Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2014

Ανοικτές πόρτες για τις Στρατιωτικές Σχολές και σε όσους δεν έχουν ελληνική καταγωγή

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Ανοιχτές οι πόρτες στις Στρατιωτικές Σχολές, και με τη βούλα του Συμβουλίου της Επικρατείας, στους υποψήφιους οι οποίοι δεν έχουν Ελληνική καταγωγή, αλλά μόνο ιθαγένεια.

Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου έκρινε με την υπ΄ αριθμ. 3317/2014 απόφαση της ότι το άρθρο 4 του Συντάγματος «εγγυάται την ίση πρόσβαση όλων των Ελλήνων στις δημόσιες λειτουργίες» και δεν επιτρέπει διάκριση των Ελλήνων πολιτών ανάλογα με την εθνική τους καταγωγή. Όπως υπογραμμίζουν οι δικαστές οι νομοθετικές διατάξεις με τις οποίες θεσπίζεται «ως προσόν για την πρόσβαση στις δημόσιες λειτουργίες εκτός από την Ελληνική ιθαγένεια και η Ελληνική καταγωγή», είναι αντισυνταγματικές.

Δύο σύμβουλοι Επικρατείας οι Δημήτρης Αλεξανδρής και Βασίλης Αραβαντινός, μειοψήφησαν εκφράζοντας την άποψη ότι από τις Συνταγματικές επιταγές «δεν συνάγεται το δικαίωμα όλων των Ελλήνων πολιτών να γίνονται δεκτοί στις παραγωγικές Σχολές στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων».

Οι Ένοπλές Δυνάμεις, σύμφωνα με την μειοψηφία των δύο συμβούλων, «αποτελούν τον βασικό θεσμό που διαφυλάσσει την εθνική ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας και ιδίως σε περίοδο κρίσεως είναι απαραίτητο να διαθέτουν συνοχή και υψηλό ηθικό».

Επομένως, καταλήγουν οι δύο σύμβουλοι Επικρατείας, «είναι απαραίτητο, ενόψει της γεωπολιτικής θέσεως της χώρας, όπως προκύπτει από την νεότερη ιστορία της και του ευαίσθητου χαρακτήρα των Ενόπλων Δυνάμεων, ιδίως σε περίοδο κρίσεως, αυτές να στελεχώνονται μόνο από Έλληνες πολίτες με Ελληνική καταγωγή».

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας απέρριψε την προσφυγή απόστρατων αξιωματικών και ενός Έλληνα πολίτη οι οποίοι ζητούσαν να ακυρωθεί η απόφαση του υπουργού Εθνικής Άμυνας (15.4.2011) η οποία όριζε στα προσόντα συμμετοχής στον διαγωνισμό για την εισαγωγή στα Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, στην Σχολή Ευελπίδων, κ.λπ., ότι πρέπει οι υποψήφιοι να έχουν την Ελληνική ιθαγένεια, χωρίς να απαιτείται να είναι Έλληνες το γένος. Στην προσφυγή τους ζητούσαν, επίσης, την ακύρωση της απόφασης του υπουργού Παιδείας με την οποία κυρώθηκαν οι πίνακες επιτυχόντων στα Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, κ.λπ.

Οι απόστρατοι υποστήριζαν ότι είναι αντισυνταγματική η διάταξη που προβλέπει την εισαγωγή στις Στρατιωτικές Σχολές μόνο με το προσόν της Ελληνικής ιθαγένειας και όχι του Ελληνικού γένους γιατί όπως υπογράμμιζαν «συντρέχουν λόγοι εθνικού συμφέροντος που συναρτώνται με την αποστολή των Ενόπλων Δυνάμεων, η οποία συνιστάται στην διαφύλαξη της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας». 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.