Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2014

Συνελήφθη δήμαρχος για την εξαφάνιση 43 φοιτητών - Πορεία προς τιμήν τους

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Η μεξικανική αστυνομία συνέλαβε έναν φυγά πρώην δήμαρχο και τη σύζυγό του, οι οποίοι κατηγορούνται από την κυβέρνηση ότι ήταν οι υποκινητές των επιθέσεων που στις 26 Σεπτεμβρίου στοίχισαν τη ζωή σε έξι ανθρώπους και προκάλεσαν την εξαφάνιση 43 φοιτητών, για τους οποίους οι δάσκαλοί τους εκφράζουν φόβους ότι δολοφονήθηκαν, δήλωσαν σήμερα αξιωματούχοι.

Συνελήφθη δήμαρχος για την εξαφάνιση 43 φοιτητών

Οι φοιτητές είχαν απαχθεί από την αστυνομία, η οποία συνεργάζεται με μια ντόπια συμμορία ναρκωτικών, στη νοτιοδυτική πόλη Ιγκουάλα, έπειτα από συγκρούσεις που σημειώθηκαν εκεί τη νύκτα της 26ης Σεπτεμβρίου, με αποτέλεσμα να αρχίσει ένα τεράστιο ανθρωποκυνηγητό και να περιέλθει σε δύσκολη θέση ο Πρόεδρος του Μεξικού Ενρίκε Πένια Νιέτο.

Ο Χοσέ Ραμόν Σαλίνας, εκπρόσωπος της ομοσπονδιακής αστυνομίας, γνωστοποίησε μέσω του λογαριασμού του στο Twitter πως ο Χοσέ Λουίς Αμπάρκα, ο οποίος ήταν τότε δήμαρχος της Ιγκουάλα, και η σύζυγός του Μαρία ντε λος Άνχελες Πινιέδα συνελήφθησαν στην πόλη του Μεξικού.

Κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε πως περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη σύλληψη θα δοθούν στη δημοσιότητα αργότερα σήμερα.

Η κυβέρνηση εξακολουθεί να αναζητεί τους φοιτητές, η εξαφάνιση των οποίων έχει προκαλέσει σοκ στη χώρα και έχει υπονομεύσει τους ισχυρισμούς του Πένια Νιέτο ότι το Μεξικό έχει γίνει ασφαλέστερο επί της προεδρίας του.

Ο Χοσέ Λουίς Αμπάρκα και η σύζυγός του Μαρία ντε λος Άνχελες Πινιέδα ήταν οι περισσότερο καταζητούμενοι φυγάδες του Μεξικού μετά τα γεγονότα στην Ιγκουάλα (στην Πολιτεία Γκερέρο) που αναστάτωσαν τη χώρα και ολόκληρο τον κόσμο.

Δημοτικοί αστυνομικοί και μέλη της εγκληματικής οργάνωσης Γκερέρος Ουνίδος είχαν επιτεθεί με πυροβόλα όπλα σε δεκάδες φοιτητές της σχολής της Αγιοτσινάπα που είχαν έρθει στην Ιγκουάλα, με αποτέλεσμα έξι νεκρούς και 25 τραυματίες.

Σύμφωνα με δηλώσεις ορισμένων από τα 56 πρόσωπα που συνελήφθησαν στο πλαίσιο της υπόθεσης αυτής –αστυνομικοί, δημόσιοι υπάλληλοι, ύποπτοι ως μέλη της εγκληματικής οργάνωσης–, οι 43 αγνοούμενοι στη συνέχεια δολοφονήθηκαν και θάφτηκαν.

Οι δικαστικές αρχές κατηγόρησαν τον Αμπάρκα και την Πινιέδα, πολλοί αδελφοί της οποίας ήταν περιβόητοι λαθρέμποροι ναρκωτικών, ότι οργάνωσαν αυτή την επίθεση. Το ζεύγος διέφυγε μερικές ημέρες μετά τα γεγονότα και στις 22 Οκτωβρίου εκδόθηκε ένταλμα για τη σύλληψή του.


-----------------

Πορεία προς τιμήν των 43 αγνοούμενων φοιτητών στο Μεξικό

Μια ομάδα ανθρώπων ξεκίνησε μια πορεία 200 χιλιομέτρων από το νότιο-δυτικό Μεξικό προς την Πόλη του Μεξικού σε μια διαδήλωση με στόχο να αφυπνιστεί η μεξικάνικη κοινότητα για την υπόθεση της εξαφάνισης των 43 φοιτητών που αγνοούνται για περισσότερο από ένα μήνα. Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αριθμός των διαδηλωτών συμβολικός, 43, ένας για κάθε αγνοούμενο φοιτητή.

«Τους θέλουμε πίσω στη ζωή» δήλωσε ένα από τους συμμετέχοντες στην πορεία τιμής και μνήμης οι οποίοι σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν διαδήλωση στην κεντρική πλατεία της Πόλης του Μεξικού, όταν φτάσουν στην πρωτεύουσα.

Ο πρόεδρος του Μεξικού Ενρίκε Πένα Νιέτο έχει δηλώσει ότι η χώρα είναι απαραίτητο να δημιουργήσει συνθήκες που θα εξασφαλίσουν ότι παρόμοια τραγική κατάσταση δεν θα συμβεί ποτέ ξανά. Στο πλαίσιο αυτό συμφώνησε την περασμένη εβδομάδα να συστήσει μια ειδική επιτροπή, που θα περιλαμβάνει κρατικούς αξιωματούχους, τις εισαγγελικές αρχές, αλλά και τις οικογένειες των αγνοούμενων φοιτητών.

Οι νεαροί ηλικίας 15 έως 25 ετών ταξίδευαν με λεωφορεία, όταν άγνωστοι μέλη εγκληματικών συμμοριών με τη συνεργασία διεφθαρμένων αστυνομικών, τους σταμάτησαν στην πόλη Ιγκουάλα στις 26 Σεπτεμβρίου και τους μετέφεραν σε ερημική τοποθεσία όπου πιθανολογείται ότι οι περισσότεροι από τους φοιτητές και μαθητές δολοφονήθηκαν.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.