Πέμπτη 19 Μαρτίου 2015

Η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση στην κατανάλωση αντιβιοτικών

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Εκδήλωση στην Καβάλα με θέμα τα αντιβιοτικά και τα εμβόλια.

Η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση στην Ευρώπη στην κατανάλωση αντιβιοτικών, όπως ανέφερε ο Περικλής Παναγόπουλος, παθολόγος - λοιμωξιολόγος, επίκουρος καθηγητής παθολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, κατά τη διάρκεια ανοιχτής ενημερωτικής εκδήλωσης. Την εκδήλωση διοργάνωσε ο Δήμος Καβάλας, με τη συνεργασία του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων - Προαγωγής Υγείας, με θέμα: "Μύθοι και Αλήθειες για τα Αντιβιοτικά και τα Εμβόλια".

Ο κ. Παναγόπουλος, αναφέρθηκε στο πόσο σημαντικά είναι τα αντιβιοτικά για την υγεία μας, καθώς - όπως είπε - σώζουν εκατομμύρια ζωές από τις λοιμώξεις που προκαλούν τα μικρόβια, αλλά και πόσο καταστροφική είναι η υπερκατανάλωσή τους, καθώς αυτή οδηγεί σε ανάπτυξη αντοχής των μικροβίων, με συνέπεια όταν θα τα χρειαζόμαστε πραγματικά να μην μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε, γιατί δεν θα είναι πλέον δραστικά.

Ο γιατρός παρουσίασε παραδείγματα συχνών περιπτώσεων, όπως ένα κοινό κρυολόγημα, στις οποίες πολύ συχνά καταναλώνουμε αντιβιοτικά, ενώ δεν χρειάζεται, γιατί προκαλείται στο 90% από ιούς έναντι των οποίων τα αντιβιοτικά δεν είναι δραστικά.

Ακόμη, ο ομιλητής παρέθεσε σημαντικά στοιχεία, σχετικά με τους τρόπους μετάδοσης των μικροβίων και των ιών, το πώς μπορούμε να διακρίνουμε πότε πρέπει να πάρουμε αντιβιοτικό και πότε όχι, πάντα σε συνεννόηση με το γιατρό μας. Επεσήμανε, ότι η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση στην Ευρώπη στην κατανάλωση αντιβιοτικών με αποτέλεσμα και την πρώτη θέση στην αντοχή των μικροβίων στα αντιβιοτικά, γεγονός εξαιρετικά επικίνδυνο για την υγεία μας. Η ομιλία ολοκληρώθηκε με το μήνυμα ότι είναι ευθύνη όλων μας να διαφυλάξουμε τα αντιβιοτικά, βάζοντας τέλος στην άσκοπη κατανάλωσή τους.

Στο τέλος, ο κ. Παναγόπουλος αναφέρθηκε και στην πρόληψη των λοιμώξεων στους ενήλικες, με σωστή χρήση των εμβολίων, δηλαδή της γρίπης (τους μήνες Οκτώβριο - Νοέμβριο, κάθε χρόνο) όπως και του πνευμονιόκοκκου, σύμφωνα πάντα με την καθοδήγηση του γιατρού.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.