Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2014

Οι κακές συνήθειες κοστίζουν στα δόντια

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Οι συνήθειες αρχίζουν σε πολύ μικρή ηλικία και δυστυχώς οι συνέπειές τους μπορεί να μας ταλαιπωρούν όταν μεγαλώνουμε.
  • Ο συνεχής θηλασμός του δακτύλου ή της πιπίλας στην παιδική ηλικία, έχει σαν συνέπεια να μεταβάλλει την σχέση ανάπτυξης της άνω με την κάτω γνάθο. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να απαιτείται στην πορεία ορθογναθική αντιμετώπιση του στόματος από ορθοδοντικό σε μικρές ηλικίες και ορθοδοντικό και γναθοχειρουργό όταν ενηλικιωθεί το άτομο.
  • Η έλλειψη στοματικής υγιεινής όχι μόνο στους ενήλικες αλλά και στα παιδιά έχει σαν συνέπεια την καταστροφή των δοντιών και είναι ακόμη μεγαλύτερης σημασίας για παιδιά που δεν έχουν αποκτήσει τα μόνιμά τους δόντια. Τα παιδικά δόντια είναι απαραίτητα να διατηρούνται υγιή στην κάθε γνάθο, γιατί εκτός της μάσησης εξυπηρετούν στο να διατηρούν τους χώρους για την σωστή ανατολή των μόνιμων δοντιών.
  • Η χρήση των δοντιών σαν κοπτικά εργαλεία π.χ. για σπάσιμο του κελύφους ξηρών καρπών, για άνοιγμα μανό, κόψιμο κλωστής ή μάσηση ιδιαίτερα από μαθητές στυλό ή μολυβιών, δημιουργεί μακροχρόνια ρωγμές και μικροσπασίματα στα δόντια. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να απαιτείται οδοντιατρική αποκατάσταση των δοντιών λόγω ευαισθησίας η φθοράς τους.
  • Το τρίξιμο ή το σφίξιμο των δοντιών κατά την διάρκεια της ημέρας που είναι εις γνώσιν μας ή της νύχτας εν αγνοία μας, έχει ως αποτέλεσμα αποτριβές , κατάγματα και σπάσιμο των δοντιών. Και εδώ απαιτείται η χρήση προληπτικά νάρθηκα ( μασελάκι) και εφόσον οι φθορές είναι προχωρημένες ,οδοντιατρικές αποκαταστάσεις.
  • Η κακή συνήθεια να μην βουρτσίζουμε τα δόντια μας και να μην χρησιμοποιούμε νήμα, ιδιαίτερα το βράδυ που είμαστε κουρασμένοι, έχει αποτέλεσμα την πρόκληση ουλίτιδας και τερηδόνων στα δόντια.
  • Η γυμναστική όπως άρση βαρών ή η συμμετοχή σε αθλήματα όπως ποδόσφαιρο, μπάσκετ και γενικότερα ομαδικά αθλήματα, όταν γίνονται χωρίς την χρήση νάρθηκα ενέχει κινδύνους για τα δόντια. Γιατί κατά την διάρκεια της άθλησης υπάρχει έντονο σφίξιμο των δοντιών, με αποτέλεσμα κατάγματα, μικροσπασίματα και ρωγμές. Συχνά τα χτυπήματα στο πρόσωπο κατά τη διάρκεια της άθλησης μπορεί να έχουν σαν συνέπεια σπάσιμο ή ακόμη και εξαγωγή δοντιού.
  • Η χρήση στοματικών διαλυμάτων για αντιμετώπιση φαινομένων κακοσμίας ή όταν ματώνουν τα ούλα χωρίς την διάγνωση και τον οδοντιατρικό έλεγχο, ουσιαστικά μεταχρονολογεί και αυξάνει την βαρύτητα του οδοντιατρικού προβλήματος.
  • Η ανεξέλεγκτη χρήση αντιβιοτικών ή παυσίπονων για να μειωθεί η εξαφανιστεί ο πόνος ή το πρήξιμο δεν θεραπεύει το πρόβλημα. Αντιθέτως όταν γίνεται χωρίς την γνωμάτευση του οδοντιάτρου μπορεί να οδηγήσει στη πλήρη καταστροφή του δοντιού γιατί έχει παρέλθει ο χρόνος που θα μπορούσε να σωθεί.
  • Η χρήση σκληρής οδοντόβουρτσας με την νοοτροπία ότι καθαρίζει καλύτερα δημιουργεί φθορά στα ούλα και στα δόντια. Απαιτείται μέτρια οδοντόβουρτσα. Όπως και η χρήση σόδας και λευκαντικών υλικών χονδρόκοκκων προκαλεί φθορά. Τα λευκαντικά χρησιμοποιούνται μόνο με οδοντιατρικές οδηγίες.
  • Οι συχνοί εμετοί ιδιαίτερα σε βουλιμικούς ανθρώπους, λόγω του όξινου ph που δημιουργείται αποτελεί αιτία διάβρωσης και μακροχρόνια καταστροφής των δοντιών. Με την ίδια λογική και η υπέρμετρη καθημερινή κατανάλωση όξινων όπως π.χ. λεμόνια.
  • Τέλος η χειρότερη συνήθεια είναι η αμέλεια και ο φόβος που έχει σαν αποτέλεσμα την μη έγκαιρη διάγνωση , πρόληψη και αποκατάσταση του οδοντιατρικού προβλήματος στην αρχική του φάση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.