Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2014

100 εκατομμύρια παραπεμπτικά μέσα σε έναν χρόνο

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Με 65 εκατομμύρια ιατρικές συνταγές το χρόνο για συνολικά 200 εκατομμύρια συσκευασίες φαρμάκων και με περίπου 100 εκατομμύρια παραπεμπτικά για διαγνωστικές εξετάσεις σε ασφαλισμένους, το φαινόμενο της προκλητής ζήτησης ιατρικών υπηρεσιών βρίσκει την απόλυτη εφαρμογή στη χώρα μας.

Η προκλητή ζήτηση, το φακελάκι και η παραβατική συμπεριφορά από παρόχους, αποτελούν τους πυλώνες διαφθοράς και απάτης, η οποία αποτιμάται πανευρωπαϊκά σε 56 δισ. ευρώ. Μάλιστα, εκτιμάται ότι το 30% των δαπανών υγείας στην Ευρώπη είναι σπατάλη, λόγω κακοδιοίκησης, διαφθοράς και απάτης -ποσοστό που στην Ελλάδα θα μεταφραζόταν σε περίπου 5 δισ. ευρώ- ενώ υπολογίζεται ότι το «φακελάκι» αφορά το 14%-17% της συνολικής δαπάνης υγείας στη χώρα μας. Οι ιατρικές συνταγές που γράφονται είναι ίσες σε αριθμό με τις συνταγές της Ισπανίας που έχει τον πενταπλάσιο πληθυσμό, ενώ καταγράφονται αποκλίσεις στη χρήση υψηλής τεχνολογίας απεικονιστικών εξετάσεων που ξεπερνούν και το 100% συγκριτικά με χώρες της Δυτικής Ευρώπης. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα συνταγογραφήθηκαν 1.500.000 αξονικές και μαγνητικές τομογραφίες τον τελευταίο χρόνο.

Τα περιθώρια περιστολής του φαινομένου καταδεικνύει και το γεγονός ότι τον Οκτώβριο καταγράφεται μείωση στη συνταγογράφηση διαγνωστικών εξετάσεων κατά 25%, λόγω εφαρμογής των κατευθυντήριων οδηγιών, ενώ με την εφαρμογή του πλαφόν στη συνταγογράφηση φαρμάκων μειώθηκε η υπέρβαση στη μηνιαία δαπάνη τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο κατά 71,5% (από 21 σε 6 εκατ. ευρώ).

Στα στοιχεία αυτά αναφέρθηκαν χθες ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, Δημήτρης Κοντός και ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Δικτύου για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς και της Απάτης στον τομέα της Υγείας (EHFCN) Paul Vincke, με αφορμή τη 10η συνδιάσκεψη του Δικτύου, που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στην Αθήνα.

Ειδική αναφορά έγινε από τον κ. Κοντό στις παροχές ιατροτεχνολογικών υλικών, όπως επιθέματα, γυαλιά όρασης, αναπηρικά καροτσάκια, κ.ά. σε ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, που με μία δαπάνη περί τα 100 εκατομμύρια ευρώ, ετησίως, αποτελεί πεδίο διαφθοράς, λόγω αδιαφανών διαδικασιών. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση εταιρείας που χρέωσε με διαφορετική τιμή τον ίδιο τύπο επιθέματος σε δύο ασφαλισμένους μόνο και μόνο για να πιάσει το ανώτατο πλαφόν δαπάνης που καλύπτει ο Οργανισμός. Οπως τόνισε ο κ. Κοντός, έχουν ήδη ξεκινήσει οι διαδικασίες για την εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και σε αυτές τις παροχές, ενώ το αμέσως επόμενο βήμα θα είναι η απευθείας (και όχι μέσω ασθενών) από τον ΕΟΠΥΥ πληρωμή των προμηθευτών για τα συγκεκριμένα προϊόντα.

Προϋπολογισμός

Εν τω μεταξύ, μείωση του προϋπολογισμού των νοσοκομείων του ΕΣΥ για το 2015 κατά 160 εκατομμύρια ευρώ προγραμματίζει το υπουργείο Υγείας. Όπως ανέφερε χθες ο υπουργός Μάκης Βορίδης στο περιθώριο του 1ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Ιατροτεχνολογίας, οι λειτουργικές δαπάνες των νοσοκομείων του ΕΣΥ είχαν προϋπολογιστεί για το 2014 στα 1,610 δισ. ευρώ και το 2015 το αντίστοιχο κονδύλι θα «μειωθεί» στα 1,450 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι το 2013 ο αντίστοιχος προϋπολογισμός ήταν 1,86 δισ. ευρώ και το 2009 ξεπερνούσε τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.