Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2015

Μπλόκο σε κατασκευή εμπορικού κέντρου στην Ακαδημία Πλάτωνος από το ΣτΕ

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Έκρινε μη νόμιμο το σχετικό προεδρικό διάταγμα.

Μπλόκο στην κατασκευή του εμπορικού κέντρου Academy Gardens στην περιοχή της Ακαδημίας Πλάτωνος βάζει το Συμβούλιο της Επικρατείας καθώς έκρινε μη νόμιμο το σχετικό προεδρικό διάταγμα στο σκέλος που αφορά το προβλεπόμενο ύψος των κατασκευών στην περιοχή.

Συγκεκριμένα, στο Ε΄ Τμήμα του ΣτΕ αφού εκφράστηκαν αντίθετες απόψεις ως προς την νομιμότητα του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος, κρίθηκε με την υπ΄ αριθμ. 25/2015 γνωμοδότηση ότι «ως τον προβλεπόμενο συντελεστή δόμησης και τους όρους και περιορισμούς δόμησης σύμφωνα με τον ΝΟΚ είναι νόμιμο». Αντίθετα κρίθηκε «μη νόμιμο το σχέδιο διατάγματος ως προς τον προβλεπόμενο μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος των κτιρίων».
Η υπόθεση έφτασε στη δικαιοσύνη μετά τις προσφυγές κατοίκων της Ακαδημίας Πλάτωνος κατά της εταιρείας Artume και πριν από ένα χρόνο το ΣτΕ αποφάσισε πως έπρεπε να εκδοθεί Προεδρικό Διάταγμα για την επίμαχη περιοχή το οποίο θα προβλέπει μειωμένο συντελεστή δόμησης.

Στο Ε’ Τμήμα του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου κατατέθηκε για νομοπαρασκευαστική επεξεργασία σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος σύμφωνα με το οποίο σε τέσσερα οικοδομικά τετράγωνα ο συντελεστής δόμησης καθορίζεται σε 2,1 και το μέγιστο ύψος των κτιρίων σε 24 μέτρα , ενώ ως προς τους λοιπούς όρους δόμησης αναφέρει ότι θα εφαρμοσθούν ότι προβλέπει ο Νέος Οικοδομικός Κανονισμός (ΝΟΚ).

Παράλληλα, μειώθηκαν, σε σχέση με τα αρχικά σχέδια, ο συντελεστής δόμησης και το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος των κτιρίων γύρω από τον αρχαιολογικό χώρος της Ακαδημίας Πλάτωνος.

Υπενθυμίζεται ότι στην περιοχή της Ακαδημίας Πλάτωνος, σε έκταση 615 στρεμμάτων και ειδικότερα στην έκταση του πρώην εργοστασίου της κλωστοϋφαντουργίας Μουζάκη (Λεωφόρος Κηφισού 60) δρομολογείται επένδυση 300 εκατ. ευρώ για την κατασκευή εμπορικού και ψυχαγωγικού κέντρου επιφάνειας 55.000 τ.μ. (Academy Gardens) από την Artume Ανώνυμη Εταιρεία Ανάπτυξης Ακίνητης και Κινητής περιουσίας.
Η εταιρεία Artume φέρεται να είναι ιδιοκτήτρια 19,7 στρεμμάτων στο 124 οικοδομικό τετράγωνο της επίμαχης περιοχής.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2009 και για ένα χρόνο είχε ανασταλεί η έκδοση οικοδομικών αδειών σε διάφορα οικοδομικά τετράγωνα στην περιοχή της Ακαδημίας Πλάτωνος.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.