Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2015

Οι 5 κόκκινες γραμμές για τη συμφωνία

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Σκληρή αντιπαράθεση με πέντε κόκκινες γραμμές βρίσκεται σε εξέλιξη ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους δανειστές προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία στο σημερινό Eurogroup.

Πρόκειται για τα προαπαιτούμενα της πέμπτης αξιολόγησης που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, καθώς η χώρα οδηγήθηκε στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, και αφορούν το 30% των «τοξικών» δεσμεύσεων του μνημονίου, σύμφωνα με τον ορισμό που έδωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης. Αυτά αφορούν:

1) Στην αλλαγή του ΦΠΑ, με την κατάργηση των χαμηλών συντελεστών και των εκπτώσεων στα νησιά, καθώς επίσης και την υπαγωγή προϊόντων και υπηρεσιών σε αυξημένους συντελεστές.

2) Στη μείωση των μη μισθολογικών επιδομάτων στο δημόσιο (υπερωρίες, εκτός έδρας).

3) Στην αλλαγή της νομοθεσίας για την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας.

4) Στην αλλαγή του πλαισίου για τη συνδικαλιστική δράση, με την επιβολή περιορισμών στην πραγματοποίηση απεργιών.

5) Στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, που προέβλεπε νέες περικοπές σε επικουρικές συντάξεις, περιορισμό του κράτους στη χρηματοδότηση των ταμείων και καθιέρωση ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στα ασφαλιστικά ταμεία.

Αντίθετα, η κυβέρνηση εμφανίζεται διατεθειμένη να υιοθετήσει «μνημονιακά» προαπαιτούμενα που έχουν σχέση με τον Κώδικα Δεοντολογίας για τις τράπεζες, τις αλλαγές στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, τη μελέτη του ΟΟΣΑ για το Δημόσιο, την πάταξη της φορολογικής απάτης και της φοροδιαφυγής, τη μεταρρύθμιση στο μισθολόγιο του Δημοσίου και την καθιέρωση περιουσιολογίου.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΠΑΝΩ ΣΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.