Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2014

Τα φωτεινά μυαλά της Νομικής

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Διαπρέπουν σε διεθνείς διαγωνισμούς οι φοιτητές της.

Στη χώρα «Νταγκόμπα» τα πράγματα είναι δύσκολα. Η κρίση στραγγαλίζει την οικονομία και η κυβέρνηση προχωρά σε αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους με πρόγραμμα ανταλλαγής κρατικών ομολόγων («κούρεμα»). Ένα ξένο hedge fund, όμως, αρνείται τη συμμετοχή του και προσφεύγει στα δικαστήρια... Η πρόκληση για τους νομικούς που εμπλέκονται είναι μεγάλη. Η ομάδα, όμως, της Νομικής Αθηνών είναι άψογα προετοιμασμένη. Γι' αυτό και αποσπά άλλη μία μεγάλη επιτυχία, άλλο ένα τρόπαιο για την πλούσια συλλογή της, κατακτώντας την τρίτη θέση στον κόσμο ανάμεσα σε 79 πανεπιστήμια.

Το φετινό θέμα του διεθνούς πανεπιστημιακού διαγωνισμού εικονικής δίκης FDI Moot, που αφορά το διεθνές δίκαιο προστασίας αλλοδαπών επενδύσεων, είχε ελληνικό χρώμα. Μπορεί το σενάριο να διαδραματιζόταν σε μία φανταστική χώρα που πήρε το όνομά της από πλανήτη του Star Wars, αλλά οι ομοιότητες είναι πολλές με την προσφυγή της σλοβάκικης τράπεζας Postova banka και του βασικού μετόχου της Istrokapital SE που εκκρεμεί εναντίον της Ελλάδας ενώπιον διεθνούς διαιτητικού δικαστηρίου για το PSI. Άρα η πρόκληση για τους προπτυχιακούς φοιτητές της Νομικής που διαγωνίστηκαν ήταν διπλή.

Και για άλλη μία φορά η ελληνική ομάδα τα κατάφερε. Όπως γράφει σήμερα το «Έθνος», πέρασε στον παγκόσμιο γύρο, ταξίδεψε μέχρι το Μαλιμπού, τερμάτισε αήττητη και πρώτη στον όμιλό της στην προκριματική φάση αποκλείοντας πανεπιστήμια από Γερμανία, Ρωσία, Ινδία, ΗΠΑ, ενώ στη φάση των νοκ άουτ τα παιδιά της Νομικής Αθηνών βγήκαν τρίτα, μπροστά από το Harvard και το Georgetown των ΗΠΑ, το Kings Kollege του Λονδίνου κ.ά. Για την ιστορία, πρώτο ήρθε το Πανεπιστήμιο της Βαρσοβίας. Κριτές ήταν εγνωσμένης φήμης ακαδημαϊκοί και στελέχη διεθνών δικηγορικών εταιρειών.

Η συγκεκριμένη διάκριση δεν είναι η πρώτη, αλλά έρχεται σε συνέχεια μίας σειράς από νίκες και βραβεία. Η Νομική Αθηνών μπορεί να μη συμπεριλαμβάνεται σε κάποια από τις παγκόσμιες λίστες αξιολόγησης πανεπιστημιακών τμημάτων (όπως η λίστα της Σανγκάης ή QS), οι επιτυχίες ωστόσο των φοιτητών της σε διεθνείς διαγωνισμούς είναι τα τελευταία χρόνια απανωτές.

Πριν από μερικούς μήνες ομάδα φοιτητών ανακηρύχτηκε πρώτη σε ολόκληρο τον κόσμο στον διαγωνισμό εικονικής δίκης ELSA Moot Court Competition στο Δίκαιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, κατατροπώνοντας τη Νομική του Χάρβαρντ στον τελικό γύρο της Γενεύης.

«Νικήσαμε επειδή ήμασταν απόλυτα προετοιμασμένοι, με σωστή δουλειά, διάβασμα και αφοσίωση. Είχαμε προβλέψει όλα τα πιθανά σενάρια. Δέσαμε σαν ομάδα, ο καθένας με τις δικές του δεξιότητες», λέει η Αννα Βεντουράτου, μέλος της ομάδας. Στον Διεθνή Διαγωνισμό Εικονικής Δίκης Ρωμαϊκού Δικαίου του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης η Νομική Αθηνών ήρθε πρώτη πέρυσι νικώντας την Οξφόρδη και δεύτερη φέτος, ενώ έχει πλασαριστεί αρκετές φορές στην πρώτη δυάδα και το 2010 είχε κατακτήσει πάλι την πρωτιά.

Σημαντικές διακρίσεις μετρούν οι φοιτητές του τμήματος και στις Διεθνείς Εικονικές Δίκες για το Δίκαιο του Διαστήματος, τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και άλλους αντίστοιχους διαγωνισμούς.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.