς τα ανοιχτά θυροφράγματα "διώχνουν" το νερό που έρχεται από τη Βουλγαρία.

«Σύμφωνα με τις σημερινές μετρήσεις, η στάθμη της λίμνης παρουσιάζει σταθερότητα και μικρή πτώση δύο εκατοστών, φτάνοντας τα 36,15 μέτρα» εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του ΓΟΕΒ Σερρών Κωνσταντίνος Στέφος.

Στο μεταξύ, το μεσημέρι, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, με τον αντιπεριφερειάρχη Σερρών Γιάννη Μωυσιάδη, βουλευτές και δημάρχους της περιοχής θα έχουν συναντήσεις τόσο με τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου όσο και με τον αναπληρωτή υπουργό Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Χρήστο Σπίρτζη, προκειμένου να ζητήσουν την άμεση παρέμβαση της κυβέρνησης για την αποκατάσταση των ζημιών και την αποζημίωση των αγροτών.

-----------

Άνοιξε η γη στη Χαλκιδική

Στα δύο κόπηκε ορεινός επαρχιακός δρόμος.

Πολλά είναι τα προβλήματα που έχουν προκαλέσει οι συνεχείς βροχοπτώσεις σε σημεία του ορεινού οδικού δικτύου στη Χαλκιδική.

Ο επαρχιακός δρόμος μεταξύ των χωριών Ιερισσός και Γομάτι έχει υποστεί καθίζηση και το σημείο έχει κλείσει.

Σύμφωνα με το seleo.gr, η καταστροφή που έχει υποστεί το οδόστρωμα είναι μεγάλη και στο σημείο αναμένεται να φτάσουν αρμόδια κλιμάκια του δήμου για αποτίμηση της κατάστασης.







-----------

Αμέτρητες καταστροφές από πλημμύρες στις Σέρρες

Στρατός και Πυροσβεστική απεγκλωβίζουν ζώα.

Την παλιά λίμνη του Αχινού θυμίζει ο κάμπος της Βισαλτίας με την ανατολική πλευρά του δήμου να «πνίγεται» στα θολά νερά του Στρυμόνα που συνεχίζουν να έρχονται ορμητικά, από τη λίμνη Κερκίνη.

Αμέτρητες είναι οι καταστροφές που έχουν γίνει σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις στους δήμους Αμφίπολης, Εμμανουήλ Παππά, Ν. Ζίχνης και Βισαλτίας.

Η επέλαση του χιονιά, στη γείτονα χώρα τη Βουλγαρία και οι συνεχείς βροχοπτώσεις τον τελευταίο μήνα στο νομό Σερρών, είχαν ως αποτέλεσμα ο Στρυμόνας να υπερχειλίσει και χιλιάδες καλλιεργήσιμες εκτάσεις να καταστραφούν.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του δημοτικού διαμερίσματος, Μαυροθάλασσας του δήμου Βισαλτίας, Γιώργο Παναγή, περισσότερα από 11.000 στρέμματα σκεπάστηκαν σήμερα από τα νερά του Στρυμόνα.

Την ίδια ώρα απομακρύνθηκαν με τη βοήθεια του στρατού και της πυροσβεστικής υπηρεσίας 60 από τα 300 ζώα που εγκλωβίστηκαν σε κτηνοτροφική μονάδα, έξω από τον Αχινό κοντά στα Ίβηρα. Τα νερά να έχουν κάνει έναν απέραντο κλοιό γύρω από την κτηνοτροφική μονάδα. Οι προσπάθειας απεγκλωβισμού των ζώων συνεχίζονται.

«Δεν έχω πού να τα πάω ζητώ την βοήθεια όλων» δηλώνει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο ο κτηνοτρόφος της μονάδας Γιώργος Καραγκιόζης που φοβάται ότι τα ζώα που θα μείνουν στην κτηνοτροφική μονάδα, αν δεν πνιγούν, θα πεθάνουν από ασιτία.

«Θα προσπαθήσουμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε» δήλωσε ο πρόεδρος της Κοινότητας Ιβήρων, Θεολόγος Βούσογλου.

Στο μεταξύ, πριν από λίγο, ολοκληρώθηκε η συνάντηση που είχαν, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο αντιπεριφερειάρχης Σερρών Γιάννης Μωυσιάδης, βουλευτές και δήμαρχοι, με τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου, προκειμένου να αποζημιωθούν οι αγρότες από τις ζημιές που υπέστησαν.

Όπως ανέφερε στο Πρακτορείο ο δήμαρχος Εμμανουήλ Παππά, Δημήτρης Νότας, «ο κ. Αποστόλου δεν δεσμεύτηκε για κάτι συγκεκριμένο, ενώ υποσχέθηκε ότι θα κάνει κάθε δυνατή προσπάθεια για τις αποζημιώσεις και κυρίως των αγροτών που δεν πρόλαβαν να σπείρουν και δεν θα αποζημιωθούν από τον ΕΛΓΑ. Ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης θα θέσει το θέμα στην αρμόδια ευρωπαϊκή επιτροπή, ενώ μας επεσήμανε ότι αναφορικά με το ζήτημα των δικαιωμάτων των αγροτών, δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα, αρκεί οι αγρότες στις δηλώσεις ΟΣΔΕ να δηλώσουν τι προτίθεται να καλλιεργήσουν» δήλωσε ο δήμαρχος Εμμανουήλ Παππά Δημήτρης Νότας.

Αυτή την ώρα ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας με εκπροσώπους πολιτικών φορέων του νομού Σερρών, επισκέπτονται τον αναπληρωτή υπουργό Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Χρήστο Σπίρτζη, προκειμένου να ζητήσουν την άμεση παρέμβαση της κυβέρνησης για την οικονομική υποστήριξη των αναγκαίων αντιπλημμυρικών έργων στο νομό.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.