Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2014

Η ώρα των αλλαγών στο Μεξικό

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Έπρεπε να δολοφονηθούν 43 φοιτητές για να κάνει μεταρρυθμίσεις ο Νιέτο.

Την πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος και της διαφθοράς στοχεύουν οι μεταρρυθμίσεις που θα κάνει ο πρόεδρος του Μεξικού, Ενρίκε Πενία Νιέτο, μετά τις σφοδρές επικρίσεις που δέχτηκε γύρω από τη δολοφονία 43 φοιτητών στην περιοχή Ιγκουάλα της πολιτείας Γκερέρο. «Μετά την Ιγκουάλα, σειρά για αλλαγές έχει το Μεξικό», δήλωσε ο ίδιος.

Σύμφωνα με το σχέδιο του Νιέτο, οι συχνά διεφθαρμένες αστυνομικές δυνάμεις θα αντικατασταθούν από την καλύτερα εκπαιδευμένη κρατική αστυνομία. Η κεντρική κυβέρνηση θα έχει επίσης το δικαίωμα να παρεμβαίνει στην τοπική διοίκηση με τρόπους όπως τη διάλυση τοπικών κυβερνήσεων, που έχουν διεισδύσει στην εξουσία μέσω του οργανωμένου εγκλήματος.

Οι προτάσεις, ορισμένες από τις οποίες απαιτούν να γίνουν συνταγματικές αλλαγές, θα κατατεθούν στο Κογκρέσο μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Οι αρχές εικάζουν ότι οι 43 φοιτητές απήχθησαν τον Σεπτέμβριο αφού αστυνομικοί τους καταδίωξαν και τους συνέλαβαν. Σύμφωνα με μαρτυρίες υπόπτων που συνελήφθησαν και παραδέχτηκαν ότι ήταν μέλη της συμμορίας Guerreros Unidos, η οποία φέρεται ότι είναι υπεύθυνη για τη δολοφονία των νεαρών, έκαψαν τις σορούς τους και σκόρπισαν τις στάχτες τους σε ένα ποτάμι επειδή πίστευαν ότι ήταν μέλη αντίπαλης συμμορίας. Ο δήμαρχος της Ιγκουάλα και η σύζυγός του θεωρείται ότι έχουν σχέση με την υπόθεση.

Το περιστατικό είχε ως αποτέλεσμα να πραγματοποιηθούν μαζικές διαδηλώσεις στο Μεξικό, ρίχνοντας φως στις εικασίες περί στενών δεσμών μεταξύ πολιτικών, της αστυνομίας και του οργανωμένου εγκλήματος στη χώρα.

Ο Νιέτο ελπίζει επίσης ότι θα αναδιοργανωθούν οι αρμοδιότητες των οργάνων επιβολής του νόμου και θα θεσμοθετηθεί ένα σχέδιο ανάπτυξης για την καταπολέμηση της φτώχειας στις πολιτείες Γκερέρο, Οαχάκα και Τσιάπας. «Όταν ο καθένας είναι υπεύθυνος, στο τέλος κανείς δεν είναι υπεύθυνος», δήλωσε ο Νιέτο.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.