Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2014

Απλοποιούνται περισσότερο οι τελωνειακές διαδικασίες

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Κατατέθηκε τροπολογία- προσθήκη στη Βουλή.

Απλοποιούνται, ακόμα περισσότερο, οι προτελωνειακές και τελωνειακές διαδικασίες με την τροπολογία-προσθήκη που κατατέθηκε στη Βουλή, από το υπουργείο Ανάπτυξης και παρατείνεται η προθεσμία υλοποίησης επενδυτικών σχεδίων του αναπτυξιακού νόμου 3908/2011 μέχρι την 31 Δεκεμβρίου 2016.

Με την τροπολογία προωθούνται διατάξεις που στοχεύουν στη διευκόλυνση του εξαγωγικού εμπορίου. Προβλέπεται η αναβάθμιση του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ), το οποίο θα φιλοξενεί τρία νέα πεδία δεδομένων στα οποία θα καταχωρούνται όλοι οι εξαγωγείς, ο αριθμός EORI που έχουν αποκτήσει σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο τελωνειακό - ενωσιακό δίκαιο καθώς και οι έμποροι - παραγωγοί προϊόντων διπλής χρήσης.

Εισάγεται, επίσης, ο θεσμός του Εγκεκριμένου Εμπόρου Μεταποιημένων Οπωροκηπευτικών στο πρότυπο του θεσμού του Μητρώου Εμπόρων Νωπών Οπωροκηπευτικών (ΜΕΝΟ), αποσαφηνίζονται πλήρως οι υποχρεώσεις των εξαγωγέων προϊόντων διπλής (διττής) χρήσης και καθιερώνεται η δυνατότητα υποβολής αίτησης και έκδοσης του Πιστοποιητικού Καταγωγής με χρήση ψηφιακής υπογραφής.

Τέλος, προωθείται προς δημοσίευση υπουργική απόφαση με την οποία παρατείνεται έως την 30-6-2015 η προθεσμία εντός της οποίας δύναται να προκαταβληθεί το 100% της εγκεκριμένης ενίσχυσης για την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων που έχουν υπαχθεί στους ν.3299/2004 και 3908/2011.

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Νότης Μηταράκης αναφερόμενος στις παραπάνω ρυθμίσεις προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Οι προωθούμενες ρυθμίσεις εντάσσονται στο πλαίσιο μιας σειράς νομοθετικών παρεμβάσεων που έχει αναλάβει το υπουργείο Ανάπτυξης για να στηρίξει έμπρακτα τις επιχειρήσεις στην προσπάθεια τους να υλοποιήσουν τα επενδυτικά τους σχέδια. Κάνουμε ένα ακόμα βήμα για την ενίσχυση της αναπτυξιακής διαδικασίας και την ουσιαστική στήριξη της επενδυτικής δραστηριότητας των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Παράλληλα, οι προωθούμενες διατάξεις θα συμβάλλουν έμπρακτα στην διευκόλυνση του εξαγωγικού εμπορίου. Απλοποιούν ακόμα περισσότερο τις προτελωνειακές και τελωνειακές διαδικασίες και θα συμβάλλουν έμπρακτα στη στήριξη παραγωγικών κλάδων της Ελληνικής οικονομίας».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.