Σάββατο 1 Νοεμβρίου 2014

Η Καπέλα Σιστίνα φωτίζεται πλέον από ένα «επαναστατικό» σύστημα φωτισμού

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Αποτελείται από 7.000 λαμπτήρες LED.

Πάνω από την Αγία Τράπεζα της Καπέλα Σιστίνα, το φωτοστέφανο του Ιησού Χριστού στη νωπογραφία που ζωγράφισε ο Μιχαήλ Άγγελος λάμπει όπως ποτέ πριν στο παρελθόν, χάρη στο νέο σύστημα φωτισμού που έχει τοποθετηθεί, το οποίο πολλοί χαρακτηρίζουν επαναστατικό.

Άγγελοι και δαίμονες, απόστολοι και προφήτες, που μέχρι πρότινος χάνονταν στο ημίφως, επανήλθαν στο φως χάρη στους περίπου 7.000 λαμπτήρες LED, που κατασκευάστηκαν ειδικά για το παπικό παρεκκλήσι όπου από τον 15ο αιώνα οι καρδινάλιοι αναδεικνύουν τους Ποντίφικες.

Επιπλέον εγκαταστάθηκε ένα νέο σύστημα κλιματισμού, προκειμένου να προστατεύονται οι τοιχογραφίες από την υγρασία και το διοξείδιο του άνθρακα που εκπνέουν τα 6 εκατομμύρια επισκεπτών οι οποίοι κάθε χρόνο σπεύδουν για να θαυμάσουν το ταβάνι που φιλοτέχνησε ο μεγάλος Ιταλός καλλιτέχνης από το 1508 έως το 1512.

Αυτή η επιχείρηση ανακαίνισης στοίχισε περίπου 3 εκατομμύρια ευρώ, περιλαμβανομένων 870.000 ευρώ που προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Οι λαμπτήρες LED αφήνουν ένα φωτεινό φάσμα που έχει δημιουργηθεί ειδικά με στόχο να βρίσκεται σε αρμονία με τα χρώματα των τοιχογραφιών και να επιτρέπουν επίσης στο φως να διατηρεί το αρχικό τους χρώμα» εξήγησε ο Μάρκο Φρασκαρόλο, ένας εκ των υπευθύνων της Fabertechnica, μίας από τις εταιρείες που ανέλαβαν την επιχείρηση ανακαίνισης.

«Καθώς κάθε λαμπτήρας μπορεί να δώσει μια διαφορετική απόχρωση, περάσαμε πολλές νύχτες μέσα στο ναό μαζί με τους συντηρητές του μουσείου του Βατικανού προκειμένου να δημιουργήσουμε διαφορετικές αποχρώσεις μπλε, κόκκινου ή λευκού χρώματος προκειμένου να ταιριάζουν ακριβώς όπως πρέπει» εξήγησε στους δημοσιογράφους που προσκάλεσε χθες για να επισκεφτούν το παρεκκλήσι.

«Οι λαμπτήρες LED δημιουργούν τις συνθήκες για μια πολύ καλύτερη οπτική εμπειρία καθώς φωτίζουν ένα τμήμα των τοιχογραφιών που σε άλλες εποχές δεν φωτιζόταν παρά ελάχιστα» εξήγησε ο ίδιος.

Τα δύο νέα συστήματα, φωτισμού και κλιματισμού, εξοικονομούν πολύ περισσότερη ενέργεια και το Βατικανό αναμένεται να μειώσει κατά σχεδόν 90% την ηλεκτρική ενέργεια που δαπανά για τον φωτισμό της Καπέλα Σιστίνα και τουλάχιστον 60% την ενέργεια που δαπανά για τον κλιματισμό του χώρου.














Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.