Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2014

Γιατί το πολύ γάλα μπορεί να μην κάνει καλό

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ερευνητές ισχυρίζονται ότι ίσως σχετίζεται με αυξημένα ποσοστά πρόωρου θανάτου.

Γνωρίζατε ότι όταν κανείς καταναλώνει πάνω από τρία ποτήρια γάλα την ημέρα όχι μόνο δεν προστατεύει τα οστά του από τα σπασίματα, αλλά μπορεί ακόμη και να αυξάνει τις πιθανότητες πρόωρου θανάτου;

Αυτό τουλάχιστον ισχυρίζεται μια ομάδα ερευνητών από τη Σουηδία, σύμφωνα με την οποία συγκεκριμένοι τύποι σακχάρων που υπάρχουν στο γάλα μπορεί να αυξάνουν τις φλεγμονές και το οξειδωτικό στρες, παράγοντες που καταστρέφουν τα κύτταρα.

Οι σουηδοί ερευνητές -όπως αναφέρει δημοσίευμα της MailOnline- υποστηρίζουν, ότι η μελέτη τους δεν αποδεικνύει την ύπαρξη μιας σχέσης «αιτίας-αποτελέσματος» και πως απαιτείται να γίνουν περαιτέρω έρευνες, προτού κανείς συστήσει τη μείωση της πρόσληψης γάλακτος.

Το γάλα περιέχει ασβέστιο και βιταμίνη D, που είναι απαραίτητα για την καλή υγεία των οστών. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια πολλές έρευνες καταλήγουν σε αντικρουόμενα συμπεράσματα, με ορισμένες να υποστηρίζουν ότι το γάλα προστατεύει από τις καρδιακές παθήσεις και τα εγκεφαλικά και άλλες να λένε το ακριβώς αντίθετο.

Ο καθηγητής Karl Michaëlsson από το πανεπιστήμιο της Ουψάλα και η ερευνητική του ομάδα διερεύνησαν κατά πόσο ο μηχανισμός για πιθανές βλάβες στον οργανισμό ήταν η κατανάλωση λακτόζης (σάκχαρο) και γαλακτόζης που περιέχονται σε υψηλά επίπεδα στο γάλα, σε σχέση με άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα όπου η συγκέντρωσή τους είναι χαμηλότερη.

Πειράματα που έχουν γίνει σε ζώα έχουν δείξει, ότι τα σάκχαρα αυτά σχετίζονται με βλάβες στα κύτταρα, μειωμένη ανοσία και πρόωρη γήρανση.

Στην έρευνα συμμετείχαν 61.433 γυναίκες και 45.339 άντρες. Οι ερευνητές παρακολούθησαν την πορεία της υγείας των γυναικών κατά μέσο όρο για 20 χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων 15.541 πέθαναν και 17.252 εμφάνισαν κάταγμα οστού (με 4.259 από τα περιστατικά να είναι κάταγμα ισχίου).

Όπως αναφέρει η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο British Medical Journal, η κατανάλωση μεγαλύτερης ποσότητας γάλακτος στις γυναίκες δε μείωνε τον κίνδυνο κατάγματος στα οστά. Μάλιστα, όσες έπιναν πάνω από τρία ποτήρια γάλα την ημέρα –κατά μέσο όρο 680 ml- εμφάνιζαν σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο θανάτου, σε σχέση με τις γυναίκες που έπιναν λιγότερο από ένα ποτήρι γάλα την ημέρα (περίπου 60 ml).

Σε ό,τι αφορά τους άντρες, οι ερευνητές παρακολούθησαν την πορεία της υγείας τους για 11 χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων 10.112 πέθαναν και 5.066 εμφάνισαν κάταγμα οστού (1.166 στο ισχίο).

Όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές, οι άντρες που έπιναν περισσότερο γάλα διέτρεχαν μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου, ωστόσο σημαντικά μικρότερο από τις γυναίκες.

Εξετάσεις αίματος και ούρων έδειξαν, ότι η υψηλότερη πρόσληψη γάλακτος συνδέεται με βιοδείκτες οξειδωτικού στρες και φλεγμονών.

Αντίθετα, η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων όπως το γιαούρτι και το τυρί –χαμηλής περιεκτικότητας σε λακτόζη- συνδέεται με χαμηλότερα ποσοστά θανάτου και καταγμάτων, ιδιαίτερα στις γυναίκες.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.