Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2014

Τα βιβλία «κερδίζουν» τα e-readers

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Για μια καθηλωτική ανάγνωση επιλέξτε την «παραδοσιακή» εκδοχή.

Από τότε που βγήκαν τα πρώτα e-books (ή e-readers) ορισμένοι τα λάτρεψαν και δεν το σκέφτηκαν πολύ μέχρι να αντικαταστήσουν με αυτά τα παραδοσιακά βιβλία, ενώ άλλοι ορκίστηκαν φανατικοί «πολέμιοί» τους.

Σύμφωνα με μια ομάδα ερευνητών από τη Νορβηγία, η ανάγνωση βιβλίων μέσα από Kindles, iPads και άλλες οθόνες είναι λιγότερο απολαυστική σε σχέση με την «παραδοσιακή» εκδοχή.

Τα στοιχεία που συγκέντρωσαν οι ερευνητές αποκαλύπτουν, ότι το διάβασμα μέσα από μια ηλεκτρονική οθόνη δε μπορεί σε καμία περίπτωση να συγκριθεί με αυτό, όταν πιάνει κανείς στα χέρια του ένα βιβλίο.

Όπως υποστηρίζουν, όσοι διαβάζουν «σε χαρτί» βιώνουν μεγαλύτερα επίπεδα εμπάθειας και είναι πιο πιθανό να «ταξιδέψουν» και να «χαθούν» μέσα στις σελίδες που διαβάζουν.

Μέσα από πειράματα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι διάβαζαν μια ιστορία μυστηρίου σε e-reader δεν κατάφεραν να αφομοιώσουν στον ίδιο βαθμό την πλοκή της ιστορίας, σε σχέση με αυτούς που διάβασαν το ίδιο κείμενο σε χαρτί.

Για την ερευνήτρια Anne Mangen από το πανεπιστήμιο του Σταβάνγκερ, αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι είναι πιο δύσκολο να δημιουργηθεί ένα χρονοδιάγραμμα γεγονότων, όταν αυτά «περνούν» μπροστά από τα μάτια μας σε μια οθόνη.

Όταν έχουμε το κείμενο σε έντυπη μορφή, η μνήμη μπορεί να βοηθηθεί από την οπτικοποίηση του σε ποιο σημείο της σελίδας συνέβη κάτι, ή πόσο έχει προχωρήσει ο αναγνώστης στην ανάγνωση του βιβλίου.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.