Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2015

Στο φουλ οι μηχανές για την άμεση είσπραξη 2,5 δισ. ευρώ

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Το μεγάλο στοίχημα του Π. Νικολούδη ενάντια σε διαφθορά και φοροδιαφυγή.

Πρόσω ολοταχώς βάζει τις μηχανές του κρατικού μηχανισμού η κυβέρνηση για την πάταξη τόσο της φοροδιαφυγής όσο και την διαλεύκανση υποθέσεων διαφθοράς με στόχο την άντληση σημαντικών οικονομικών πόρων ως «αντιστάθμισμα» στις κυβερνητικές εξαγγελίες για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Το σύνθημα έδωσε χθες ο αρμόδιος υπουργός Επικρατείας για τη Διαφάνεια και πρώην πρόεδρος της Αρχής για την καταπολέμηση του μαύρου χρήματος, Παναγιώτης Νικολούδης στην ομιλία του κατά τη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή.

Στόχος της κυβέρνησης που όπως τονίζουν κύκλοι του Μαξίμου αποτελεί και ένα από τα μεγαλύτερα στοιχήματα του κυβερνητικού συνασπισμού είναι η άμεση είσπραξη ποσού που ανέρχεται σε 2,5 δισ. ευρώ από τη φοροδιαφυγή.

Στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθούν τόσο η περιβόητη λίστα Λαγκάρντ, όσο και όλες οι λίστες που έχουν απασχολήσει την επικαιρότητα κατά καιρούς αλλά μέχρι στιγμής, όπως σημειώνουν από το Μέγαρο Μαξίμου έχουν μείνει παντελώς ανεκμετάλλευτες «να σκονίζονται σε υπουργικά συρτάρια», καθώς και το λαθρεμπόριο καυσίμων και τσιγάρων. Μάλιστα, ο κ. Νικολούδης προανήγγειλε την ενίσχυση των φοροειπρακτικών και ελεγκτικών μηχανισμών, ενώ δεσμεύθηκε για την επαναφορά της δυνατότητας του ΣΔΟΕ να βεβαιώνει φόρους.

Ενδεικτική είναι η χθεσινή αναφορά του κ. Νικολούδη, σύμφωνα με την οποία οι έλεγχοι που διενεργήθηκαν από το 2012 έως σήμερα -και στη λίστα Λιγκάρντ- κατέληξαν σε 3.500 περιπτώσεις φοροδιαφυγής και σε ποσό, που διέφυγε «μετρημένα και υπολογισμένα μέχρι το τελευταίο ευρώ», 7 δισ. ευρώ.

«Αυτόν τον πακτωλό χρήματος που το Δημόσιο έχει το δικαίωμα και το καθήκον να τον εισπράξει, δεν έχει δυνατότητα να το πράξει γιατί απλούστατα δεν υπάρχουν ελεγκτές στο ΣΔΟΕ και στις εφορίες, ικανοί να ανταποκριθούν» είπε ο αρμόδιος υπουργός, ανακοινώνοντας τη λήψη άμεσων μέτρων. Πρώτον, οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ θα ασχοληθούν αποκλειστικά και μόνο με αυτό το αντικείμενο και δεύτερον θα προωθηθεί νομοθετική ρύθμιση, με την οποία θα δίνεται στο ΣΔΟΕ η αρμοδιότητα να βεβαιώνει τον φόρο. Έως τώρα το ΣΔΟΕ, απλώς αποστέλλει τα αποτελέσματα ελέγχου στις εφορίες, οι οποίες έχουν αδυναμία να κάνουν έλεγχο, ώστε μετά να βεβαιώνουν τον φόρο.

Περιγράφοντας μία κατάσταση παντελούς ανεπάρκειας φοροεισπακτικού μηχανισμού από το 1974 και μετά, ο υπουργός Επικρατείας, με αρμοδιότητα την πάταξης της διαφθοράς, απέδωσε διαχρονικές ευθύνες στους υπουργούς Οικονομικών και δεσμεύτηκε ότι αυτό, πλέον, τελειώνει. Όπως είπε χαρακτηριστικά στην Ολομέλεια, «όλα τα σκάνδαλα που αφορούσαν τις τράπεζες, τις επιχορηγήσεις, τον τρόπο που γινόταν και γίνεται η διακίνηση καπνικών προϊόντων και καυσίμων, τα τέλεσε μία δράκα οικογενειών». «Αυτοί είναι που αποτελούν τον κρατικοδίαιτο καπιταλισμό, που έχουν την αντίληψη ότι το κράτος είναι φτιαγμένο για να εξυπηρετεί τα συμφέροντά τους και ατυχώς κάποιες φορές το κράτος και φορείς του έδειξαν να συμμερίζονται αυτή την άποψη» πρόσθεσε.

«Αυτό που έγινε μέχρι σήμερα, θα προσπαθήσουμε να το ελέγξουμε. Από δω και στο εξής, συμβάσεις με κάλπικα χαρτιά, συμβάσεις πολεμικού υλικού, οι οποίες είχαν περίπου θεσμοθετημένες τις μίζες, επιχορηγήσεις είτε με χρήματα του Δημοσίου ή της ΕΕ δεν πρόκειται ξανά να δοθούν. Ο δρόμος θα κλείσει» δεσμεύτηκε ο κ. Νικολούδης.

Επίσης, αφού ενημέρωσε το Σώμα ότι ο έλεγχος της διακίνησης καπνικών προϊόντων, «η οποία γίνεται με απαράδεκτους τρόπους», αποφέρει σε κάποιους ποσά 1 δισ. ευρώ, διεμήνυσε: «Ας το πάρουν απόφαση ότι αυτό δεν θα επιτραπεί, γιατί θα χαλάσουν οι μηχανισμοί τους άμεσα».

Ο υπουργός Επικρατείας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς κατέληξε λέγοντας πως η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι απαιτείται από τις ιδιαίτερες συνθήκες και τις κρίσιμες περιστάσεις στις οποίες βρίσκεται η χώρα, ώστε αυτό το κράτος να γίνει φυσιολογικό, που θα διέπεται σε μεγάλο βαθμό από τη νομιμότητα. «Παίρνεις ό,τι παλέψεις κι εγώ και όλη η κυβέρνηση είμαστε έτοιμοι να παλέψουμε» ανέφερε.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.