Σάββατο 1 Νοεμβρίου 2014

Οργισμένοι οι γονείς των αγνοουμένων φοιτητών στο Μεξικό

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Για εξαπάτηση, ενθάρρυνση της ατιμωρησίας και κακούς χειρισμούς στις έρευνες για την εξαφάνιση των γιων τους κατηγόρησαν την κυβέρνηση του Μεξικού οι πατέρες των 43 φοιτητών, οι οποίοι αγνοούνται εδώ και έναν μήνα, στη συνάντηση που είχαν χθες με τον Πρόεδρο της χώρας, Ενρίκε Πένα Νιέτο.



Ύστερα από τη συνάντηση με τον Πρόεδρο που διήρκεσε πέντε ώρες, οι εξαγριωμένοι συγγενείς των Μεξικανών φοιτητών, οι οποίοι απήχθησαν από την αστυνομία στα τέλη Σεπτεμβρίου στη νοτιοδυτική πόλη Ιγκουάλα, απέρριψαν τις προσπάθειές του για την ανεύρεση τους και του δήλωσαν ότι εξαντλείται η υπομονή τους.

Η εξαφάνιση των φοιτητών αποτελεί μεγάλη πρόκληση για τον Πρόεδρο Πένια Νιέτο, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του πριν από δύο χρόνια και δεσμεύτηκε να αποκαταστήσει την τάξη στη χώρα, όπου σχεδόν 100.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε περιστατικά βίας που συνδέονται με το οργανωμένο έγκλημα από το 2007.

Τα πρώτα στοιχεία από τις έρευνες υποδηλώνουν ότι οι φοιτητές -όλοι τους από το κολέγιο αρρένων της επαρχίας Γκερέρο, που θεωρείται κέντρο του αριστερού ακτιβισμού- είχαν ιστορικό συγκρούσεων με τον δήμαρχο της Ιγκουάλα και ότι η αστυνομία της πόλης τους παρέδωσε σε τοπικές συμμορίες που τους δολοφόνησαν. Ωστόσο, η τύχη τους παραμένει άγνωστη.

Τόσο ο δήμαρχος της Ιγκουάλα όσο και η σύζυγός του διαφεύγουν. Δεκάδες συλλήψεις έχουν πραγματοποιηθεί και τουλάχιστον 38 σοροί ανθρώπων βρέθηκαν σε ορεινή περιοχή στα περίχωρα της πόλης, αλλά καμία από αυτές δεν ανήκει στους φοιτητές.

"Δεν θα πιστέψουμε τα λόγια του Προέδρου και τις δεσμεύσεις του μέχρι να μας εμφανιστούν ζωντανοί οι 43 φοιτητές", είπε ένας από τους πατέρες, ο Φελίπε ντε λα Κρους, σε συνέντευξή Τύπου που δόθηκε αργά χθες το βράδυ μετά τη συνάντηση.

Ένας άλλος πατέρας, ο Επιφάνιο Αλβάρες, είπε ότι μετά τη χθεσινή συνάντηση οι οικογένειες των αγνοουμένων αισθάνονται απελπισία.

"Αυτή η συνάντηση ήταν σαν τις άλλες που κάναμε με τον γενικό εισαγγελέα και τον υπουργό Εσωτερικών: είναι πάντα τα ίδια. Δεν υπάρχει καμία απάντηση από κανέναν", είπε ο ίδιος.

Το πρόβλημα, είπε ο ντε λα Κρους, είναι η αποτυχία της κυβέρνησης να πατάξει την πολιτική διαφθορά.

"Υπάρχει ατιμωρησία στην κυβέρνηση, όχι μόνο στην Γκερέρο, υπάρχει ατιμωρησία στη δημοτική, στην πολιτειακή και στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Γιατί γνωρίζουμε ότι πολλοί από αυτούς εμπλέκονται στο οργανωμένο έγκλημα", τόνισε.

Λίγο πριν από τη συνέντευξη Τύπου των συγγενών -πολλοί εκ των οποίων κρατούσαν πλακάτ με τις φωτογραφίες των παιδιών τους- ο Πένια Νιέτο προέβη σε τηλεοπτικό διάγγελμα στο οποίο δεσμεύτηκε να πολλαπλασιάσει τις προσπάθειες εντοπισμού των αγνοουμένων.

"Δεν θα υπάρξει το παραμικρό περιθώριο για ατιμωρησία. Θα εφαρμόσουμε τον νόμο όποιον κι αν αφορά", είπε ο Πρόεδρος.

Οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν ερευνήσει ενδελεχώς την περιοχή γύρω από την Ιγκουάλα, αναζητώντας τους φοιτητές, η εξαφάνιση των οποίων έχει προκαλέσει μαζικές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας στο Μεξικό.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.