Τρίτη 31 Μαρτίου 2015

Έτσι φορολογούν το λίπος σε 9 χώρες

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ολοένα και περισσότερες χώρες βάζουν φόρο σε επιβλαβείς για τη υγεία συνήθειες, όπως η κατανάλωση τροφίμων με πολλά λιπαρά, αλάτι και ζάχαρη, τα αλκοολούχα ποτά, τα αναψυκτικά και φυσικά τα τσιγάρα. Τα αποτελέσματα από την εφαρμογή τέτοιων μέτρων έχουν να επιδείξουν ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα στα έσοδα και στη δημόσια υγεία πολλών χωρών. Όχι όμως όλων.

Επιτυχημένες είναι μόνο οι χώρες που παράλληλα με την αύξηση του φόρου λιπαρών και καπνού μείωσαν τον φόρο και την τιμή σε φρούτα, λαχανικά και ψάρια. Δηλαδή το μέτρο επιτυγχάνει μόνο όπου η αύξηση έγινε για την υγεία των πολιτών και όχι για τη συγκέντρωση χρημάτων από φόρους. Στην Ελλάδα, προειδοποιούν οι ειδικοί, το μέτρο θα πλήξει σοβαρά την ασθενή οικονομικά τάξη. Το πρώτο και μοναδικό μέτρο αυτού του τύπου που πήρε η προηγούμενη κυβέρνηση ήταν η αύξηση 5 λεπτών στα πακέτα τσιγάρων, ώστε να μπορέσει να βρεθεί ισοδύναμο και να καταργηθεί το εισιτήριο των 25 ευρώ για νοσηλεία στα νοσοκομεία. Και δεν υπήρξε καμία απολύτως αντίδραση.



Την επιβολή ειδικού φόρου στα προϊόντα καπνού και στις ανθυγιεινές τροφές που «κολυμπάνε» στο λίπος και στο αλάτι είχε προτείνει πριν από περίπου δύο χρόνια και η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ). Σύμφωνα, με εκτιμήσεις της, τα ετήσια έσοδα από αυτά τα μέτρα θα άγγιζαν τα 500 εκατομμύρια ευρώ. «Βέβαια η πρότασή μου ολοκληρωμένη είναι να υπάρξει παράλληλα και αρνητική ή και μηδενική φορολογία στα λαχανικά, τα φρούτα και τα λιπαρά ψάρια. Επιπλέον, εκτός από τον φόρο λίπους, να μπει φόρος στα ζαχαρούχα και αεριούχα ποτά και στις συσκευασμένες τροφές που είναι πλούσιες σε αλάτι όπως είναι τα γαριδάκια, πατατάκια κ.λπ. σνακ» εξηγεί στα «ΝΕΑ» ο Γιάννης Κυριόπουλος, καθηγητής Οικονομικών της Υγείας στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.