Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2014

Ο «κάγκουρας» και η «μπουζουκλερί» στο λεξικό της Ακαδημίας Αθηνών

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Το «Χρηστικό Λεξικό» της Ακαδημίας Αθηνών ακολουθεί τις τάσεις της προφορικής γλώσσας χωρίς προκαταλήψεις.

Τι κοινό έχουν ο κάγκουρας, η τσαχπινογαργαλιάρα, ο μπαχαλάκιας, η μπουζουκλερί και το λεμονάτο κοτόπουλο; Δύσκολα θα σκεφτόταν κάποιος τη θέση τους στις σελίδες ενός λεξικού, το οποίο μάλιστα θα έφερε τη σφραγίδα της κατά γενικής ομολογίας συντηρητικής Ακαδημίας Αθηνών.



Κι όμως, ύστερα από δέκα χρόνια δουλειάς 45 ερευνητών κα με κόστος κάτι περισσότερο από ένα εκατομμύριο ευρώ, οι παραπάνω λεκτικοί τύποι μαζί με πολλούς ακόμη που έχουν σχετικά πρόσφατα μπει στο λεξιλόγιό μας και δεν έχουν βρει μέχρι σήμερα τη θέση τους σε ένα λεξικό τυπώθηκαν σε 1819 σελίδες και συνθέτου ορισμένα μόνο από τα 75.000 λήμματα του βάρους 3,65 κιλών (όσο ένα νεογέννητο βρέφος), επίτομου «Χρηστικού Λεξικού» της «Νεοελληνικής Γλώσσας».

«Βασικός μας στόχος ήταν η ανάδειξη του πλούτου και της εκφραστικής πληρότητας της ελληνικής γλώσσας και η δημιουργία ενός εργαλείου ια όλους όσους θέλουν να την κατανοούν, αλλά και να παράγουν κείμενα», έδωσε το στίγμα της έκδοσης ο συντονιστής της, καθηγητής Γλωσσολογίας στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, Χριστόφορος Χαραλαμπάκης.

Αποκάλυψε ότι το κάθε λήμμα γράφτηκε δύο φορές από διαφορετικούς ερευνητές και εν συνεχεία έγινε έλεγχος και σύγκριση με άλλες ελληνικές, αγγλικές, γαλλικές, ιταλικές, γερμανικές και ισπανικές βάσεις δεδομένων για να διαμορφωθεί η έκδοση.

Αποτέλεσμα; Τέλος σε απορίες του τύπου αβγό η αυγό, συγγνώμη ή συγνώμη. Η διπλή ορθογραφία γίνεται πλέον αποδεκτή από το νέο λεξικό με σκοπό την απενοχοποίηση, όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά και δεδομένου ότι μόλις 500 λέξεις έχουν διπλή γραφή.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.