Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2014

Η θεραπεία της οσφυαλγίας και της ισχιαλγίας

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Η οσφυαλγία και η ισχιαλγία είναι συμπτώματα, που υποδηλώνουν πόνο είτε στη μέση (οσφύς-αλγεί), είτε στο γοφό (κατά μήκος του ισχιακού νεύρου).

Αιτία

Η μέση και το ισχιακό νεύρο υπάρχει πιθανότητα να εμφανίζουν σύμπτωμα πόνου από διάφορες αιτίες που σχετίζονται με τα οστά (σπόνδυλοι) με τους μεσοσπονδύλιους δίσκους, με το νωτιαίο μυελό και τα νεύρα.

Έλεγχος

Για να γίνει κατανοητό τι πάσχει, χρειάζεται, γνώση της σχέσης οστού-δίσκων-νεύρων (άρα σχετική γνώση ανατομίας), κλινική εξέταση που προσδιορίζει την αιτία του πόνου και παρακλινικές εξετάσεις (ακτινογραφίες, αξονική ή μαγνητική τομογραφία).

Θεραπεία

Η θεραπεία της οσφυαλγίας και της ισχιαλγίας, εξαρτάται από τη διάγνωση της αιτίας που προκαλεί τον πόνο. Η θεραπεία μπορεί να είναι απλή, πιο σύνθετη, συντηρητική και μερικές φορές χειρουργική.

Για να γίνει κατανοητή η αναγνώριση του τι έχω και τι πρέπει να κάνω, είναι απαραίτητη η γνώση της κατασκευής των σπονδύλων, των δίσκων και των νεύρων (ανατομική).

Οι σπόνδυλοι

Οι σπόνδυλοι που σχηματίζουν την σπονδυλική στήλη είναι 32 και διακρίνονται σ΄ αυτούς που βρίσκονται στον αυχένα (αυχενικοί, 7), σ΄ αυτούς που στηρίζουν τον θώρακα και συμπληρώνουν με τις πλευρές τον θωρακικό κλωβό που περιέχει τους πνεύμονες και την καρδιά (θωρακικοί, 12), τους 5 οσφυϊκούς που σχηματίζουν τον σκελετό της μέσης, τους 5 ιερούς που απαρτίζουν την ουρά (στα ζώα είναι περισσότεροι) και η σπονδυλική στήλη τελειώνει με 3-4 κοκκυγικούς, που είναι ο κόκκυγας.



Οι σπόνδυλοι των διαφόρων τμημάτων ομοιάζουν στην μορφή, απλώς όσο κατεβαίνουμε προς τη μέση γίνονται ογκωδέστεροι.

Αποτελούνται από το κυρίως κόκκαλο που ονομάζεται σώμα και από ένα οστέινο δακτύλιο ο οποίος, με τους σπονδύλους εν σειρά, δημιουργεί σωλήνα μέσα στον οποίο προστατεύεται ο νωτιαίος μυελός και εξέρχονται τα νεύρα που κινούν τα χέρια και τα πόδια. Τα νεύρα βγαίνουν μέσα από μια οπή που δημιουργείται από οστέινες προβολές, σαν χεράκια και ποδαράκια, που στηρίζεται ο επάνω σπόνδυλος στον κάτω (αρθρικές αποφύσεις).





Ο οστέινος δακτύλιος κλείνει πίσω με μία προβολή οστέινη, που είναι ψηλαφητή στη ράχη περισσότερο και λιγότερο στη μέση και τον αυχένα (ακανθώδης απόφυση).

Ο σπόνδυλος μπορεί να πάσχει από κάταγμα του σώματος λόγω οστεοπόρωσης ή πτώσης (ιδιαίτερα σε γυναίκες με οστεοπόρωση). Ο οστέινος δακτύλιος μπορεί να σπάσει σε ατύχημα. Το οστούν του σπονδύλου μπορεί επίσης να πονάει από βλάβη που προκαλεί μεταστατικός καρκίνος. Σε νεαρά ηλικία το σώμα του σπονδύλου μπορεί να υφίσταται παραμόρφωση από πίεση που την προκαλεί ο μεσοσπονδύλιος δίσκος (Schmorl).



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.