Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2014

Μελέτη για την προστασία των Δελφών από αποκολλημένους βράχους

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Το θέμα απασχόλησε το ΚΑΣ.

Τα γεωλογικά χαρακτηριστικά, η σεισμικότητα, η δράση του νερού και οι έντονες βροχοπτώσεις που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή, αποτελούν παράγοντες που ενισχύουν τις αποκολλήσεις βράχων στην περιοχή των Δελφών. Το πρόβλημα δεν είναι καινούργιο. Ήδη από τον 5ο αιώνα π.Χ. ο Ηρόδοτος το επισημαίνει, ενώ γνωρίζουμε ότι το 373 π.Χ. αποκόπηκαν βράχια από τις Φαιδριάδες Πέτρες, καταστρέφοντας το βορειοδυτικό τμήμα του ναού του Απόλλωνα, γεγονός που έχει συνδεθεί με τον μεγάλο σεισμό που καταπόντισε την Ελίκη. Αλλά και πιο πρόσφατα, το 1905, ένα σημαντικό τμήμα του πέτρινου ναού της Προναίας υπέστη ζημιές μετά από πτώση τριών μεγάλων βράχων.

Το θέμα απασχόλησε την Τρίτη το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, καθώς το πρόβλημα αντιμετωπίζεται συστηματικά για πρώτη φορά, «μετά από προσπάθειες χρόνων από το Υπουργείο Πολιτισμού», όπως δήλωσε η γγ Λ. Μενδώνη. Έτσι, τα μέλη του ΚΑΣ έδωσαν το «πράσινο φως» στη προκαταρκτική μελέτη που προκήρυξε η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και η οποία θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με τις δύο αρμόδιες διευθύνσεις του ΥΠΠΟΑ, τη διεύθυνση προϊστορικών και κλασικών αρχαιοτήτων και τη διεύθυνση αναστήλωσης αρχαίων μνημείων.

Πρόκειται για τη λήψη άμεσων και ειδικών μέτρων προστασίας που θα υλοποιηθούν σε δύο στάδια, αλληλένδετα μεταξύ τους, αλλά με διαφορετικό βαθμό ωριμότητας ως προς την εφαρμογή τους. Στα άμεσα μέτρα συγκαταλέγονται, μεταξύ άλλων, η απομάκρυνση τεμαχίων, η εγκατάσταση αλεξικέραυνων και προειδοποιητικού συστήματος συναγερμού και η τοποθέτηση φρακτών ανάσχεσης καταπτώσεων βράχων σε επιλεγμένες θέσεις. Σε δεύτερη φάση προβλέπονται μέτρα όπως αγκυρώσεις στα πρανή και προστατευτικά σκέπαστρα επίσκεψης πεζών στην Κασταλία πηγή, σήμερα κλειστή για λόγους ασφαλείας, καθώς και σε τμήματα της Εθνικής Οδού. Τα μέτρα που αφορούν το δεύτερο στάδιο εργασιών προϋποθέτουν τη σύνταξη ειδικών μελετών στερέωσης και προστασίας σε μεγαλύτερη κλίμακα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.