Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2014

Πίεση; Μετακόμιση τώρα!

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Η κατοικία επηρεάζει την υπέρταση.
Προκειμένου να ερευνήσουν τη σχέση μεταξύ της υψηλής αρτηριακής πίεσης και της απόστασης από ένα μεγάλο δρόμο, ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία από 5.400 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, που κατοικούσαν στην μητροπολιτική περιοχή του Σαν Ντιέγκο στις ΗΠΑ.

Αυτό που διαπίστωσαν ήταν ότι όσο η κατοικία των γυναικών αυτών πλησίαζε τον δρόμο τόσο αυξάνονταν οι πιθανότητες να παρουσιάσουν υπέρταση. Πιο συγκεκριμένα, οι γυναίκες που ζούσαν σε απόσταση 100 μέτρων από κάποιο αυτοκινητόδρομο ή κάποια κεντρική οδό είχαν 22% μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν υψηλή πίεση από ότι οι γυναίκες που ζούσαν τουλάχιστον 1.000 μέτρα μακριά. Εκείνες που ζούσαν σε απόσταση μεταξύ 100 και 200 μέτρων είχαν 13% μεγαλύτερο κίνδυνο και εκείνες που ζούσαν σε απόσταση μεταξύ 200 και 1000 μέτρων είχαν 5% μεγαλύτερο κίνδυνο να εκδηλώσουν τη νόσο.

Τα παραπάνω ευρήματα μπορεί να βοηθήσουν στην ερμηνεία προηγούμενων ερευνών, που υποστηρίζουν ότι υπάρχει μια σχέση ανάμεσα στο πόσο κοντά ένας άνθρωπος ζει σε ένα μεγάλο δρόμο και τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Αν και δεν είναι βέβαιο τι είναι αυτό που «ανεβάζει» την πίεση, οι θεωρίες που υπάρχουν αναφέρονται στη μεγαλύτερη συγκέντρωση αέριων ρύπων και αιωρούμενων σωματιδίων, στα αυξημένα επίπεδα θορύβου ή στο συνδυασμό των δύο αυτών παραγόντων.

Οι ερευνητές παραδέχτηκαν, ωστόσο, ότι η μελέτη εστίασε σε εκείνους που ήδη είχαν υψηλή αρτηριακή πίεση, καθώς και το που ζούσαν σε μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο, γι’ αυτό τα ευρήματα δεν αποδεικνύουν ότι το να ζει κανείς δίπλα σε ένα δρόμο προκαλεί άμεσα υψηλή αρτηριακή πίεση.

Ένας από τα συγγραφέας της μελέτης, ο δρ. Gregory Wellenius, επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Brown των ΗΠΑ, δήλωσε ότι το μήνυμα που πρέπει να περάσει η έρευνα αυτή είναι να «λαμβάνουμε υπόψη την υγεία του πληθυσμού κατά τον συγκοινωνιακό και χωροταξικό-πολεοδομικό σχεδιασμό, καθώς και όταν αποφασίζεται που θα γίνουν νέες λεωφόροι και πώς μπορούν να περιοριστούν οι αρνητικές συνέπειες της κυκλοφορίας των οχημάτων».


Πηγή: http://www.vita.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.