Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2014

Πέντε απλοί τρόποι για να μειωθεί ο κίνδυνος εγκεφαλικού

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Οι πιθανότητες μειώνονται έως και κατά 54%.

Οι γυναίκες θα μπορούσαν να μειώσουν έως και κατά 54% τις πιθανότητες να πάθουν εγκεφαλικό, εφαρμόζοντας πέντε απλές αλλαγές στον τρόπο ζωής τους, όπως υποστηρίζουν ερευνητές από τη Σουηδία.

Η διατήρηση φυσιολογικού βάρους, η κατανάλωση πολλών φρούτων και λαχανικών, το τακτικό περπάτημα ή η χρήση του ποδηλάτου, η αποφυγή του καπνίσματος και η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ, μειώνουν –σύμφωνα με την έρευνα- τον κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου στις γυναίκες πάνω από το μισό.

Η πιο κοινή μορφή εγκεφαλικού, που προκαλείται από θρόμβο στον εγκέφαλο, πέφτει ακόμη παραπάνω (έως και κατά 62%), σχεδόν στα δύο τρίτα.

Φυσικά, όσο εύκολοι και απλοί (ή προφανείς) κι αν ακούγονται αυτοί οι τρόποι, δεν είναι το ίδιο εύκολο να τους ακολουθήσει κανείς όλους μαζί, καθώς σύμφωνα με τους ερευνητές, λιγότερες από μία στις πέντε γυναίκες που συμμετείχαν στην έρευνα απάντησαν ότι ακολουθούσαν και τα πέντε αυτά βήματα.

«Οι επιπτώσεις ενός εγκεφαλικού στον οργανισμό είναι πολλές φορές καταστροφικές και ανεπανόρθωτες. Για το λόγο αυτό η πρόληψη είναι πολύ σημαντική» ανέφερε η ερευνήτρια Susanna Larsson από το Ινστιτούτο Karolinska στη Daily Mail.

Στην έρευνα συμμετείχαν σχεδόν 32.000 γυναίκες από τη Σουηδία με μέσο όρο ηλικίας τα 60 έτη.

Η υγιεινή διατροφή ορίζεται ως αυτή που περιλαμβάνει την κατανάλωση πολλών φρούτων και λαχανικών, δημητριακών ολικής άλεσης και ψάρια.

Σε ό,τι αφορά τη σωματική δραστηριότητα, οι ερευνητές αναφέρουν τουλάχιστον 40 λεπτά περπάτημα ή ποδήλατο την ημέρα και μια πιο εντατική μορφή άσκησης για τουλάχιστον μία ώρα την εβδομάδα.

Το κάπνισμα (ιδανικά) είναι καλό να μην το έχει ξεκινήσει κανείς, ενώ σε ό,τι αφορά την κατανάλωση αλκοόλ, αυτή να μην ξεπερνά τα έξι ποτήρια κρασί (περίπου) την εβδομάδα.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του περιοδικού Neurology, η πλειοψηφία των γυναικών πληρούσε δύο ή τρία από τα πέντε κριτήρια. Περισσότερες από 1.500 δήλωσαν ότι δεν πληρούσαν κανένα, ενώ λιγότερες από 600 ακολουθούσαν και τα πέντε βήματα.

Δέκα χρόνια μετά, 1.554 γυναίκες είχαν πάθει εγκεφαλικό.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν, ότι όσα περισσότερα από τα πέντε κριτήρια που αναφέρθηκαν παραπάνω πληρούσε μια γυναίκα, τόσο μειωνόταν ο κίνδυνος να πάθει εγκεφαλικό.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.